Esok Balik Raya

8:46 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Kepada semua, Insya-Allah, esok saya nak balik raya dah, balik Johor. Asalnya nak balik ari Sabtu, tapi sebab mak mertua kurang sihat, so, kitorang awalkan sket la balik sana. Lagipun, balik ke Johor kan lalu highway, takut jam teruk kat tol kalu balik ari Sabtu... (rasanya memang keta dah banyak giler ari Sabtu tu). Ari raya ke-3, Insya Allah, balik Marang plak, duk sana sampai ari Selasa.
So, kiter jumpa pas raya yer. Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin :)
Doakan keselamatan kitorang eh :)

Salam Aidilfitri Dari Ireland

8:26 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Nie kalu convert ke RM nie baper ringgit nie K.Kin :D
Buleh sentuh ujung jari je, nak masuk mulut tak buleh plak, heran-heran...

Macam pernah kulihat masjid ini tapi di mana ya...? :)

Mekasih K.Kin :)

Berbuka Di Luar

8:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sebenarnya, saya dan abang kurang sket kalu nak buka posa kat luar nie.Sebab malas nak rushing untuk solat Maghrib. Tapi ari nie, sesekali nak tukar selera, so kitorang pegi buka posa kat Pizza Hut. Dekat je ngan umah. Lebih kurang 10 minit je. Kitorang pegi dalam kul 6pm. Booking meja dan order dulu. Pastu jalan-jalan jap kat Watson & Guardian, beli barang sket. Dah bosan melilau kat situ, kitorang masuk balik dalam restoran Pizza, lepak kat situ sampai waktu buka.Menu buka kitorang:


.@. Ayam Percik Pan Pizza (Tak sedap sangat pun...kalu tau, baik order yang biasa saya order, Thai Seafood Pizza)

.@. Breadstix(saya x suka sangat roti ni, baunya kureng menyenangkan...nak order garlic bread takut banyak sangat plak juadah)

.@. Mushroom Soup (makin lama saya rasa makin cair sup nie, tak macam dulu)

Soft drink (Revive...anak beranak 7 up la nie...)

.@. Kurma Curry Meatball Rice (Nama jer kurma, tak rasa sangat pun kurma tu...)


Dah nama pun Restoran Pizza, jadi bila dia buat menu lain, memang tak sedap mana la, kiranya asal boleh jer la...dah specialty dia buat pizza, bila wat nasi, ala-ala tak boleh nak telan gitu :D Rasanya, untuk Ramadhan kali nie, nie je la sekali saya dan abang buka kat luar kot.Bab-bab berbuka nie, kat umah jugak yang sedap, nak-nak, kalu dapat masak untuk suami tercinta :)

Salam Kemaafan

9:36 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Oleh kerana lepas nie takut dah tak sempat nak wish raya & bermaafan ngan seme, so saya bagi siap-siap la kad raya nie kat seme:


.@. Of Course For my beloved hubby :) .@.
Mohd Herwan Sulaiman

.@. Ahli keluarga tersayang .@.
Abang Lan & Family
Zelan & Family
Zedah & Family
Awang
La & Family
Tipah


.@. Keluarga Mertua .@.
Mak & Ayah
Angah
Lily


.@. Kengkawan .@.
Kawan masa kecik
Kawan masa sekolah rendah (Sek. Keb. Marang)
Kawan masa sekolah menengah (Sek. Keb. Marang/Tg. Lela Segara)
Kawan masa kat U (UTM Pahang & Skudai)
Kawan masa keje
Kawan blogger
Silent reader blog nie
..dan seme kawan-kawan la


Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Ingatan Dari Kekanda

8:17 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Tak abih lagi citer kad raya nie :D kali nie dapat kad raya dari abang sulung dan keluarga yang duk jauh kat Bintulu, Sarawak. Memang dah lama jugak la tak jumpa diorang sekeluarga. Harap-harap raya nie, dapat la jumpa :) Mekasih bebanyak yer abang Lan :)

Kad Raya Lagi

8:12 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Tadi balik umah tengahari tadi, tengok-tengok dapat kad raya dari my old fren merangkap best fren :D, Zana...Mekasih bebanyak yer...wat saspen aku jer, ingatkan nak dapat kad bau wangi yang ada pelan umah tu, ehehehe

Hadiah Dari Ireland

8:12 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Nie K.Kin bagi adiah lagi, walaupun nun jauh beribu-ribu batu, ingat jugak orang kat sini, :) Mekasih bebanyak yer K. Kin. Agak-agaknya, K.Kin nie kalu jumpa saya kat luar nie, buleh kenal tak, hehehe...

Kad Raya Pertama

8:12 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Haaa...tahun nie, dapat jugak kad raya. Ingatkan dah tak dapat dah, iyelah, sejak-sejak zaman kad online nie kan...tu tak kira lagi yang pakai sms jer...tapi kad yang posmen antar gak yang menyentuh kalbu, sentimental value gitu, ehehehe
Kad nie saya dapat dari Buku Prima. Terima kasih banyak-banyak :) Buku Prima nie merupakan penerbit kepada novel pertama saya, Aku Bukan Untukmu yang telah berada di pasaran sejak beberapa bulan lepas. Kad dari family & friends, tak tahulah dapat ke tak tahun nie sebab masing-masing semer malas (termasuklah saya, keh keh keh).
Apapun, dah tak lama lagi dah nak sambut raya...sedih pulak nak meninggalkan Ramadhan nie, iskkk...dah besor-besor nie, raya dah tak meriah mana dah...puasa jugak yang best.

Assignment :)

8:28 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Ha... nie K.Kin bagi assignment nie, hehehe...agaknya saya dah terlepas dateline kot eh sebab lambat online, keh keh keh...abih la kena potong markah :D


We need friends for many reasons,all throughout the season.We need friends to comfort us when we are sad, and to have fun with us when we are glad.We need friends to give us good advice,We need someone we can count on, and treat us nice.We need friends to remember us once we have passed, sharing memories that will always last
Spread the poem of friendship....
20.YOU'RE NEXT
So, saya pun nak pass teddy bear comel ngan sweet poem nie kat:
1. nana
2. iu
3. darlingfarah
Sila amik ye kengkawan :)

Menu Buka-Paprik & Cendawan

8:18 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


14 September 2008-Ahad

Ingatkan nak wat udang masak paprik...sekali tengok kat pasar tani, mahalnya udang dia...besar memang besar tapi ciput sangat. Kalu kat pasar malam lagi besar dan murah, banyak pun banyak sket...nampak lagi fresh plak tu.So, at last, beli daging. Sayur just letak kobis bunga, lobak ngan tomato. Nak beli kacang panjang,banyak sangat dia jual. Nak beli sikit, rasa segan pulok. Last-last, tak beli.

Yang cendawan goreng tepung black pepper nie, menu sampingan je. Ingatkan nak wat makan sahur...tapi abang cakap, wat buka jer la.So, petangnya dah tak beli kuih lagi la...Saya ngan suami buka menu tak banyak, cukup ada nasi, lauk, sayur ngan telur dadar pastu kuih sejenis dah cukup. Banyak-banyak kang jenuh plak nak ngabihkan :D

Menu Buka-Asam Pedas

8:15 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


13 September 2008- Sabtu
Dah nama pun kawin ngan orang Johor, kalu tak wat asam pedas sepanjang bulan posa nie, cam ada something wrong la plak kan...so, ari Sabtu ari tu, abang cakap nak buka ngan asam pedas.So, paginya, gi pasar tani, cari apa yang patut. Nak beli ikan, takder ikan yang berkenan di hati, last-last beli ayam...so buat ayam masak asam pedas la...boleh dikatakan setiap kali wat asam pedas, biasa wat ayam, sebabnya, dulu-dulu, saya kurang makan ikan, tapi lately nie, dah suka jugak makan ikan, itupun kalu ada ikan yang berkenan baru buat.Kalu buat asam pedas nie, saya memang cukup puas ati sebab selain makan ngan nasi,abang akan cicah asam pedas nie ngan roti, jemput-jemput ke...senang citer, asam pedas nieakan dipanaskan berulang kali sampai habis. Dah ala-ala rendang plak :D

Jalan-Jalan Shah Alam

8:01 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Amik gambar dalam lif, nak check out

Last week, saya ikut abang pegi S.Alam. Abang ada keje kat sana, related to his phd. Saya plak, ngikut je la kejenya :D Masa abang nak book hotel ari tu, saya dah cakap ngan abang, book Quality Hotel, sebab senang saya nak berjalan, hehehe...hotel tu kan dikelilingi tempat shopping, PKNS, Sacc Mall,Plaza Alam Sentral.Bulan-bulan posa nie, memang rambang la mata tengok barang yang orang jual...nak-nak plak saya nie memang kaki shopping...tapi under control lagi tau...ada duit sikit, beli sikit, ada lebih beli lebih, takder duit, duk diam-diam, ehehe.Tapi masa shopping kat sana especially kat pkns, baju kurung, jubah, semer cantik-cantik.Harganya pun berpatutan la. Nak mahal, murah semer ada. Ikut poket je la.Macam jubah, memang murah, ada yang serendah RM55 sepasang. Sulam pun cantik, kainnya pun elok. Sejuk jer pakai.Baju kurung pahang pun sama, murah. Kain lembut sangat.Kalu nak yang harga ratus-ratus pun ada gak tapi kalu dah ratus-ratus sepasang tu, saya cuci mata jer la :) Masa shopping tu sorang2 je sebab abang ke uitm...pegi shortcourse dia tu...dah nama pun shopping sorang, makin ralit la kaki nie menyinggah dari satu booth ke booth lain, dari satu kedai ke kedai lain.Dalam pada seronok shopping tu, ada jugak beli untuk abang, belikan butang baju melayu untuk dia. Dah tengok brooch comel-comel tu, beli jugak.

Belah petangnya, bosan duk hotel, saya kuar jalan lagi. Kali nie gi Plaza AlamSentral, mula-mula ingatkan takder yang berkenan di hati, sekali lalu kat kedai hand bag...waduh-waduh, kalu bab hand bag, memang takleh tahan sehhh...cepat sangat iman nie tergugat...so, sambar la satu. Makin bertambah ler koleksi hand bag kat umah tu...iskkk... Hishh..takleh jadi nie, kena balik hotel cepat-cepat, makin lama kat sini, makin juling mata nie.

Hadiah

10:05 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Tima kasih k.kin and iu sebab share hadiah nie ngan kiter...first time dapat hadiah kat alam maya nie tau, hehehe
Sebelum nie memang selalu baca blog iu, nak tegur segan, :) pemalu la katakan, keh keh keh...dah selalu baca blog iu tu, terjumpa blog k.kin plak, hehehe...k.kin nie kawan kakak zue. Mekasih ye :)

Nasi Minyak Ayam Merah

8:20 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Haaa...buat pertama kalinya dalam hidup ini, berjaya jugak saya buat nasi minyak nie, hehe...dah lama nak buat, tapi asyik takut tak menjadi. At last, ari Ahad (semalam), saya main buat jer. Kebetulan plak abang teringin nak makan. So, nasi minyak nie dibuat menggunakan resipi turun temurun dari arwah mak, and then saya ubah sket, tambah sunquick (baca dalam majalah, ikut resipi chef mana ntah, lupa).

Bila dah siap tu, macam tak percaya plak, kemain cantik lagi :) tapi tu baru rupa, rasa nak kena tunggu masa buka. Lauknya plak, saya wat ayam masak merah bake bean. Lebih kurang cam ayam masak merah biasa tu, tapi ubah sket, tambah bake bean ngan buah tomato. Pastu bleh letak kentang ke, lobak ke, kobis bunga pun bleh. Saya letak kentang jer.

Sampai waktu buka, mula-mula saya ngan abang buka kurma ngan air dulu, pastu solat maghrib and then baru kitorang makan juadah lain tu. Masuk jer mulut, sedapnya!!!! Hehehe...puji diri sendiri, keh keh keh...cubaan pertamaku berjaya!!! Abang siap cakap, lain kali bleh wat lagi. Sedap dia kata :D Kembangnya sayaaaa!!! Dia suggest saya buat untuk hidangan pagi raya nanti, kellasss gitu... buatnya tak menjadi, tak ke haru. Ye la, nak masak banyak-banyak bukannya senang. Setakat untuk dua tiga mulut bleh la...tapi tak cuba tak tahu kan :)

Last Day

9:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Ari nie last day saya keje kat sini... :) ...reasonnya ada...tapi tunggu dah jadik, baru saya war-war kan eh...hehehe...cam ada rahsia besor je padahal bukan apa-apa pun..so pas nie alamatnya makin kerap la saya ikut abang gi opis macam dulu-dulu, sebab nak pakai internet, keh keh keh...opis abang opis ku jua...siap sempat bergambar-gambar kat opis abang dulu..kalu nak tengok gambar, cuba cek post lama-lama sket...
sebelum keje kat sini, memang ada aje muka saya kat opis abang tu. Mujur dapat suami yang amatttttt memahami diriku yang penyibuk dan ngengada nie, ehehehehe... ok, nie post terakhir yang di tulis di NBN Computer Centre...pas nie, opis abang bakal mengambil tempat!

Abang & Sahur

7:52 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sambal udang...buat berkuah sket biar cerah mata masa sahur sebab makan pedas :D
Sahur pagi tadi, akhirnya saya berjaya jugak pujuk abang makan nasi masa bersahur, hehehe...puasa sebelum-sebelum nie, memang abang payah sangat nak makan nasi, sebab abang memang takleh makan berat-berat kalu pagi...tak kira la sahur ke sarapan ke. Seingat saya, sepanjang kitorang jadi suami isteri nie, nie kali kedua la abang makan nasi masa sahur.

Masa first time dulu, masa duk kat Johor, ada sekali saya berjaya pujuk abang makan nasi, dek kerana excited sangat, saya buat lauk berat-berat jugak la...pastu nasik masak banyak cam nak makan wat buka, terus keesokkannya abang tak nak dah...perut dia rasa lain macam kata dia...
So, this time, saya masak nasik sket jer..satu pot jer...pas tu saya masak lauk peberet dia, telur sambal kicap :D ngan wat sambal udang sket. Nak tambah lagi selera dia, saya goreng keropok keping pastu minum jus mangga... nyam-nyam sedapnya, hehehe...makanan kalu sikit memang sedap dia tu lain macam sket, hehehe
Abang biasanya dia sahur makan roti ke, buah ker tak pun kurma jer, makanan yang simple-simple la, ala-ala orang putih gitu, hehehe...janggut dah la kaler perang-perang, tak ke orang putih tu, hehehe...saya nie plak, sejak kecik memang arwah mak ajar makan nasik...pepagi buta dah nak telan nasik, hehehehe...makan pagi memang nak banyak, tapi badan cenggini gak :D
Tapi bab sahur makan nasi nie, saya takleh la wat tetiap hari, sian plak abang :D gilir-gilir la kan...nak-nak kena ari saya malas, keh keh keh
Ari nie dah 3 ari puasa...menu petang karang main tunjuk-tunjuk jer la kat pasar ramadhan...sahur pun...hmmm...wat sambal telur makan ngan roti sedap gak nie...tak pun wat sup cendawan....pepagi dah pikir pasal makan, hehehe

Alkisah 1 Ramadhan

8:18 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, dengan izin Allah, dapat juga saya dan suami berpuasa bersama-sama lagi pada tahun ini :). Malam pertama tarawih, saya ikut suami bertarawih di Masjid Guar.Hari pertama puasa, waduh-waduh, pagi-pagi lagi saya sudah diuji...blender saya bocor...iskkk...punya la saya semangat nak wat puding roti pelangi, sekali cek, bocor plak cik blender nie. Blender ni hadiah kawin saya dulu. Alahai...sedih pulak rasanya...tapi walaupun bocor, saya buat jugak puding roti tu, cuma tak blend lama-lama la bahan-bahan yang kena blend tu,karang habis menitik plak susu cair saya tu. Roti yang kena blend sekali ngan susu cair tu pun ada seketul dua yang tak sempat hancur habis.Tak kisah lah, janji siap :D

Oleh kerana petang karang nak masak lauk berbuka, nak pakai lagi blender, abang ajak saya gi beli yang baru. Sekali lagi kami diuji, kali nie bateri keta plak kong...tak leh start langsung. So, abang pinjam motor neighbour, gi beli bateri jap...dalam setengah jam kendian, baru la kitorang bertolak.

Kisah nak beli blender pun, kompius jugak sket sebanyak. Tak tau nak beli yang mana. At last, beli la jenama Khind nie...

Blender baru...tapi masa wat puding, pakai blender bocor tu lagi :D

By the way, dua hari sebelum Ramadhan, saya dan abang pegi Tesco. Nak shopping barang dapur yang dah banyak habis. Punya la ramai orang ari tu, macam esok dah nak raya plak.Dah la ramai orang, dalam banyak-banyak hari, hari nie jugak saya ngan suami plan nak beli DVD player...masa nak test tu, sabo jer la banyak-banyak...sebelum nie punya banyak masa,tak terasa plak nak beli, orang tengah ramai giler nie jugak la kitorang sibuk nak beli DVD player tu.Beli yang bukan branded pun. Asalnya, nak beli jenama Sony, tapi masalahnya, dia region 3, maknanya ada DVD yang takleh main (DVD pirate la, hehehe). Kalu nak yang jenis memang bleh main semer DVD(diulangi, pirate :D), kena beli yang all region, Kalu nak beli DVD player yang branded + all region, mahal la pulok. Lagipun,kalu kat Malaysia nie, yang all region susah nak dapat.So, senang citer, kalu nak DVD player yang all region + murah + senang dapat, beli jer yang brand gitu-gitu nie.Tak kesah la takder brand pun, janji buleh layannnn.... hehehe

DVD Player...jenama? Takder jenama, hehehe

Sehari sebelum Ramadhan plak, saya beli set pinggan nie, hehehe...sajer la, semangat sket nak menyambut Ramadhan nie kan. Lagipun, murah jer sebab bukan complete dinner set. Kalu complete dinner set, maunya dekat 50 pieces kan. Ini just ada pinggan mangkuk jer. Saja la beli,suka-suka, hehehe

Pinggan mangkuk baru. Kaler pink, my peberet :)

Puding Roti Pelangi

8:13 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

At last, setelah bertangguh berminggu-minggu, buat juga puding roti pelangi nie. Ini la rupa puding roti saya yang dihasilkan dengan khidmat terakhir cik blender bocor tu, iskkk...Bahan-bahannya saya adjust sket dari resipi asal. Tambah situ-sini, kira bolehlah...patutnya letak esen vanilla sket, tapi kat umah takder.


Puding Roti Pelangi yang takder rupa pelangi, hehehe
Puding Roti Pelangi Lepas potong
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates