Rindunya Kat Abang...

5:06 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sedihnya duk sorang-sorang :(

Abang takder...abang ada conference kat Johor. Biasanya, kalu abang ada conference, memang saya ikut, tak kira la samada masa saya tanam anggur atau masa keje ari tu, tapi kali nie keadaan tak mengizinkan...tak larat nak travel jauh...dengan sickness yang tak menentu, tambah plak dengan rasa nak buang air kecik jer memanjang...semalam, sebelum ke Tesco, baper kali ntah saya ke bilik air sebelum naik keta...nasib baik la abang amat memahami :)

Dah duk sorang-sorang nie, nak makan pun tak lalu, dah la selera memang tak menentu skang nie...yang peliknya, kalu makan makanan dari pinggan abang, sedap jer rasa :D ...tu yang saya cakap kat abang, abang nie pandai bab-bab beli makanan, sebab tu kalu time makan, saya suka curik makanan dari pinggan abang, asal abang punya jer, mesti sedap, hehehe

Dah seminggu jugak tak masak rasanya nie, tunggulah, bila semer dah ok balik, baru seronok main masak-masak kat dapur tu :) skang nie, kalu masak pun makanan-makanan yang simple jer la...
Oleh kerana ari nie duk sorang, maka lunch tadi pun dah kul 3pm lebih baru saya makan... wat air oren ngan goreng ayam je...Ayamas Cryspy, dah la tu, goreng seketul jer lak tu... skang nie, takleh makan banyak-banyak sekaligus, tapi kena makan sket-sket, tapi kerap... nie jap lagi mesti rasa lapar balik nie...

Tadi masa tengok Nona kat TV3, terliur plak tengok orang makan-makan masa wedding Asyraff Sinclair ngan Bunga tu, hehehe... sedapnya makan nasi orang kawin :D

***Masa tengah tulis entry nie, abang call :) rindunya kat abang...

Baru Pas Makan Nasi Minyak :D

1:03 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Malasnya nak update blog nie...dah la mood tak tentu nie...tapi rindu plak nak tengok ada entry baru :)
Pagi tadi, dalam kul 11 am, abang balik jap...ingatkan ada apa, rupanya abang antar nasi minyak untuk saya...eeeiiii...sukanya :D ...maklumlah, sejak dua menjak nie, memang teringin sangat-sangat nak makan nasi minyak (especially nasi minyak Terengganu yang kat tepi opis kakak saya, La, mak aiiii...sedapnyaa!!!).
Abang ada gi ceramah apa ntah pagi tadi, anjuran universiti tempat abang keje. Kebetulan, ada disediakan nasi minyak untuk semua staf. Tapi oleh kerana abang puasa ari nie dan mengenangkan isterinya yang kemaruk sangat nak makan nasi minyak tu, itu yang abang balik singgah jap hantar nasi minyak tu. Dewan tempat abang gi ceramah tu pun dalam 10 minit je dari umah. Terharunya, iskkk.... masa tu tengah lepak tengok citer Ugly Betty sebenarnya :D ...
Tu pun siap demand lagi, 'kalu ada air sirap nie, memang dah complete dah nie,' he he he...abih nak wat camana, air sirap memang ada tapi susah plak nak wat balik, karang tumpah dalam keta tu, satu hal pulak...
Sementara tak start belajar balik nie, memang rehat puas-puas. Kadang-kadang tu rasa cam dah terlebih rehat plak. Pas tu mula la badan nie rasa cam nak demam tak demam jer...mana tak lemah badan nie kalu duk baring jer kat atas couch tu :D
Tapi setakat nie, alhamdulillah, kesihatan baik-baik aje. Morning sickness, all day sickness, tu semer saya terima dan lalui dengan rasa sabar dan gembira. Maklumlah, dah agak lama menanti. Bak kata abang, 'enjoy every moment'.
Semalam masa check up ngan Dr pun, dah nampak baby's heart beat :) speechless jer masa tu...berat badan pun dah naik sket, 42kg (sebelum peknen, berat dalam 39kg-40kg, tapi kalu kena tulis kat mana-mana, saya memang tulis 43kg, hehehe)
Semoga Allah melindungi dan memberkati hamba-hamba-Nya ini...Amin.

Rezeki Anak :)

9:37 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, sehari selepas dapat tau saya pregnant, saya mendapat satu lagi khabar gembira.
Permohonan saya untuk melanjutkan pelajaran di UUM telah berjaya. Rezeki anak :)
Berdebar-debar juga saya dan suami sejak beberapa bulan lepas, takut permohonan saya gagal.
Sebenarnya, beberapa bulan lepas, sewaktu masih bekerja, abang mencadangkan supaya saya sambung belajar. Hasrat nak sambung tu dah lama, tapi hanya menunggu peluang.
Syukur, akhirnya tercapai juga hasrat tu.
Kini, dengan khabar gembira yang dikurniakan oleh-Nya, saya dan suami perlu bersedia pula dengan cabaran yang bakal menyusul. Dengan diri yang sudah berisi dan dalam masa yang sama bakal memikul tanggungjawab sebagai pelajar (disamping tugas sebagai isteri yang tetap perlu dilaksanakan sebaik mungkin dan tugas baru sebagai bakal ibu yang perlu menjaga kebajikan bayi di dalam kandungannya), saya berharap agar Allah mengurniakan kekuatan fizikal dan mental kepada saya, diberikan keteguhan hati dan kesabaran di jiwa, dilapangkan hati dan minda saya untuk menimba ilmu dan semoga segala urusan kami suami isteri dipermudahkan oleh-Nya. Paling saya utamakan ketika ini sudah pasti keselamatan dan kesejahteraan kandungan saya. Semoga Allah memberi pertolongan dan perlindungan kepada hambaNya ini. Saya berdoa agar bayi saya ini akan dikurniakan kesihatan yang sempurna, agar dirinya tidak akan terjejas dengan kesibukan yang bakal saya lalui kelak.
Buat suami, terima kasih di atas sokongan yang tidak berbelah-bagi. Suami sentiasa ada di sisi saya di saat saya memerlukan. I love you so much, abang :) (rasa sebak plak...iskkkk...)
Saya tidak pernah ragu dengan keyakinan dan sokongan suami terhadap saya, apatah lagi kasih sayangnya yang melimpah ruah, cuma sebagai manusia biasa, sedikit rasa gementar pasti ada. Namun, saya berdoa agar semuanya berjalan lancar.
Kepada semua, doakanlah kejayaan saya untuk memikul tanggungjawab baru ini dan doakanlah juga kesejahteraan kandungan saya :)

Pemberian Bakal Ayah

3:15 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Lepas jer balik dari INS Specialist Centre, kami berdua jalan-jalan sekejap kat shopping mall...masa nie, perasaan rasa cam baru pas kahwin pun ada....maklumlah, baru lepas dapat khabar gembira :). Rasa macam tak percaya pun ada...

Kat shopping mall tu, niat di hati nak beli DVD cite Jepun, tapi takder yang berkenan. Last-last, singgah kat kedai jual buku, abang belikan saya buku nie.
Buku nie sarat dengan amalan-amalan yang elok untuk diamalkan oleh wanita Islam yang sedang hamil, lengkap dengan surah-surah untuk diamalkan.
Terima kasih abang :)
Moga-moga, isi buku ini akan dapat memberi banyak manfaat kepada kami suami isteri.

Coretan Pertama Bakal Ibu :)

2:47 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, penantian selama 3 tahun 5 bulan 5 hari akhirnya tiba jua. Semalam, 9 November saya telah disahkan hamil :)

Perasaan saya dan suami, sukar digambarkan...lebih kepada rasa tenang dan bersyukur pada-Nya.
Sebenarnya, saya tak delay pun lagi, tapi saya buat jugak pregnancy test tu...dalam hati, dah malas nak rasa stress tunggu period delay, pas tu akhirnya kecewa, plus, bulan nie memang rasa lain macam sket :)...selain daripada tanda-tanda nak period, ada satu tanda yang dah lama saya tak rasa, tetiba bulan nie, tanda itu kembali semula :)

So, 4.30am, masa bangun nak buang air, saya pun test. Mula-mula, tak rasa pun akan naik 2 lines...tetiba je, line kedua tu naik tapi separuh jer...memang sajer nak buat saya saspen. Saya pun kejutkan suami, suami cuma cakap "Insya Allah positif la tu.." , so kitorang berdua takderla excited atau sedih...sebab kompius...suami saya sambung tidur dan saya terkelip-kelip, memang sah takleh tido.

Sebelum Subuh, sekali lagi saya gi bilik air, ingatkan nak prepare amik wudhu', tengok-tengok dah naik 2 lines....tapi bila pikir-pikir, may be result tu tak valid sebab dah lama sangat, lebih 30 minutes.

Sekali lagi, kitorang berdua buat biasa jer...

Selepas solat Subuh, kitorang discuss...abang decide nak ajak saya gi hospital untuk confirm kan...saya pulak berat hati...ye la, tak delay pun lagi kan...

At last, saya bagitau suami, kul 8am nanti saya test lagi sekali, kalu positif, kita pergi hospital, kalu negative, tak payah citer la.

Memang dah tersurat ini hari bahagia saya dan suami, test kali kedua pun, alhamdulillah, positif.

So, terus mandi dan bersiap, kami berdua pergi ke INS Specialist Centre di Alor Star.

Sepanjang masa menunggu giliran tu, kami berdua buat-buat biasa je...tak nak terlalu mengharap...maklumlah, dah biasa kecewa

Bila jumpa Dr, Dr pun quite surprise. So, Dr scan tapi sebab terlalu awal masih tak nampak, then Dr suh test lagi sekali, alhamdulillah, memang positif :)

Lepas Dr cakap 'Congratulation' tu, baru la kami berdua rasa release yang teramat sangat....
Syukur sangat dengan khabar gembira ini...memang sukar saya nak gambarkan perasaan saya :)

Bila tengok muka abang yang gembira dan penuh rasa kesyukuran, rasa syahdu jer hati nie...terima kasih abang sebab sabar selama ini...tak pernah sekalipun abang menyalahkan saya selama ini, jauh sekali merungut dengan dugaan yang diberikan Allah kepada kami berdua. Bahkan, setiap kali saya bersedih, suami tak pernah jemu memujuk saya supaya bersabar.
Doa saya, semoga kandungan saya akan sihat dan sempurna dan semoga Allah mempermudahkan semuanya. Amin
***Fakta menarik: Malam sebelum tahu saya pregnant, saya ajak suami main satu game, iaitu menyenaraikan nama negeri-negeri di seluruh US. Permainan ini berlanjutan sampaila masa kami berdua tengah tunggu turn nak jumpa Dr kat hospital tu. Masa tengah tunggu tu, kami dapat lagi nama untuk 4 negeri :)
***nie gara-gara pengaruh siri citer "FRIENDS" yang dah saya tengok berulang kali sejak zaman sekolah sampai la skang nie :) Dalam citer tu, sampai sudah, Ross tak dapat menyenaraikan kesemua negeri di US...logik la kan, banyak giler...

Assignment Lagi!!!

9:03 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Rasa cam zaman belajar balik plak bila K.Kin menge'tag' diriku ini, hehehe... tetiba jer otak nie refresh balik saat2 manis masa memula kenal ngan si dia dulu :)
1) When first time you meet him/her?
Masa tu cik abang tgh main takraw, depan hostel saya :) (UTMP-K3E)
2)what do you feel?
Dup-dap...dup-dap...memang love at the first sight!
3)what you feel right now?
Masih lagi mabuk bercinta, ngeh ngeh ngeh
4)if your enemy do anything that you hate, what you will do first?
Ada musuh ke...? Malas nak layan...suka ati dialah...
5)give 5 characters that have at you.....
1)Mudah mengalirkan air mata, iskkkk, 2)Suka ketawa 3)Cerewet buleh tahan jugak 4)Tak reti duk diam 5)cepat bimbang pada keselamatan org tersayang & penyayang (macam dah 6 jer...)
6) if he/her have broke your heart, what your action?
nangis, uwaaaa...pastu merajuk, hehehe
7) what character you like toward him/her?
1)baik sangat 2)berjiwa penyayang 3)comel-rasa cam teddy bear jer ;) , 4)very supportive 5)sanggup bekorban demi diriku ini, iskkkk
8) who is the name of no.1?
MHS
9) if your lover become your enemies, is it you will hate him/her?
saya tetap akan membuatkan dia jatuh cinta pada saya, hehehe
10) the most memorable thing he/her had done to you?
Banyaknyer...errr...antaranya, setiap kali nak exam atau test, si dia akan bagi small card (buat sendiri), wish semoga saya dapat buat yang terbaik :) (Tapi semer kad tu dah kena makan ngan anai-anai, iskkk, akan ku sumpah anai-anai tu sakit perut selama 7 keturunan!)
11)the most thing that he/her have said to you?
i love u...
12)no.7 boy or girl?
mu hubby :)
13)who is no.9?
my hubby jugak :)
14)to the person that always support to you?
i apple u :)
15)10 people to tag...
ramainya nak kena tag...waduh-waduh...errr...ginilah, bagi kawan-kawan bloggers yang nama dia ada saya senaraikan kat bahagian bloggers tu, kalu rasa nak jawab soalan nie, dipersilakan, hehehe...bleh ke gini?

Pokok Tanpa Nama :)

8:51 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


For the very first time, me & hubby beli pokok tapi lupa nak tanya apa nama pokok tu :) poning-poning…
So, buat sementara nie, saya namakan dia, Pokok Tanpa Nama (cam Pendekar Tanpa Nama dalam komik Pedang Setiawan plak, hehe)
Nanti-nanti, bila saya dah tau nama pokok nie, saya update semula entry nie. Tapi, kalau ada sesiapa yang tau nama pokok nie, information dari anda amatlah dialu-alukan.

*** Rasa pokok nie cam spesies pokok ati-ati jer…ye ke ekkkk?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates