Balik Kampung

3:13 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Masa cuti Tahun Baru Cina bebaru nie, saya dan suami balik kampung di Marang. Rindu sangat nak balik masa tu...maklumlah, masa raya haji hari tu kan tak balik... sepanjang perjalanan tu, rasa a bit different la dari sebelum pregnant nie...penatnya badan tu tak tahu nak cakap la...kejap-kejap lenguh pinggang nie, dah tak tahu nak duduk camana lagi, dengan rasa nak buang air kecik nya lagi...tu tak masuk lagi rasa tak selesa ngan seat belt tu...mujur bawak bantal kecik, so bantal kecik duk atas perut, seat belt tu atas bantal :D

Kat Marang, mula-mula jumpa Muiz (anak sedara - anak La), dia tak nak ngan saya ngan suami, budak-budak...dah lama tak jumpa mula la nak jual mahal :D



Masa nie Muiz dah baik-baik ngan saya...siap duduk macam orang tua :D
Remote control tu favourite Muiz, dia main kejap je ngan ikan jaws yang besar gedabak tu :D (Ikan jaws tu import dari Perlis :) )
Keesokkannya tu baru la dia nak ngan saya, siap duk atas riba sambil tepuk-tepuk peha dia lagi, cam orang tua plak Muiz :D


Muiz ngan walker dia
Muiz dah meniarap skang nie, laju, gaya meniarap tu cam komando je, hahaha...naik walker pun dah kemain lagi skang nie...tu tak masuk lagi bunyi riuh rendah dari walker tu (walker tu Acik Pah @ bibik dia yang belikan, hehehe )

Dah balik kampung nie jugak, puas jugak saya makan nasi minyak yang jual dekat ngan opis La...memang puas ati betul la :)

Sempat jugak shopping2 kat Mydin...ajak Tipah sekali walaupun dia tak nak gi mula-mula tu...tapi saya ajak jugak, akhirnya, banyak jugak duit dia abis shopping kat situ, keh keh keh...

Saya ngan suami pun ada la jugak shopping apa-apa yang patut...barang kat sini kan murah berbanding ngan hypermarket lain....besar plak tu Mydin kat sini, mula la rambang mata nie :D


Muiz (tak mandi lagi :D) ngan Acik Wan...orang dah nak balik ke Perlis, baru dia nak gi ngan Acik Wan dia :)

Hari nak balik tu, baru la Muiz nak ngan suami saya, tu mesti Muiz perasan Acik Wan dia nak ajak dia berjalan la tu, hehehe....karang Acik ngan Acik Wan bawak gi Perlis nie betul-betul, tak tau la sapa yang bakal melalak, Acik Muiz ke Muiz :D...mencabar wooo nak jaga Muiz...kalu tak caya tanya mama ngan bibik dia (Acik Pah, ngeh ngeh ngeh)

Dah baru balik dari kampung nie, mula la rasa payah nak study balik...nak kena panaskan enjin dulu la ni...

Hadiah Dari Si Dia Yang Teristimewa :)

9:55 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Jam 7.05am, 22 Januari 2009, genaplah umur saya 28 tahun. Alhamdulillah :) Semoga kehidupan saya di hari-hari mendatang akan lebih baik dari semalam.

Personally, saya tidak pernah menyambut hari lahir sejak kecil lagi, sehinggalah saya memasuki alam universiti dan bertemu dengan abang :) Abang orang pertama yang menyambut hari lahir saya dan diikuti housemate saya. Terima kasih :) Tapi kalau hadiah tu, memang la ada terima sejak zaman sekolah lagi, tak kira la samada dari adik beradik atau kawan-kawan. Tapi kalau celebrate, memang abang yang pertama :) nampak sangat memang dah jodoh kan :) Alhamdulillah...

Dalam keluarga saya, arwah mak dan ayah tidak pernah mewujudkan budaya menyambut hari lahir. Bukannya apa, mungkin kerana kami ramai, maka kedua orang tua tidak dapat mengingati tarikh hari lahir kami :D jangankan nak ingat tarikh hari lahir kami, tarikh hari lahir mereka sendiri pun mereka tak tahu :D orang dulu-dulu kan, mana ada surat beranak. Masa saya nak masuk U, siap kena buat surat sumpah sebab orang tua tak ada surat beranak. Bila semua rakyat Malaysia kena buat IC yang baru tu, pejabat pendaftaran main letak je tarikh hari lahir arwah mak dan ayah saya, hasilnya, tarikh hari lahir arwah mak dan ayah sama, hakikatnya, hanya Allah yang tahu :)
Berbalik kepada birthday saya, malam tadi, abang dah bagitau saya yang abang dah belikan hadiah harijadi saya...isyyy....musykil jugak saya nie. Bila masa pulak abang pegi shopping??? Bukannya apa, saya dan abang nie memang dah macam belangkas, kemana-mana pun berdua...tetiba abang cakap abang dah beli, bila masa pulak...


So, bila abang cakap hadiah tu dah ada dalam rumah, saya pun apa lagi, memang selongkar abis dalam bilik tu. Memula tu riak jugak, siap cakap ngan abang yang kawasan dalam rumah kami nie ibarat 'My Territory', kompem saya jumpa punya...ye la, hari-hari saya yang ngemas umah nie, tak ada tempat yang saya tak belek...tapi bila carik tak jumpa tu, huihhh....tercabar jugak nie :D
Last-last, abang cakap tak payah cari la, nanti dia bagi....ahhh...mana boleh...memang tak puas ati...last-last terpikir 'jangan-jangan dalam beg lap top abang...' hehehehe...tepat sekali! Jumpa jugak akhirnya. Punya sibuk mencari hadiah sampaikan assignment saya, saya suh abang yang print, hehehe...bagus punya bini :D

Apapun, tima kasih sangat-sangat kat abang :) Ingat jugak abang kat birthday sayang. Kalu ikutkan, ini la tahun pertama saya hampir-hampir terlupa dengan birthday saya dek kerana kesibukan... :) (sibuk pun kena senyum gak, hehehe) Sayang sangat kat abang :) Semoga Allah memberkati hubungan kami suami isteri dunia dan akhirat...Amin

*** Ini adalah jam tangan yang ke 4 abang bagi pada saya... :) dua abang bagi masa bercinta dulu, satu hadiah hari jadi, satu tu abang saja-saja bagi, satu hantaran kawin dan yang keempat, yang nie lah :)

Segalanya Bertambah ;)

12:29 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Semalam gi antenatal check up...berat badan naik sekilo, ngeh ngeh ngeh :D
Selera makan pun semakin baik, semer benda nak makan kecuali sejenis makanan Johor, S*T*...nak eja pun tak sanggup...kalu abang beli S*T* tu, saya suh abang makan kat dapur, saya makan sorang kat depan TV pun takpe (meja makan kat dapur tu dah tak berapa nak berfungsi, hanya digunakan waktu lunch...asyik makan depan TV je, hehehe)
Semalam ngan ari nie jugak, sakit kepala sket, ingatkan nak demam...tapi alhamdulillah, bangun pagi tadi sihat je...
Mungkin beberapa faktor yang menyumbang kepada headache tu... lately cuaca panas sket kat sini, assignment pun boleh tahan (buat satu-satu, jangan pening-pening okay :) ), printer buat hal, huhuhu...sabar...kesabaran pun nak kena tambah nie :)
Nak kena tambahkan aura positif nie...
1) berat badan meningkat - good, baby makin nak besar la tu :)
2) assignment bertambah - good, assignment tu menambahkan kefahaman saya dalam study (tak ada lagi orang yang mati sebab beban assignment, iskkk...pujuk diri sendiri...)
3) badan kurang sihat - kifarah dosa-dosa yang lalu ... :) tambahkan amalan, dekatkan diri kepadaNya
4) printer makin banyak masalah - jual karang baru tau, ngeh ngeh ngeh... (negatif jugak, iskkk)
*** cakap senang la.... ;)

Tag Yang Paling Mencabar ngeh ngeh ngeh

8:38 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tag dari iu, Jerman.

Ni la tag yang paling mancabar sekali, nak kena mencari gambar dulu baru leh wat, karang tak wat, ada pulak orang kat Homburg tu merajuk, hehehe... curi-curi masa yang ada nak siapkan assignment dari jauh nie :D
1) Next year i'm..
2) I really want to go to...


3) My favourite place
4) My favourite thing..

5) My Fav Drink
6) My fav food

7) My fav color


8) I live in
9) I was born in
10) A nikcname i had

11) My College Major


12) My Bad Habit


13) My Hobby



14) I Wish

Pokok Puding

6:53 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Walaupun lately agak busy+kalut, tapi gardening tetap gardening :)


Plus, rasanya dah agak lama saya dan abang tak beli pokok baru untuk menghiasi laman kami tu. So, petang semalam, sebelum pergi pasar malam, abang ajak saya pegi beli pokok baru. Kali nie, kami berdua pegi beli pokok kat nursery lain pulak. Kat sini, pokok-pokok dia banyak jenis pokok berdaun, bukan pokok bunga. Elok sangatlah tu sebab buat masa nie, rasa nak banyakkan pokok berdaun. Pasu bunga kat sini pun lagi cantik dan murah. Bising jugak la mulut saya nie kat nursery apek tu, sibuk suh abang tengok pasu yang saya nak :D bunyinya cam nak beli banyak pasu, walhal nak beli sebuah je, hehehe

Akhirnya, dapat jugak saya pokok puding nie. Sebelum nie dah pernah nak beli, tapi asyik tertangguh je...nape ek nama dia pokok puding...? Cam nama makanan plak kan...

Perkembangan Terbaru :)

1:28 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, hari nie dah genap 3 bulan kandungan saya... :)
Kesihatan pun dah semakin baik, sickness dah kurang sesangat...kekadang je, tu pun maybe sebab saya makan 'tak ingat dunia'...hehehe
Semalam, setelah sekian lama membiarkan dapur tu sunyi sepi, akhirnya berbunyi jugak semalam...rindu sangat rasa nak masak, kebetulan tekak pun dah tak loya-loya lagi, dah boleh masak and makan nasi (with one condition: kena masak nasi tu lembik sket :D ). Sebelum nie, kalu bau nasi tengah menggelegak tu, Ya Allah, loyanya tekak nie tak tau la camana nak cakap.
So, semalam, dapat jugalah saya masakkan udang masak lemak cili api untuk suami :) kesian abang, dah lama sangat makan nasi lauk kedai. Tapi sepanjang proses siapkan bahan masak dan memasak tu, saya kena duduk atas kerusi...tak boleh berdiri lama-lama, mula la nak pitam... tak kisahlah, yang penting dapat masak dan makan dari air tangan sendiri. Lagipun, memang rasa tak sampai hati sungguh pada abang walaupun abang tak kisah. Besides that, saya juga dah tak sampai hati pada 'diri-sendiri', jelak sungguh hari-hari telan nasi dan lauk yang dibeli di kedai, naik buntu kepala ni pikir nak makan apa...
Di samping sickness yang boleh dikatakan hampir sifar, akhir-akhir nie saya cepat sangat terasa penat. Kalu hari saya kena drive sendiri ke universiti, saya akan bertolak awal supaya bila sampai di fakulti, saya boleh berehat dan ambil angin dulu di foyer fakulti, tak boleh masuk kelas terus sebab rasa mengah sangat. Macam saya berlari pulak ke sana, walhal naik keta. Dugaan semer tu :)
Dalam bag pulak, jangan citer la, bukan penuh dengan buku, tapi banyak ngan makanan :D wat bekal sebab perut nie asyik lapar je...karipap, cup cake, roti...macam nak gi picnic pulak...tumbler air pulak memang selalu ada kat tangan... togok air je la kejenya...
Sebab tu kalu hari abang hantar dan ambil saya ke/dari kelas, rasa bahagia nya hati nie sebab habis je kelas, saya dapat terus tido dalam keta, penat.... kalau tak pun, dapat terus makan goreng pisang panas yang abang belikan tanpa perlu memikirkan stereng dan gear...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates