Kat Kampung...(Marang)

11:13 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Lamanya tak update blog nie...back pain + penyakit malas yang teramat, hehe
Skang dah ada kat kampungku yang tecinta, kat Marang...
Bertolak dari Kangar kul 7.am hari Selasa, sampai kat kampung kul 5.20pm...perjalanan slow sket sebab sepanjang perjalanan hujan je...dari Kangar sampai la kat Jeli, Kelantan, hujan je. Pastu baru hujan cam reda sket, hari pun redup dan mendung masa sampai kat umah kampung nie (Marang)...syahdunyaaaa....

balik kampung kali nie lama sket sebab ada kenduri kawin abang ari Sabtu (sebelah pompuan) dan ari Isnin (belah lelaki) nie...so, walaupun tak rewang (belah lelaki pakai catering), saja la saya balik awal, nak buat-buat sibuk, keh keh keh

Banyak benda nak bercerita ngan adik beradik, akan memakan masa berhari-hari lamanya untuk menghabiskan semua cerita tu, jadi akan bercakap dari pagi sampai la rasa nak tido, hahaha

About my sweet little one, huishhhh...kemain lagi dia nie...dah tak tahu apa yang dia buat kat dalam tu...main aje keje dia, tak kira waktu ibu dia tido ke, jaga ke...back pain pulak jangan citer la...tapi sebab dekat kampung, tak rasa sangat sebab suka sangat :D Tido malam-malam pun lena, kalau tak berapa lena pun tak terasa sangat nak ke bilik air, makan banyak sebab kakak saya La suka beli banyak kuih, bestnya, hihihi

Muiz pulak, dah tak sombong macam masa balik ari tu, La cakap, dia suka ngan orang lelaki, suka ketawa, suka senyum, dah nak boleh berjalan dah...skang nie dia suka jalan-jalan sambil sorong walker dia...rasanya, Insya Allah, raya nanti, Muiz dah leh jalan betul-betul dah...

Masa sampai kat umah hari Selasa tu, terkejut jugak sebab tetiba kakiku yang slim nie menjadi bengkak dan bulat, hisyyyy...biar betul...tapi selepas sejam dua, bengkak tu surut balik...rupa-rupanya kesan sebab lama sangat duk dalam keta....wat saspen je...biasanya orang kalu kaki bengkak kan maknanya dah dekat sangat dah ngan due date tu...

Apa lagi nak report ye...tu je kot...nak tepek gambar malas la, hehehe

ok la, nanti-nanti sambung balik...

Selamat Hari Lahir Sayang...

2:52 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم




Hadiah untuk abang...dah bagi 2-3 minggu lepas...

Hari nie hari lahir suami saya yang tercinta (16/05)

Sayang doakan semoga abang di bawah lindungan dan rahmatNya selalu...
Semoga abang dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan abang di dunia dan di akhirat...

Semoga abang bahagia hidup dengan sayang yang terlalu banyak kelemahan...
Semoga abang tak jemu mendidik sayang yang banyak bengkang-bengkoknya ni...
Semoga abang tak akan jemu melayan sayang yang terlalu banyak merapu + merepek

Terlalu sukar untuk saya menjelaskan kenapa abang terlalu istimewa di hati saya...
pertamanya, sudah semestinya kerana dia suami saya...
yang kedua, ketiga, keempat dan seterusnya...sukar untuk dijelaskan...
Yang nyatanya, cinta saya pada abang adalah unconditional love...
Terlalu banyak kebaikan abang...
Kalau nak disenaraikan, agak-agaknya, bila nak habis...
Namun begitu, sudah semestinya suami saya juga punya banyak kelemahan, kerana suami saya adalah manusia biasa...but it's ok, because my love to him is as I mentioned above - unconditional love...

Abang orang yang sangat memanjakan saya, tapi dalam masa yang sama, abang mendidik saya supaya menjadi seorang yang independent...

Abang pandai mendidik saya, dengan cara yang halus dan lembut, membuatkan didikannya mudah saya nak absorb...(saya nie degil sket, kalu kena cara...senang je sebenarnya )

Abang ambil tahu semua perkara mengenai saya, membuatkan saya rasa abang sangat prihatin pada diri saya...

Kalau saya minum berdiri, abang akan tegur saya dengan lembut, "minum tu duduk, sayang..."

Kalau saya marah-marah, abang pandai sabarkan saya supaya saya sejuk semula... ==>

Kalau saya buat muka masam + serius, abang akan tegur saya dengan lembut supaya senyum sket

Bila saya bosan duk umah, abang sokmo ajak saya ikut gi opis abang

Bila saya pakai spek itam, abang suka usik2 saya

Bila saya nak beli spek rabun cam ekin mawi, abang cakap saya cantik pakai spek tu (gatal nak pakai spek rabun walaupun mata tak rabun, nak melaram punya pasal
)

Sekarang saya jalan lambat-lambat, abang pun akan perlahankan jalan abang, abang akan tanya "sayang ok?" walhal masa zaman saya jalan laju, saya sokmo tinggal abang kat belakang abang tak marah, cuma abang cakap "lajunya sayang jalan..."

Sokmo time makan, saya makan tak habis, abang akan habiskan...tak pernah membazir, hehehe

Abang sangat supportive...apa saya nak buat, abang sokong...

Abang selalu motivate saya, abang selalu ingatkan saya yang saya boleh buat itu, boleh buat ini walaupun saya tak yakin, and kebiasaannya, finally, abang yang betul, saya boleh buat itu dan ini cuma saya yang tak yakin...maka, abanglah 'keyakinan' saya...

Abang sangat ambil berat tentang diri saya...saya juga rajin mengadu itu ini, dan abang rajin melayan saya...
saya sakit kaki, tangan kena minyak panas, muka naik jerawat sebijik, rambut senget sebelah semua abang dengar dan layan...

Abang juga akan sedaya upaya membantu saya memenuhi segala impian saya yang saya tak terpikir pun nak melaksanakannya...kalau ikutkan saya, impian itu hanya akan tinggal impian, tapi abanglah yang bersungguh2 merealisasikannya...

Yang paling utama, abang bersungguh-sungguh mendidik saya supaya menjadi isteri yang solehah, supaya menjadi muslimah sejati...(tak tahu bila boleh capai kedua2 ciri2 tu sebab saya seorang yang tak istiqamah, iskkkk...harap abang sabar mendidik isterinya ini )

Apapun, sayang sayang abang... i apple u

*** apa yang saya coretkan di sini, sebahagian besarnya hanyalah sekadar perkara-perkara simple yang saja saya nak kongsikan, saja suka-suka yang lain-lainnya, yang serius-serius dan bab-bab jiwang karat yang amat, ianya terlalu istimewa, maka biarlah saya simpan sendiri
*** ada banyak definition mengenai unconditional love, jadi di sini, ianya subjektif, masing2 punya pendapat dan feel yang tersendiri, yang nyatanya, tiada indicator untuk mengukur setakat mana yang dikatakan unconditional love tersebut...apa yang sebenarnya saya rasa, hanya Allah yang tahu. Jadi harap tiada perdebatan mengenai makna term unconditional love itu sendiri.

Sup daging

8:59 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Finally, buat jugak sup daging nie...sebelum nie, i-syah buat sup daging, terliurnya ...slurppppp....pastu imah pulak buat, slurppppp lagi . Bila dah siap masak, mula la rasa nak suh abang balik awal sebab lapor
Buat scramble egg bercili sekali sebab suka makan pedas2...

Bahan-bahan

- Bawang merah (hiris)
- Bawang putih (hiris)
- Halia (sket- hiris)
- Cili api (letak cili api sebab suka rasa pedas sket - buang tangkai dia je)
- Kentang (potong ikut suka nak besar mana)
- Buah tomato (belah 4 - letak buah tomato sebab suka rasa masam2 sket)
- Sup bunjut
- Rempah sup
- Garam
- Daging (saya dah rebus sekejap sebab tak nak menanggung risiko daging tu hamis)
- Daun sup

Cara-cara

Tumis bawang merah, bawang putih, halia ngan cili api
Pastu, masukkan daging yang dah rebus sekejap tu, masukkan air daging tu sket (dlm secawan kecik ke), masukkan buah tomato, kentang ngan sup bunjut.
Reneh sekejap (bagi rasa manis daging, kentang, sup bunjut ngan masam tomato tu 'turun' habis, hahaha- sesuka hati je wat teori)
Pastu, bila dah puas ati, baru masukkan air, rempah sup ngan garam
Masa dah hidang tu, tabur daun sup.

*** skang nie, siang panas sangat, nanti tengah malam selalunya hujan lebat...bestnya tido

Nasi goreng paprik padang golf

3:43 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Stok lauk pauk kat ice box habis, esok la baru beli. So, ari nie, abang cakap abang nak beli lauk, abang cuma suh saya masak nasi jer...beli lauk? Tidakkkkkkkkkkkk!!!!!!!!

Tak sanggup rasanya...memang dah tak lalu sangat nak makan lauk kat kedai...nanti pas makan, perut mesti rasa cam kembung, tak bestnya tu la, masa mabuk2 ari tu, hari-hari makan lauk kedai, tu yang agaknya skang nie tak lalu sangat.

Walapun hari nie badan rasa cam tak larat sesangat, (kat kul 9am tadi, tido balik sebab badan rasa lemah je, bangun tak bangun, kul 10.30am)...so, pas mandi, terus masak nasi...pk apa nak masak nie...selongkar ice box, tengok-tengok ada cili api ngan daun limau purut. Kebetulan bebaru nie beli perencah segera nasi goreng paprik. So, beresss...hari nie buat nasi goreng paprik. Oleh kerana tak letak apapun kat dalam nasi tu (cam ayam, udang, sotong etc), maka sebab itulah dinamakan nasi goreng paprik padang golf...just pecahkan telur je disamping bahan wajibnya iaitu cili api ngan daun limau purut.

Waktu-waktu cenggini, perencah2 segera nie memang memainkan peranan yang penting, kurang-kurang leh jugak masak sesuatu kat dapur tu...tapi takleh selalu, nanti muak. Sesekali leh la. Tapi kat dapur umah tu, memang saya akan pastikan perencah2 segera nie ada untuk waktu2 kecemasan (cam hari nie )



Habis citer bab makan-makan, tadi encik posman dah antar cd yang i-syah pos last week. Tima kasih bebanyak ye, buat susah-susah je ...nie aku nak cari masa (nak suh laki aku cari masa untuk aku sebenarnya ) sebab nak ajak dia tengok sama2.

Muiz 1st Besday :)

11:37 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Tangan yang tengah pegang hp tu tangan Acik Pah

Hari nie besday Muiz yang pertama :)

Birthday Glitter Graphics

So nie hadiah dari acik ngan acik wan dari kejauhan ini (Muiz percayalah, kek acik nie lagi sedap dari kek yang mama muiz nak bagi, )

Semoga Muiz menjadi anak yang soleh, amin

*** Walaupun gambor tu ada 3 batang lilin, tapi Muiz baru setahun...tapi takpe sebab Muiz tak reti mengira lagi, dia mana tau beza antara 1 ngan 3, keh keh keh)

Tag-From Farah

8:23 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



a) Copy badge "Vespa 3logger Award Friendship" di atas untuk diletakkan di blog anda.
==> Wokeh!

b) Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
==> Farah, satu kampus masa kat UTMP dulu, tapi kat Skudai tak tau pulak dia duk kolej mana , ex-coursemate, rasanya masa kat U dulu tak pernah bercakap pun (sebab Farah duk umah lain, saya duk umah lain, dia ada geng lain, saya ada geng lain, dia geng budak baik, saya geng budak nakal ), tapi di alam virtual nie la kembali mengeratkan silaturahim, hehehe

c. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag)

1) Sensitif, mudah sangat menangis

2) Suka kaler pink, purple, oren

3) Suka menjahit dari zaman sekolah rendah lagi...masa tu jahit pakai tangan je. Pastu bila dah kawin, abang hadiahkan sewing machine masa annivessary ke 2
Teringat di saat-saat tolong jahit seluar jeans abang, alter seluar jeans imah ngan nana (walaupun diorang tak bayar duit upah
alangkah indahnya saat-saat itu, hehehe

4) Suka belajar masak lauk pauk berbanding kuih2. Tak tau la kenapa...

5) Pas kawin, suka gak layan pokok2 (gardening)

6) Suka tengok citer besiri Jepun ngan Korea.

7) Suka shopping...tak reti window shopping, jadi kalu time kering, lebih suka duk dediam dari gi shopping complex sebab takut terjumpa barang yang berkenan, tapi takleh beli sebab tak der duit, buleh jadik 'kacau' jiwa nie

8) Suka berambut pendek, senang jaga, kemas...tapi bila tengok orang rambut panjang, mula la nak rambut panjang...
Masa kat U dulu, setiap kali balik kampung, mseti potong rambut, tapi masa dah sem2 akhir, dah pandai simpan rambut panjang.

9) Kalau kena gaya, bila ketawa takleh berenti, memang sampai tahap sakit perut sampai tergolek2

10) Tak makan durian, ciku, manggis dan banyak lagi buah2 tempatan

d) Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

Orang yang saya nak tag telah pun di tag oleh Farah, cuma tinggal:
1) iu
2) Linda
3) K.Kin.

Sarah tengah pantang, takleh kacau , Nizah plak bz, takleh kacau gak

e) Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag - sila layari blog saye untuk mendapatkan award anda". Terima kasih!
- Wokeh!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates