A Few Things In My Yard

9:51 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



1) Bukak mata besor2 sket, fokus pd 3 bijik pasu kt tepi dinding umah saya tu ;)

Akibat drpd 3 siri conference baba ari tu (merangkap siri cuti2 kami sekeluarga jg), abis layu, gugur semer daun2 kt pokok bunga kertas tu. Nasib baik la pokok bunga kertas nie robust, selepas disiram 2-3 kali, daun2 ijau dah tumbuh balik, dah nampak ciri2 nak berbunga kembali.

2) Pokok pemberian jiran.

Pokok kt tepi 2 org hamba Allah yg cute tu :P ialah pemberian makcik jiran sebelah umah, minggu lepas. Masa tu, kami ber3 baru balik jln2 cari makan waktu ptg, sembang2 la sekejap ngan makcik, pastu makcik bg kami pokok tu (x tau nama apa, ada sapa2 tau?)...segan jg nak amik, takut kang pokok tu mati ye la, kami nie org merantau, sekali balik kg tinggal umah lama jg. X bersiram le pokok2 tu. Tp makcik dah ckp, pokok nie payah mati, hehe. Makcik bg pokok sekali ngan pasu2 tu sekali. Dia suh kami beli 2 pasu besar, pastu bagi 2 pokok tu, baru cantik. Tp kami tak terbeli2 pun lg pasu tu.

3) Laluan motosikal.

Perasan tak? Kat tepi pokok yg makcik jiran bg kami tu, ada nampak cam kwsn yg rumput2 x tumbuh tu? Haa...tu laluan motosikal baba. Sbb tu rumput x tumbuh. Jadinya, rupa laman kami nie nak akan2 sama ngan lama akak jiran sebelah umah, sbb dia pun ada motor. Laman umah makcik sblh umah, dia dah tile dah, so takder ler rupa laluan motor tu.

4) Kete Proton Wira

Haaa...tu la keta yg banyak berjasa pd kami sekeluarga. Baba cakap, kalu Naurah belajar oversea, Naurah kena bwk balik kete kt baba, tp kalu Naurah belajar dlm negara, baba nak kasi kete tu kat Naurah, rasanya Naurah mesti tak sanggup nak buat pilihan, =))

Good news nya, kete tu dlm 3 bulan lg dah nak abis bayor, alhamdulillah ;;)

5) Me and Naurah

Ha, masa amik gambar tu...err...eh, kitorang bukan benda la :D

Mini Bar For An Naurah

2:36 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Kononnya, nak bertahan ngan esbok 1 pintu kami tu utk simpan ebm Naurah. Tp x leh la...mmg x muat...mana nak letak lauk lg (jelak gak kalu hari2 nak makan lauk kedai, even tak ler rajin sgt nak masak hari2 ).

Last2, semalam, gi la Giant. Beli peti sejuk kecik ceto'it tu (mini bar). Nie duk tengah berguru ngan i-syah TQ for sharing ye i-syah.

Walaupun dah selalu meng google pasal ebm nie sejak peknen, tapi rasa nak berguru gak ngan yg kawan yg ada pengalaman nie, baru puas ati. Ye la, kdg2, timbul rasa kompius & was2, masa duk khatam thread2 tu, rasa cam senang...tp bila nak wat sendiri, mula la, 'betul ke aku buat nie?','ok ke nie?', 'kang kalu naurah x moh minum, susu nie basi ke?'...ye la, frozen ebm kan rasa dia lain sket, tak se umphhh fresh punya
Bila berkait ngan anak, seboleh mungkin nak buat yg terbaik...agaknya tu yg ada rasa was2 eh ? hehehe

***Ko sabo je ye i-syah, aku nie selagi x puas ati, selagi tu aku tanya...kang mula la penyakit aku nak repeat balik apa yg org ajar..err...bukan penyakit kot, tapi one kind of effective learning method, kan, hahaha. Tima kasih banyak2

A promise made is a debt unpaid

10:48 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Ramai yg menganggap, saya pursue study ke peringkat master kerana ingin membina kerjaya, ramai jg yg meneka, saya ingin menjadi lecturer. I don't deny it. Tp, itu bukan alasan utama saya. Soal kerjaya, dah jatuh ke no.2

Hingga kini, bila org tanya saya, nanti dah ada master, nak jd lecturer ke? Saya akan jawab "tak tau lg...habiskan master dulu, pastu...we'll see..." mmg itu jwpn yg ada dlm diri saya. Even, saya selalu cakap kt abang, boleh tak saya nak terus jd h/wife, nak jaga abang dan Naurah

Nanti, abg akan pujuk2 saya, sebutkan nama 4wd idaman hati saya..."nanti kalau sayang dah keje, boleh la beli 4wd tu..., boleh shopping untuk Naurah banyak2, untuk abang..."
(Abang tau saya mmg kalah kalau bab2 shopping )

Saya akui, saya pun teringin nak bekerja dgn gaji yg sepadan dgn kelulusan. Kalau ada peluang tu di depan mata, SAYA TAK TOLAK.

Cuma, yang nak saya ceritakan di sini, kerjaya adalah sebab no 2 saya sambung belajar. Sebab utama, saya ingin membayar hutang. Saya pernah berjanji pada yang telah tiada. Saya tak pernah cakap saya berjanji, tapi rasanya, kata2 saya yang tidak serius itu dipandang berat dan penuh harapan oleh yang telah tiada.

Saya tak mahu hidup saya dihantui dengan rasa bersalah kerana unpaid debt itu (walaupun mungkin hutang itu wujud secara tidak sengaja)...kini saya sedang cuba melangsaikan hutang saya.

Kiranya dengan terlangsainya hutang saya ini kelak, saya mendapat kerja yang baik, hidup yang sangat tenang kerana sudah tidak dibelenggu 'hutang', saya bersyukur...namun sekiranya saya masih lagi duduk di rumah, menjawat jawatan domestic engineer kepada insan2 tersayang...juga saya bersyukur kerana kala itu saya sudah bebas dari belenggu hutang, Insya Allah...moga Allah memanjangkan usia saya, dipermudahkan urusan saya

Naurah & Walker

3:45 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Plan asal, ari nie nak ke A.Star...tapi tetiba rasa penat + malas. So, ke The Store je lah. Bukan apa pun, nak beli walker Naurah je

Survey dah banyak kali, Naurah pun dah baper kali duk test walker nie kat The Store. Walker Looney Tunes. Ada banyak kaler tp kaler nie jer yg ada alas kaki tu. Oleh kerana ari nie cuti xmas , Naurah dapat belon + coklat (yg akan dimakan oleh ibu & baba ) masa kat kid's department tu.


Si kecik nie x leh duduk lg, so, letak dia dlm walker pun kejap2 je, xleh letak lama2 lg. Beli walker yg ada tempat alas kaki kt bawah tu, tu yg Naurah leh duduk cantekkkk punya

Naurah excited betul bila letak dia kat dalam walker tu tersengih2, ketawa mengekeh2 ibu plak pening dengar bunyik muzik walker tu bising sangat, huhuhu


Pas je beli walker, baba antar dulu walker ke keta, pastu baba naik balik. Ibu dah duk memilih2 baju Naurah...tak bley tahan tgk baju baby, mmg gerrrraaammmm. Pagi tadi pun, duk online pepagi buta, cam nak sambar jer romper tu

***Carik walker kaler pink, tp x der yg berkenan. Kuning pun kuning aaa...


Nie gambar sehari pas kena inject, sian...badan panas... ingatkan dr nak bg mc, tp xleh pun...kena la ngajar gak...mujur anak murid Minnie sekor je, keh keh keh


10:43 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari Selasa, Naurah kena inject (5 bulan).
Tunggu x lama sbb kami jd org pertama kt klinik tu, yahoo ! Pepagi lg, masa nak beli sarapan, baba dah booking dulu nama Naurah kt klinik panel tu.

Masa inject, sama cam masa kena inject kali ke2 dulu. Masa dr cucuk, Naurah ok, dr dah kuarkan jarum baru nangis dengan kuat + sekejap (suara anak dara nie mmg kuat )

1st time kena inject dulu, Naurah x demam. Masa tu inject ngan dr yg sambut dia lahir dulu.

2nd time inject, pagi kena cucuk, petangnya badan Naurah dah panas. Tapi dia ok, x meragam. X macam demam pun. Tido, menyusu, main cam biasa.

Kali nie, badan Naurah start panas masa dia bangun nak menyusu tengah malam (agaknya dlm kul 2am kot).
Badan dia panas, tp sama cam masa demam ari tu gak, tido, menyusu, main cam biasa. Cuma pagi tadi dia tido lebih kerap dr biasa, tp sekejap2. Petangnya tu baru dia tido lama.

Petangnya, badan Naurah dah kurang panas...cam biasalah, pas Maghrib dia terus tido.

Ari nie, Naurah dah sihat

Untitled entry

11:50 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah ptg smlm kami sekeluarga dah balik ke kangar...berjaya jg kami ber3 melalui lautan umat manusia kt jeti tu...

Finally, berakhir jg ketiga2 conference baba (Tencon, eeies & rovisp) & siri cuti2 kami sekeluarga (s'pore, penang & langkawi)...semuanya dlm masa sebulan. Dr umur Naurah genap 4 bulan sampaila si kecik nie genap 5 bulan.

So, ibu dgn senang hati dah leh kemas bag baju, dah leh berehat dr aktiviti packing kain baju wat sementara waktu.

Next week, sem baru dah nak buka. Baba akan semakin bz. Di samping nak ngajar, baba pun nak kena fokus jg pada research baba. Ibu pun dah nak mula kelas balik. Nanti ibu pun akan bz dgn keje2 ibu sbg student & at d same time, nak uruskan jg suami & anak. Naurah? Naurah yg akan paling bz sbb Naurah dah makin besar, makin banyak nak kena belajar. Ada banyak lg perkara yg Naurah kena explore...:-*

Si kecik nie, sejak dah lulus meniarap, dia over dose sket kepakaran dia tu, hehehe...mula2 terlentang, pastu meniarap, nanti terlajak roll over tu, terus terlentang balik...mula la nak nangis majuk2 :) olololo...

***A few days ago, seorg teman lama (masa sek men) ada sms & bertanya, "Zue, ada facebook tak?" Kwn yg sorang nie, namanya nak dekat2 sama ngan nama saya ;;)

Ini bukan kali pertama ibu naurah dpt soklan nie. Time ber sms ngan member2 lama, mesti dpt soklan nie...Jd, gini je la jwpnnya...

Masa zaman org sibuk ber friendster, ibu Naurah register friendster pagi, petangnya, terus delete balik account tu. Alasannya satu je, "rasa malas nak ber friendster..."

Nie, bila dah zaman ber fb, rasanya alasan tu sama je la..."malas nak ber fb"

Nantilah, bila dah sampai seru, saya register lah nanti...x tau la masa register tu org masih demam fb ataupun dah ada yg lain plak...we'll see...kot2 ada social utility yg latest nanti (mesti ada punyalah...)

X timbul isu saya nak menyepikan diri...sbb kalu betul2 nak menyepikan diri, blog nie x wujud plak. Rasanya, ada kot antara kwn2 lama yg jd silent reader blog nie. Salam geng! ;)

Isu x der masa? xderlah... Ramai lg org yg berpuluh2 kali ganda lebih bz tp ada masa jg ber fb...semua tu bebalik kpd time management masing2...

Sombong? Member2 yg kenal tau la sapa diri saya nie...nak sombong takat mana sgt kt bumi Allah nie :)

...jd, kesimpulannya, itu je lah jwpn saya...."malas nak ber fb"...kang kalu saya dah ada fb, kot2 ada member yg meng google nama saya, Insya Allah jumpalah tu...

Tak tau nama saya? Aikkk...kata kawan, hehehe

sekian, jgn ada yg marah2 ye ;)

@};-

Pekan Kuah & Pantai Cenang

8:07 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Petang semalam, lepas check in, abg terus call org keta sewa. Booking untuk ari nie. Kalu booking start smlm, rugi sbb sampai dah ptg.







Jalan2 sementara tunggu keta sewa...



Tgh tunggu baba discuss pasal keta sewa tu...kiter amik cab je la baba...***malas nak rotate gambor, :P


Tunggu punya tunggu, org tu hantar keta ke hotel lambat, dekat 2 jam gak...bengang2...dah la antar lambat, siap nak ketuk kitorang berpuluh2 hengget lg. Smlm janji harga lain, ari nie lain plak. Tak kuasa la nak bayar kt org cenggitu, terus kensel, mmg bengang. Last2, suh hotel call cab, lg sonok kami bersenang lenang je. Mintak cab antar kami ke Pekan Kuah.


Kedai coklat, HIG Group...okeh, okeh...stop kt sini baba, naurah nak pilih cekelat nie...hmmm...banyaknya nak beli :D. Coklat mmg banyak, tp banyak jg yg xder tanda halal...so kena pilih2 jugak...




Bayar jangan x bayar...bratur2...org kecik duk depan org besar duk belakang...



Biar Naurah cek resit...betul ke dia kira nie...




Muka boring...dalam cab, nak ke jeti. Ingat nak try lg sekali cari keta sewa, tp takder gak...yg ada, V6, perghhh...mewahnya...mmg dah takder rezeki nak sewa keta la nampaknya...

Gambar masa shopping x banyak amik plus kami x shopping sakan sangat, malas nak memikul brg2 yg banyak dgn kesesakan org kt jeti + nak masuk feri nanti.





Ramainya org...pening2...



Lunch kt Kenny Rogers...



buy some cute stuffs for my little one :-*



Kat jeti...tengah menggagahkan diri untuk ke Dataran Lang kat belakang tu...mujur hari x panas terik sangat...kesian kt naurah nie ha...







Dah ke Langkawi, amik syarat le kt Dataran Lang nie :)


Petang : Jalan-jalan ke Pantai Cenang


Tunggu cab kt depan hotel...Naurah ye-ye je, cam tourist sesangat la tu :D


Depan Underwater World...x masuk pun, amik gambar je kt depan tu ;)...kitorang otw nak ke Pantai Cenang...kalu x silap, Underwater World dah nak tutup dah masa tu...



Pantai Cenang...cantik...air laut pun nampak cam best utk mandi2...cuma x berangin sangat...



Naurah dah bg signal...nak tido...lentok je kepala...



got new friend at The Zone...toys kt sini ada less 50%...naurah tido cantekkk punya...it's ok, let ibu do the shopping okeh ;;)


Esok nak balik dah...betul2 short vacation :P plan asal nak balik Isnin, tp ada a few matters yg menyebabkan kami tukar plan.

@};-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates