Our Little Bundle of Joy Part II

9:43 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sempena birthday Naurah, ibu pakaikan Naurah dress ala2 princess, of course la kaler pink, sangat la comey, mengalahkan baju wedding auntie2 sekelian ye, hehehe (sila sporting ye auntie2 sekelian, hari nie birthday Naurah, kasi can ibu nak UP Naurah ;) peace!) walaupun bilangan rambut tak begitu memberangsangkan, ahhhh....abaikan je semua tu, yg penting riben kt hairband bapok besor giler :D



Ribut time nie...mujur kejap aje...tgh tunggu baba balik keje



Dah tak kira dah hujan ribut ke hapa ke, kalau dah tgk iklan, tak tgk kri kanan dah...



Baru nak pakaikan kasut, tp Naurah dah sibuk nak bukak...



Kami bertiga :)



Masa nie, baba baruuuuu sampai umah...



My little princess :)



mana la org lambat sgt amik order nie...Naurah dah lapar dah nie...



Sangat gumbira sebab dah nak start makan :D



Ntah apa2 gaya makan la Naurah nie...sepanjang masa makan, meja kami sangat bising sebab Naurah bergendang kat meja dan menjerit kuat2 mintak ibu suapkan sup kat dia...kalau boleh dia nak hirup sup tu non stop...abih bila ibu nak makan :P order eskrim kt dia, last2 ibu yg perabis...mcm ibu cakap la, apa2 yg sweet nie, Naurah x baper sgt...auntie2 semer tak dengar lg suara Naurah...mcm SPEAKER PECAH tau! Kuat giler, tak padan ngan tuannya...errr....ikut sapa ekkk...ehehehe (ketawa malu2 mcm nak kena lempang :P)





Kiter nak gi secret recipe pulak, nak beli cake (Naurah pegang kepala lagi)



Kat secret recipe...hmmm...rasanya, ibu dah takleh pakai sepit rama2 lg la, nampak mcm ibu sengaja buat sanggul tinggi pulak bila tgk dari tepi kan...ibu tak terlibat tau bab buat bonggol2 tinggi nie...secara kebetulan aje tu sbb rambut ibu dah panjang, jd ibu suka pakai sepit rama2 sbb kemas (explaination adalah utk mengelakkan misunderstood atau menimbulkan sebarang negative issue)



Lots of luv
Ibu An Naurah


***Banyak letak gambar sebab terlalu banyak momen2 indah yg nak ibu kongsi kan terutama dengan adik beradik yang jauh di mata, hanya blog pengikat jiwa, ecececeh :D

Our Little Bundle of Joy Is Now 1 :)

3:42 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Happy birthday my little one :) Ibu dan baba doakan yang terbaik untuk An Naurah, di dunia dan akhirat. Dah setahun rupanya Naurah menyerikan hidup ibu dan baba :)



So, ini hadiah harijadi Naurah...ye..ye...ibu tau, it's not in pink...abih nak buat camana, yg ibu berkenan, kaler pink purple, sangat la cantik dan sweet, tp kaki Naurah jauh lg nak sampai, agaknya, umur Naurah dah 2 tahun, baru buleh kayuh...untuk baby umur baya Naurah, tak banyak sgt choice...ada kaler lg satu tu, kaler oren merah yg mmg ibu sangat tak suka, nampak PANAS la cayanggg...so, ok la eh, blue rabbit, hehehe...nanti Insya Allah, bila Naurah dah besar sket, ibu belikan beskal yg pink purple yg comel lote tu yer




Birthday girl tgh tido skang nie, kang petang ibu ngan baba bawak gi makan2, celebrate birthday Naurah




Muka yg tersangat gumbira, tgh tunggu baba balik nak ajak gi beli beskal Naurah


Baba ajak gi makan ikan bakar sempena birthday Naurah...hmmm...tu dah bukan nak celebrate Naurah, tu mcm nak celebrate ORG TUA Naurah je :p...ibu ajak gi Secret Recipe, baba x suka sgt menu2 kt sana...again, mcm nak celebrate baba je sbb duk ikut selera baba, hehe...last2 ibu ajak gi Pizza Hut, muktamad! kat sana, ada banyak makanan yg naurah BOLEH & SUKA makan


Ok, kang kiter sambung lagi yer :)

Lots of luv
Ibu An Naurah


***Nie yg tak suka nie, asyik teringat je kt beskal yg tak jd beli tu...huhu...tp kalu beli pun x der makna, tergantung kaki anak ibu nie sbb x sampai, huhu
***Beskal pertama ibu dulu kaler merah, umur baper tahun tah, sgt la cantik, ada rambu ramba dan bunyi2, hehe...pastu masa umur dah 6 tahun, arwah tok ki belikan BMX biru plak...kenangan yg sngat menyentuh perasaan...semalam, masa tgk baba letakkan beskal Naurah kat seat belakang, tetiba ibu rasa sayu...kejap je masa berlalu, terbayang BMX biru kt seat belakang keta arwah tok ki masa arwah tok ki baru beli...betul2 surprise utk ibu sbb ibu tak tahu pun...tgk2, arwah tok ki balik dari ngajar, tok ki belikan beskal tu... :) Al fatihah untuk arwah tok ki dan tok
***Ibu dah belikan gaun ala2 princess ngan hairband baru utk celebrate birthday Naurah, hihihi

A few stories...

9:42 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Last Thursday, keta baba kena langgar :( mujur baba takder apa2...beberapa hari jugakla keta baba tersadai kt workshop...patutnya, yg MELANGGAR bayar full kt baba, tp last2, dia bayar dlm 3/4 je...ok la...dah malas nak nego banyak2...banyak la jugak keta baba kena kt depan tu, kena langgar ngan fortuner....hmmm

Hari Sabtu, sebab ibu nak ke kelas, baba sewakan sang KANCIL KBPXXXX utk ibu :) dah lama giler x bawak KANCIL...last masa belajar bawak keta pas SPM dulu...lamanyaaa...Alhamdulillah, ada jugak transport utk ibu...petangnya, pas ibu balik dari kelas, kami ber3 jalan2 ngan KANCIL tu, kononnya sampai minyak nak abis, tp x jugak sbb baba isi minyak agak banyak, ye la, UUM kan agak jauh ngan Kangar nie...

Hari Isnin, keta baba siap, yey!...tp...malang tak berbau, baba eksiden lagi, ngan motor plak kali nie, luka + bengkak kaki baba...mujur x patah...hisk...hisk...risau ibu tau...

1 Syaban lepas, cukup umur An Naurah setahun (ikut kalendar Islam)...ikut kalendar omputeh, hari Jumaat nie :) An naurah semakin sweet and so smart...dah pandai usik2 org...tp tu la, dia hanya sangat kelakar & sweet ngan ibu & baba dia aje, kalu ngan org lain, dia BERTUKAR menjadi baby yg quite serious...kena kenal beberapa hari, baru dia ok sket, tu pun, payah org nak tgk true color dia...takpela, biarla dia menjadi dirinya sendiri :)





An naurah dah boleh berdiri tanpa support, dah x nak minum air dlm bottle, dia minum pakai training cup skang nie...dah makan mcm2 but still, kalu yg manis2 tu, dia choosy sket...tp kalau bubur nasi, takutnya ibu tgk naurah makan, BANYAK GILER!

Ibu agak bz...ada urusan regarding on my master yg ibu nak kena selesaikan...bg ibu selesaikan satu persatu dulu yer...

Salam sayang
Ibu An Naurah

Ketupat sotong & ice blended (x der gambo)

9:51 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Menu lunch semalam...tak makan nasi yer, diet la kononnya :))
Ketupat sotong nie, versi Terengganu, kalau yg Kelantan punya, lain sket rasa dan rupanya. Kalau tak silap ibu, rasa manis2 sket (correct me if i'm wrong)...yg Terengganu punya, dia rasa lemak2....toksah tanya la yg mana lagi sedap, tu ikut selera tekak masing2 la kan B-)


Tiap kali balik Marang, ibu mesti gi makan kat restoran Lempeng (ececeh, siap promote, macam dapat komisen plak, hehe)...kt sini, memang dia ada jual ketupat sotong nie, memang ibu suka sangat2...dulu arwah mak ibu buat, memang kaw2 punya rasa dia. Nak buat nie pun senang sesangat. Sekelip mata je siap. Nak kena ada pulut, sotong, santan (ibu pakai santan kotak aje, senang keje, bahagia kurasakan hidup ini, hehehe), bawang merah, bawang putih, halba, serai (ari tu ibu buat tak pakai pun serai), lidi nak cucuk ujung sotong....garam sket....

Buh pulut tu, agak2 la, nak dekat separuh dah le, kang ada le ruang utk pulut tu MENGEMBANG. Kena pakai sotong besar & berkulit tebal, baru le tak pecah masa pulut tu MENGEMBANG.

Sejak semalam, ibu jugak duk gatal tangan buat ice blended. Semalam, buat ice blended lychee...sempat le ibu berlari ke muka pintu kejar baba yg dah panaskan enjin keta nak masuk balik keje pas Jumaat, nak suh jamah sket ice blended yg ibu buat, selebihnya, ibu tibai ngan Naurah :-*

Ari nie, buat lg, buat ice blended jagung pulak. Mak aiiiiii....sedapnyaaaa =P~!!! hahaha...serius, sedap gile, hohoho...nie maknanya ibu dah makin terer buat ice blended, lembut dan gebu je, kekeke...ye la, nak buat ice blended takleh la main blend je, kena kasi dia beralun cantik dalam blender, rasa lembut gebu2, baru ngam! (oh tidakkk...ibu Naurah sudah lupa diri, memuji diri sendiri tanpa perasaan ragu dan malu, kekekekeke :P)...gambar memang x sempat nak snap la, siap je, terus telan dengan rakusnya, mujur tak bergaduh ngan anak ngan laki...jadi isteri & ibu mithali tau ari nie, suap2 anak ngan laki ice blended tu, tp memang masuk mulut ibu lebih punyalah, kekekeke

Salam cayangggg

Award From Sue

6:48 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Dah berkurun x dapat award nie, nie from Sue yer :D mekasih Sue :D

Org2 yg ibu nak kasi award nie, Sue dah listkan, so, takyah list lagi la yer...tp sapa2 yg nak amik award nie, silakan :D, no hal punya, Happy weekend!

Inject 12 months-ibu makan semut, ngee

3:20 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Pagi nie, An Naurah bangun awal betul, tak kul 6am lg, dia dah bukak mata, dah duk tercongok kt atas katil...tak mcm semalam, kul 8am++ baru anak dara nie bangun.


Berbedak putih melepak cam tepung gomak, pakai gaun kembang semangkuk :x, bukan nak gi kenduri ye, tp nak gi inject, ngee


Ibu bawak Naurah jalan2 keliling taman pagi nie, buh Naurah dlm stroller dia, amik angin pagi2...tak kul 7am pun lg, tp dah cerah jugak la...ibu kalau dah cerah, malas nak tunjuk muka, hahaha :P...leceh la, kang org dah bz nak gi keje la, budak nak gi sekolah la...


Naurah tgh tepuk2 meja, menyumbang kepada ke'blur'an gambar...ibu pakai camera hp je, digital camera kami dah lama pencen...nak kena beli digital camera baru nie baba, ehehe


Dlm kul 8.45am, kitorang kuar umah, nak bawak Naurah gi inject 12 months ari nie...before that, gi breakfast dulu kt restoran yg mmg kami biasa sarapan. Tunggu turn ari nie kejap je, jd patient ke-2 (baba dah book 2 ahri lepas)...masa inject, Naurah pun nangis kejap je, :-*
Ibu nie pulak, ntah makan semut baper ekor ntah, buleh lupa nak bawak kad rekod inject Naurah tu...tu la, dah lama x bawak gi inject kan...balik umah, pusing keliling ibu cari, mmg betul2 makan semut la, boleh lupa mana letak kad tu. Ibu tak suka letak kad tu dlm handbag ibu atau diaper bag Naurah sbb takut tercicir masa gi shopping...pucat biru jugak la muka nie masa cari kt umah #-o, takut hilang #:-S, last2, mujur ingat jugak...ibu simpan kt tempat dokumen2 penting...pas nie, ibu nak gi beli file yg comey dan kiut miut, nak simpan dokumen2 Naurah, biar senang nampak (alasan nak shopping sebenarnya, hehe)

So, rekod berat Naurah td, ibu tulis sendiri je la, kalu tak, next time masa nak inject lg, nurse tu tolong tuliskan. Berat Naurah dah 7.2kg (masa timbang Naurah, ibu duk teringat berat Muiz, so, ibu terkejut la jugak, ingatkan berat Naurah turun, hahaha...tu la, lupa lagi bawak kad...)

Lots of luv

These are not our baju raya ;)

9:05 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Nie apa nie, posa pun belum dah cakap pasal raya...apadaaaaa...hehe...hari nie kami berdua pakai sama, hehe...kain cotton nie, sebenarnya, ibu beli utk ibu, beli kt Jakel masa balik Johor ari tu...kebetulan ada less gila2 kan, saja2 aje nak buat baju kurung...dah lama x buat baju kurung baru sejak2 duk kumpul jubah/abaya...bila dah siap potong baju ibu, tengok2, banyak pulak lebihnya sbb kain nie jenis lerang besar, so, terusla buatkan Naurah punya sekali.



Pas antar jahit tepi, ibu jahit Naurah punya dulu, jahit anak punya, semangat kemain lagi, tp bila sampai turn baju sendiri, rasa mcm jenuh je nak siapkan selai baju tu...ye la, baju budak kan kecik, seronok je jahit, kejap je dah siap...




Gi jalan2 pagi tadi, kebetulan ada event tentera kat depan The Store, amik gambar sekali...dah la kami bertiga HIJAU ari nie, hehe

Kain cotton nie pulak, lembutttttt sangat...sejuk je pakai...kalau ikutkan, ibu berkenan yg lain masa tu, tp semeter je dah RM berpuluh2 hengget, kalau 4 meter, tak ke dah seratus lebih...perghhh...dah la ibu nak beli setakat nak buat pakai biasa2 je...tp yg ibu beli nie, ok la, tak la mahal sangat...ok2 je la...

Oh ye, lunch ari nie, ibu belanja makan kt KFC...KFC je la, senang, dekat ngan umah...ibu just siapkan makan breakfast je...petang kang baru nak gi pasar malam, cari lauk.

Ok, happy weekend :)

Puding Caramel

12:50 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Semalam, ibu buatkan pudding caramel nie utk Naurah…lepas je baba gi keje, terkedek2 la kami berdua masuk dapur…kejap aje buat pudding nie…main campak2 aje dlm blender…pudding nie mmg pudding favourite ibu…kalu bulan posa, boleh dikatakan hari2 buka nak ada pudding nie…ibu nie, kalau kuih-muih yg nak kena bersukat bagai, payah sket nak belajar buat, apatah lg yg nak kena pukul pakai mixer…lg la malas…tp kalau yg jenis sukat lebih kurang, pastu leh campak je dlm blender, laju sket la nak membuatnya, hehe…td pun masa buat kejap aje, sambil2 ibu buat pudding, Naurah main KEMAS2 kt dapur nie…kukus dlm setengah jam, sambil2 tu tgk citer The Nanny, pastu baru tidokan Naurah.


Naurah punya...


Tp, Naurah nie, kalau bab2 makanan yg manis2, dia very choosy…pudding nie pun dia makan sket2 je…td pudding nie, ibu masukkan sekali sekeping roti+tepung kastad sket sbb ibu suka dia pejal2 sket…maybe sbb tu Naurah x suka kot…nanti ibu buat lg, tp x payah letak roti+tepung kastad, agaknya kalau lembut2 gitu, Naurah suka kot sbb kalau taufufah, Naurah laju makan :D



Oleh kerana Naurah x baper laju nak makan, abis kat ibu je la pudding tu, nie, ada tinggal lg suku je…Lepas dah sejukkan dalam esbok, sempat kasi kat jiran rumah sebelah kiri je…jiran belah kanan x sempat bagi, hehe abih mak cik asyik tutup pintu je, kang bagi salam x dengar…takpelah, kang lain kali buat lg, boleh bg :)


Kejap makan, kejap x moh...pastu buat muka pelik2...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates