Her first step

9:04 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, dah lebih separuh berpuasa...

Currently, ibu TERSANGAT2 BZ...merasa jugak la 2 malam tak tido, straightaway pulun buat keje, dari malam sampai la ke sahur...last stay up cam tu masa bujang dulu, masa buat degree dulu...masa tu, duk pulun siapkan thesis degree...bila printer canon tu tetiba merajuk tak moh print, terpaksa la tutup dulu pc, sempat le seround dua makan megi pelbagai perisa ngan membe2 (zana, nana, imah, rosi...korang ingat lagi tak :) )...

skang nie, bila dah rasa penat buat keje tu, lepas aje la sekejap sambil melayan air mata (sebab penat ...siang dah la x tido, mlm x tido jugak......nak telan megi, perut dah tak baper robust...dah TUA la tu maknanya, ngeee

Di sebalik kesibukan dah kelam kabut hidup ibu, ibu TERSANGAT la gembira skang nie sebab An Naurah dah pandai jalan, yeay!

First time dia jalan, masa ibu tgh nak masak (kul 3.30 pm dah start masak, hambik ko! abih, kang petang sibuk plak nak ikut baba gi param, tu yg masak awal, hahaha)...

tgh2 ibu basuh sayur tu, tetiba tgk Naurah ketawa2 sambil2 dia jalan, memang kelakar betul muka dia masa tu, ketawa2, sengih2 tunjuk gigi dia yg 6 batang tu sambil beria2 dia balance kan badan dia, dapat la 4-5 steps jugak, dari meja makan sampai kt esbok, pastu terus dia selongkat barang2 dapur kt atas meja jepun tepi esbok tu...takpelah, reward Naurah dah pandai jalan :D

Dah Naurah beria2 berjalan, ibu pun record la, nak buat kenangan di hari TUA la kononnya, hahaha...baba la terlepas first momen tu...takpela, fair kan, hari tu Naurah first time duduk, ibu kat kelas (huhu...sedih tau, balik kelas tgk2 Naurah dah pandai duduk)...baba record utk ibu masa tu...kali nie ibu record utk baba plak :)

Salam Ramadhan
Ibu An Naurah

Seminggu berpuasa

1:49 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Pagi td, ibu buat nasi goreng kampung untuk sahur...makan ngan keropok keping made in Marang ;)

Tp, even buat nasi goreng kampung, ibu takder la tumbuk semer bahan2 tu pagi tadi, tp ibu dah siapkan semer bahan2 petang semalam. Tumbuk siap2. Senang, bangun pagi, terus campak je dlm kuali. Takder la bising sgt pagi2 tu.

Mlm tadi ibu rasa ibu nie mcm eating machine je...banyaknya ibu makan, jiran pun ada balas bekas ibu, jadi bertambah la lg makanan...kang x abis, sayang nak buang...jadi, pulun la jugak...sib baik ibu nie jenis pas nak ada moreh...so, x la payah sgt nak abiskan.

Kang pagi esok, nak sahur apa pulak eh...hmm...petang kang nak buka apa pun x tau lagi, dah pk bab sahur, hehehe

Lots of luv
Ibu An Naurah

Alkisah di bulan Ramadhan

10:45 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari nie, rasa letih sket posa, agaknya sbb cuaca panas kot...sejak2 bulan posa nie, kt Kangar nie xder la panas sgt cam sblm2 nie, banyak mendung dan panas sket2 je...hari nie, rasa terik sket...takpela, dugaan...


Gambar beberapa hari lepas...Cik kak kiter baru bangun, sikit punya santai dia sandar kat bantal peluk tu...tgh tunggu hilang mamai je tu, dah tak sabo nak kacau ibu...tu pun, dlm mamai2, sempat gak dia koyakkan file nota ibu kt tepi dia tu


Sejak akhir2 nie, An Naurah sibuk sungguh ngan hp ibu yg rosak tu...kalu sblm nie, dia x pandang pun hp rosak tu, nak main hp yg elok nie la, tp sejak2 hp ibu dah naik lunyai dia kejekan, pandai pulak dia main ngan hp rosak tu...maybe dia suka sbb hp tu flip kot, hp ibu jenis slide...

punya la dia sibuk ngan hp tu, dah macam ada bisnes plak naurah skang nie, sungguh2 dia cakap ngan hp tu, dah la pegang terbalik, kekeke

Hari nie, ibu buat puding caramel satu loyang, kasi jiran2 sket, lebihnya ibu makan sorang...ibu kalu dah ada puding caramel, siapla, masa buka makan, moreh makan, sahur makan...hehehe

Mlm nie, moreh ibu makan oblong...biasanya makan macaroni goreng, tp ari tutup plak gerai tu...

Naurah pulak, selera makan bubur dia makin menjadi2...x reti nak berenti...kalau makan mknn lain, dia pandai la bg signal 'dah kenyang la bu...'...kalu bubur, mmg takleh layan sgt selera dia tu...

Ok la, nak tido dah...

Lots of luv
Ibu An Naurah

Ramadhan ke 2

11:38 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, dah sehari puasa. Ramadhan kali nie, Ramadhan ke-2 ibu, baba dan Naurah bersama2 :)
Sahur pagi tadi, si kecik nie sibuk bangun jugak, bangun sambil nangis pulak tu, dah la KUAT giler suara, abis la satu taman nie bangun, kekeke

Dah bangun, kena la makan sekali kan Naurah...pas ibu solat Subuh, ibu change diaper Naurah sekali, sbb pas Subuh, ibu nak tido balik (sekali ngan Naurah), rasa cam lambat je bangun nanti sebab malam td ibu tido lambat sket. Cam hanyut je masa bangun sahur sbb ngantuk...

Buka petang tadi, ibu x masak...beli je kat PARAM. Ibu awal2 dah cakap ngan baba,
1st Ramadhan nie, ibu nak gi PARAM, saja2 la nak tgk2 layan selera, hehe...tp kami buka x ikut nafsu tau, beli seadanya je...beli ikan bakar, gulai daging ngan rendang, cucur jagung utk ORANG YANG TAK POSA TU, air buah strawberry ngan air jagung madu. Kuih2, beli popia sket ngan sekeping agar2 yg WARNANYA CAM KOKO TAPI TAK RASA KOKO.

Bila dah masuk waktu, minum air je, pastu solat maghrib dulu, dah tu, baru la buka dengan BERSUNGGUH2, ORG YG X POSA TU PUN JOIN MAKAN SEKALI UTK KALI YG KE BERAPA NTAH HARI NIE DIA MAKAN:D

Esok, pun x masak jugak lg sbb lauk kt esbok x der...malasnya nak gi pasar beli lauk. Tadi just belikan ikan ngan sayur utk buat bubur nasi Naurah je...

Lots of luv
Ibu An Naurah
1 Ramadhan

Nak update sket sebelum masuk bulan posa

12:28 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dua tiga hari nie ibu tido lewat...anak dara tu dah makin menjadi2, pantang tgk ibu on lap top, laju ajer dia tersengih2 datang nak tekan itu ini :) so, nak tak nak, ibu kena GAGAHkan mata nie, stay up SKET (sket je)...

sem lepas, ok lg sebab ibu banyak letak Naurah dalam walker, jd dia tak leh la nak usik2 lappy ibu, tp sepanjang ibu duk wat keje, bertepek aje dia kt tepi ibu, jenguk lap top ibu dari walker dia, hehe...tp sem nie, mana ada masa dah anak dara tu nak duk dlm walker. Time nak makan bertiga je dia duk dlm walker. Kot tak, camana nak makan, hehehe

Dah nak masuk bulan posa nie, rasa mcm banyak pulak ibu bebelanja. Rasa cam pokai je bulan nie...nie, ibu baru je beli lap top baru, trade in yg lama (xder la lama sgt, baru dlm 2 thn pakai...), bateri dia dah jahanam terus, tension weiii...asal nak pakai je nak kena cucuk power supply, payah2...tp sem lepas mmg bertahan aje la ngan lappy tu...ari tu ingat nak tukar bateri, tp harga bateri dia aje, tambah sket lg dapat lappy baru...last2, ibu tolak yg lama, ibu beli yg kecik, ok la, still boleh support utk buat programming (sebelum nie ramai yg bagitau lap top kecik processor dia x leh buat programming)...nak bawak pun senang...yg trade in tu ASUS, beli yg kecik nie pun ASUS jugak. Sepanjang duk Perlis nie, nie dah lappy ibu yg ketiga...harap2 kali nie dapat pakai lama sket la...parah la ibu kalu duk trade in je...kalu dapat harga lg tinggi takpe la jugak, kekeke...

Hmmm...nak ucap selamat menyambut ramadhan je sebenarnya, hehehe...kejap je kan...tahun lepas, masa ramadhan, ibu dlm pantang lagi, hari2 suh baba belikan oren jus (no ice) kat PARAM sbb tiap kali ibu minum oren jus, my BM jadi banyak gile, best2, hehehe...cepatnya masa berlalu...dah setahun dah rupanya...anak pun dah besar, dulu kecikkkk je..

Ngantuk dah...laki ngan anak dah lama tido...bestnya diorang berdua...td wat keje sama2 ngan baba, tp baba kul 12 je, terus titon, besok baba ada kelas...

Salam ramadhan
maaf zahir batin

Lots of luv
Ibu An Naurah

Ilham bila berABAYA

10:32 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sejak2 pakai jubah dan abaya, ibu suka jenguk2 blog Kak Chik's Wardrobe saja2 cuci mata tengok abaya cantik2, designer's bag, flat, wedges...hmmm...best kan Kak chik, hehehe

Jd, time2 takder idea tu, boleh la tgk2 blog Kak Chik, cuba2 tiru pakai mcm yg Kak Chik tunjukkan kt polivore tu (betul ke eja nie...)...


Usually, nie ler UNIFORM ibu time nak keluar beria2 sket, tak kira la nak gi jalan2 ke, nak gi kelas ke, bezanya, kalu time ke uum, ibu tak bawak hand bag...ibu bawak back pack je la senang, macam 2 buleh letak, file, pencil case yg mcm beg doraemon(mcm2 ada dlm tu), kot2 nak bawak lap top ke ari tu (kdg2 rasa cam nak gi jungle trekking pun ada, kekeke)...hand bag bawak time gi jalan je...tp kalu takat jalan dekat2, ibu sambar muslimah t-shirt+jeans aje...hmmm...printed shawl tu, ibu beli murah je, RM5 je, hehehe...sonok je rasa kumpul shawl sbb murah, kehkehkeh


Ibu nie, masa mula2 dapat naurah, time nak keluar tu, main tibai je pakai apa pun, sbb masa tu mula2 jadi ibu, jadi, rasa KELAM KABUT sket, hahaha...skang Naurah dah besor, dah makin comey, buleh la ibu nak pakai siap2 sket...tak moh la biasakan diri pakai selekeh2, kang terbawak2 sampai tua mcm tu...kalu buleh, nak la cam arwah mak ibu, comey aje :) arwah ayah selalu puji arwah mak ibu dulu sbb arwah mak ibu cantik :) mcm aktres dolu2 Latifah Omar tau, hihi ada lekuk kt dagu :)

Hah, hand bag dlm gambar tu, ibu baru beli menggantikan hand bag yg dah rosak zipnya, sejak setahun kebelakangan nie, ibu hanya pakai satu hand bag saja utk satu2 masa, x RAJIN dah nak tukar2 hand bag...koleksi lama2, banyak jugak ibu dah bagi kat adik beradik, ada jg kasi kt MIL :) (siap buat smiley lagi, hehe)

Ibu kalu beli hand bag, mmg nak yg besar2 (sbb ibu berangan nak jadi cam artis Hollywood, kah kah kah)...senang la, mcm2 buleh buh dlm tu, telekung pun buleh masuk, botol susu anak, diapers etc...brg shopping kecik2 pun buleh (sorokkan dari pengetahuan baba Naurah sekiranya ibu dah beli sesuatu, ehehehe)

Kalu beli kasut, ibu tak kisah sgt dgn jenama, dia tulis JENAMA CAP AYAM pun ibu ok aje, asalkan comey dan selesa....tp kalu hand bag, ibu nak yg ada jenama sikit la, tp of course la yg AFFORDABLE (ibu nie kan TAK KEJE), sebabnya, ibu nak letak banyak barang, ibu nak bawak ke sana ke mari, jadi nak yg tahan lasak sket la, biar puas hati...

Lately, payah sungguh nak cari tench coat yg memenuhi citarasa...tu yg ke mana2, ibu akai baju samaaaaaaaaa je...

hah, mlm tadi kan, ibu terai balik pakai baju wedding ibu, muat lagi laaaaaaa, hehehe...just nice mcm masa ari kawin dulu, hihihi (kedingnya diri ku ini...)

Mlm tadi jugak, duk membelek la baju2 lama, duk terai la pakai kebaya hantaran...hmmm..baba cakap 'simpan je la, nanti kasi kat naurah...huhuhu...baba dah tak kasi pakai, TAK ELOK dah ibu nak pakai' baba cakap...ye la...ibu pun saja2 je pakai mlm tadi...)

Sekian entry merapu untuk hari ini...

***Rasa cam tajuk tak kena pun ngan isi entry....huh...lantaklah....
***camera hp makin teruk, gambar makin blur...ntah bila nak beli...
***Abaikan aje la pemandangan umah kami yg ntah hapa2 tu, ada ke botol spray air ada atas lantai...paham2 la keje sapa ye :D

Lots of luv
ibu An Naurah

Shopping Berdua :)

10:50 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Nie first time ibu & naurah nak shopping berdua, sebelum2 nie, x pernah tau, mesti baba ada sama. Tp kali nie, baba nak tinggalkan ibu & naurah kt Jusco Queensbay, pastu baba nak gi jumpa supervisor baba, discuss pasal phd baba...

Ibu nervous la jugak, pk mcm2 kan, hehe...tp sbb semangat shopping punya pasal, enjoy je la kan...risau tu bukan apa, pk la kot2 kalu ibu tetiba nak ke tandas ke, tak ke HARU...nak tak nak, mmg kena TAHAN la kan, anak punya pasal...tp kan, kalu dah shopping tu, mana ingat nak ke tandas dah kan, kekeke

Mula2 jalan kat Jusco, heaven sungguh ibu rasa, Naurah dengan BAIKnya duk dlm stroller, mau tak baik, masa tu Naurah baru bangun tido, mamai lagi...


...baru sampai, masih mamai... baba antar sampai depan pintu Jusco, mula2 baba nak antar sampai atas, tp masa tu jusco lg 10 minit nak bukak...so baba tinggalkan ibu ngan Naurah kt situ, ibu ngan Naurah tayang muka kt depan pak guard, haha



...nie kat mana pulak la nie...rasa td tido dlm keta...



...tunggu pintu Jusco bukak, pastu...SERBU!


after a few minutes, masa ibu dah duk pilih2 baju, mula dah cik mek nie, nak suh ibu dukung dia...bayangkan, ibu yg keding ni kena dukung Naurah selama lebih 2 jam, huhuhu...takpela, anak punya pasal kan...sebelah tangan dukung Naurah yg dah makin BERAT, sebelah tangan sorong stroller yg dah BERTUKAR menjadi troli...penuh barang2 shopping kt dlm tu...

Plan asalnya, nak shopping banyak sket bgr ibu, tp ntah kenapa, kali nie tak banyak yg berkenan...beli tak banyak mana pun...

Last2, gi kids department, ibu memborong dress banyak2 utk Naurah, semuanya jenis kembang semangkuk + cotton + ikat riben kat belakang, hehehe...alaa, sebahagiannya beli wat raya, sebahagiannya wat pakai terus...
Masa Naurah kecik2 dulu, ibu mmg x banyak beli dress kembang utk Naurah sbb nak kasi dia selesa, masa tu kan duk baringgggg je Naurah nie, pastu meniarap, apa ke halnya nak meniarap ngan skirt kembang kan, siannnnn anak ibu...

Nie skang nie dah nak nampak ciri2 berjalan, dah leh berdiri sendiri, baru la cun pakai dress KEMBANG2, hehe



masa nie ibu mmg dah x larat, pakai HALAL je la Naurah jalan2 kt area menan baby nie, kasi dia KEMAS2, hehe...dah la tak pakai kasut...tgh tunggu baba je time nie...baba dah sampai dah, tgh carik parking...



best sgt2 la tu...


Alang2 Jusco ada less, beli la jugak puting botol susu baru utk Naurah...Naurah pakai botol avent aje skang nie, botol lain dia x mau...ok la jugak sbb botol avent senang ibu nak basuh sbb mulut botolnya besar...beli jugak tumbler utk Naurah yg muncungnya mcm training cup, senang nak bawak jalan2 (kami bertiga nie kan PENGEMBARA, hehe)

After 2 hours++, baba pun sampai, ibu pun suh baba bayar barang2 Naurah (ibu punya ibu bayar sendiri tau, tak pernah amik kesempatan ye ;) )...pastu gi makan2...mujur masa baba dah ada baru Naurah dapat nature's call, hehe


Ibu x bawak hand bag pun kali nie, tumpang purse ngan hp dlm diaper bag Naurah je...(errr...hand bag ibu, zip rosak sebenarnya, ehehe...ingat nak beli baru kt JJ tp x der yg berkenan...last2 ibu beli kt The Store aje, ada less 70%, tp baba cakap, harga after less serupa takder less pun, ;p...mcm la ibu suh baba yg bayar...tak baik tawww kacau mood org tgh hepi dpt hand bag baru ;p)



pas makan, tunggu baba solat, Naurah main libas2 belon pulak, MAXIS yg kasi...masa jalan2 dukung dia, 2-3 bijik jugak la muka org yg dia libas, hehe



Dah sampai Kangar, singgah KFC la senang, makan siap2...

Lot of luv
Ibu An Naurah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates