Sunway & Three Layer Tea

8:38 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Saja gi jln2 kat Sunway...sblm2 nie, even selalu dtg ke S. Alam nie, tak pernah gi pun ke Sunway nie...sbb, b4 nie, biasanya duk dlm 2-3 hari je...but kali nie, duk lama sket...conference ibu dah setel, sambung conference baba pulak...kat hotel Sunway nie la...jln2 td saja survey2 dulu...



Nak amik gambar kat kepala singa nie kononnya, kekeke...last2 amik gambar dr dlm keta, aci?


Since Naurah kecik lg, rasa tak berbaloi nak berhabis duit beli tiket utk masuk ke theme park...Naurah mana sesuai lg nak main2 semua tu. Kalu setakat nak snap2 gambar dan main air sket2 buleh la kot...takpelah, tunggu Naurah besar sket, ada rezeki, kita datang lg ke sini eh (^__^)



Teringin la nak terai...agak kalu main ice skating sambil dukung Naurah, buleh tak? hehehe...kalu jatuh, jatuh berdua, kekeke

Ibu pun x shopping mana pun, just beli souvenir sket je...pastu jln2 masuk shopping mall tu...tgk org main ice skating (teringin jg nak cuba2 main, tp bila tgk beginners yg terkial2 kt atas ice tu, aihhhh....kensel la...hehe...bila tgk citer Jepun PRIDE, selalu berangan nak main ice skating nie...), tgk2 fake snow, dah nak xmas kan...so meriah la jg...


Dlm gambar tak nampak pulak salji2 yg turun tu...



Balik2 muka kitorang berdua, hehe...dah semua gambar duk dukung Naurah, jd satu paten je posing...alaa, ibu bukan reti pun nak posing lebih2 nie...(n///n) kononnya la, hehe


dah penat jln2, masuk jusco...ajaib la jg kali nie sbb ibu x shopping langsung, kekeke...ibu dah banyak perabis duit kt Jusco T.U masa balik umah nenek Naurah sblm raya haji la...

Masuk Jusco nie, nak makan je sebenarnya...ABC, bandung cincau yg tip top ngan fish and chip yg rasa cam ikan goreng celup tepung kt Terengganu, sedap! hehehe

Banyak la jg snap2 gambar, semua muka ibu ngan Naurah je, muka baba ada sekeping je kot, kekekeke

Ok, nie kisah masa makan mlm ptg tadi (kitorang mmg jenis makan mlm waktu ptg)...kisahnya pasal air THREE LAYER TEA.


Mula la terasa2 kt tekak nie...teringat je...eh-eh, nampak sket lengan baju kuning, tu baba la tu, hehehe...ok la kan, enter frame tang siku je, kekeke


Sejak2 KFC ada menu THREE LAYER TEA nie, ibu mmg suka sesangat air tu, rasa dah mcm addict pulak...selalu teringat2...

Ptg td, masa nak gi makan mlm, kitorang gi makan kt satu restoran nie, dekat ngan uitm...nampak ada menu THREE LAYER TEA nie, tp nama dia lain sket, LAYER MILK TEA pandan kalau tak silap...kalau korang biasa makan2 kat area uitm tu, tau la kot...

Jd ibu terpk2, nie menu sapa dulu sebenarnya eh, ibu tak kata sebelum2 nie menu nie tak ada, cuma ibu first time minum air nie, kt KFC, bulan lepas, kt kangar...masa otw balik kg, singgah kfc pekan, menu nie takder lg kt kfc pekan...

Ibu tak kata air nie mmg menu baru kt mesia nie. Maybe korang dah tau lama dah kewujudan air nie, ye la, kat mesia nie sikit punya banyak kedai makan ada kan, cuma ibu first time try air nie kt kfc bulan lepas dan ptg td jumpa menu nie kt restoran biasa pulak...tu yg tertanya2, nie menu sapa punya nie sebenarnya...sapa tiru sapa eh? hehehehe...tp apapun minum air nie kt restoran tu td lagi puas sbb gelasnya besar, kekeke
Nie, mula la teringat2 lg ngan air tu...patutnya tapau sekali tadi...(*¬*)



Ye, kami berdua lagi (^o^) Gambar masa breakfast kt hotel pg td

Air & Gatal

9:10 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


First word yg Naurah dpt sebut dgn betul ialah AIR (^__^)...comey jer perkataan tu kuar dr mulut dia, seketul je bunyiknya, hehe...sket2 mintak air skang nie...suka betul ibu dgr...

Naurah tak pandai lg sebut IBU...tiap kali ibu ajar dia sebut, nanti dia buat bunyi mcm nak menyembur2, ngeee...

Kalau BABA (bukan BABAH ye, tp BABA), Naurah selalu sebut, tp dia tak memaksudkan babanya, Naurah sebut perkataan BABA ikut suka hati dia je, kekadang tak berenti, bunyinya jadi, 'babababababababababa....' kdg2 sambil membebel pun dia sebut...

Perkataan GATAL pulak, Naurah sebut TATAL...dia pandai sebut tu masa dlm keta, 2 hari lepas, masa tu dah nak sampai kat Bluewave nie...jari kaki dia gatal, dia suh ibu garukan...ibu pun ajar dia sebut, 'jari gatal ye'...Naurah pun sebut '...tatal', hehehe...kelakar pulak ibu dgr dia sebut tu...sejak ari tu, makin kerap pulak ibu rasa jari kaki dia TATAL (",)
Bila la Naurah leh sebut IBU nie...hmmm...org kata budak cepat aje pandai sebut MAMA, takyah ajar pun dia pandai sebut, tp ibu mmg dr dulu, nak anak panggil ibu, IBU (^__^)....baba cakap, baba suka budak panggil IBU, nanti mulut baby jadi kecik molek aje bila sebut ibu, hehe (ntah baba ingat ke tidak yg dia pernah cakap gitu kt ibu dulu2...)

Ibu pulak suka dgr baby panggil ayah, BABA...dlm citer Mulan pun, ada Mulan panggil ayahnya BABA (selain drpd FATHER) ...korang suka tak citer tu?


Gambar siang td, kt Mines Wellness Hotel...gi amik souvenir ngan certificate & lunch...tak present lg pun dah dpt certificate siap2...gi tinjau2 conference room, takder org, so, boleh la snap2...Naurah plak tak moh turun langsung, abis semer gambar ibu ngan Naurah aje :) (Matching kan ibu ngan Naurah, HITAM+ PINK :D)




An Naurah pakai tag nama ibu (^__^) masa baba gi solat, sempat jg la ibu dgr presentation org lain dgn Naurah sekali dlm bilik tu...bila Naurah dah mula nak bercakap2, ibu terus kuar...sebelum tu dia diam aje sbb leka ibu kasi pensel ngan kertas utk dia conteng...baba ajak jg jln2 kt the mines lg, tp ibu ajak balik terus aje sbb Naurah mcm dah penat...kesian dia...




Budak yg pandai sebut AIR dan TATAL (^__^) Jalan2 kt SACC ptg td...cari leg warmer utk Naurah, langsung tak jumpa, ingatkan kat sox world ada...masuk Anakku, dia ingatkan ibu nak beli bottle warmer...pulak dahhhh...nak kena beli online jg nampak gayanya...


***Dah lama tinggalkan umah kt Kangar, mula la rasa rindu nie...

The Mines - Register & Shopping

9:40 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Siang td, kami ber3 gi ke Mines Wellness hotel utk register conference icif. Ibu present ari Ahad nie, last session. Baba join jg conference nie, as a listener. Lepas abis conference yg ibu attend nie, baba ada conference lain pulak, kat sunway. Itu yg kami lama stay kt Bluewave kali nie. Malas nak check in check out hotel lain2, last2 kami decide stay situ je la, even agak jauh ngan conference ibu nie...maunya tak jauh, ada le sejam gak, campur ngan jam lagi...kalu conference baba kt sunway tu, x la jauh sgt....dkt je...

Dulu pernah dtg The Mines nie, tp masa tu dari Residence Inn kt Uniten tu, so dekat je la...kali nie dr S. Alam...jauh la sket...sempat Naurah tido dlm keta masa otw pegi balik...


Lepas register conference kat Mines Wellness Hotel...view cantik, tp bila amik gambar jd gelap pulak...x abis explore lg camera nie even dah baper bulan dah beli...


Pas register, terjumpa ngan sorang lecturer uum jg, dia offer nak tlg amik gambar kami ber3 td (^__^) lecturer tu tak ngajar ibu pun, tp ibu kenal dia sbb pernah satu session masa present proposal dulu...



Td, pas register, ibu ngan Naurah jalan2 kt The Mines (shopping mall), lama giler, mcm nak patah kaki sementara tunggu baba gi solat jumaat. Shopping sambil kejar2 Naurah, sambil2 dukung Naurah (time Naurah penat tak moh jalan)...rasa cam nak pengsan je...mana nak galas h/bag, diaper bag, brg2 shopping, dukung dia lg...beli banyak barang si kecik nie la...sempat jg beli selai abaya (ehehehe)....buleh le pakai wat present nanti (^___^)...murah, simple plak tu...penat2 pun, sempat jg shopping, kaki shopping tegar la kononnya, hehehe


Naurah leka tgk bot lalu lalang kt jetty dlm the mines tu...baba tak balik jumaat lg, ibu takut pulak nak bwk Naurah naik bot tu sorang2...



Pas baba balik jumaat, baba ajak lunch kat subway...makan sandwich....sbb ibu kepenatan, ibu makan x abis, tapau bwk balik hotel...



***Gambar upload sket2 la...lembab la broadband nie...

Grand Bluewave Shah Alam

7:58 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Rasanya nie bukan first time ibu bg tajuk entry yg mcm nie :) every year, ada la 2 kali jg kami akan ke S. Alam nie, atas urusan keje...biasanya, atas urusan keje baba, ibu ngan Naurah hanya BERFOYA2 :D

Tp kali nie, kami ke S. Alam atas urusan baba dan ibu jg...Naurah BERFOYA2 sorang2 la ye, hehehe (kononnya la :D don't worry Naurah, ibu akan tetap join Naurah supayah kiter leh sama2 BERFOYA2!)



Alhamdulillah, sampai di S. Alam nie ptg td...dpt suite lg, hehe...last time dpt suite masa tgh pregnant Naurah dulu...masa tu lepas kenduri kawin papa+mama Nayli :)

Perjalanan td, smooth je...ada jg tempat2 yg hujan...Naurah pun tido lama dlm keta td, ada la nak dekat 4 jam jg...cuaca sejuk, tu yg sedap dia layan mata tu...

Ok la, penat...rasa nak tido awal je...

***Naurah tgh tawaf nie, dia sgt excited sbb banyak tempat dia nak explore...kalu room biasa tu, limited la sket ruang dia nak jalan2...ini sampai dlm bilik air pun dia nak masuk ;p

***Lg satu, cik kak kiter tu makin manja pulak skang nie, dlm keta td, suara dia kemain manja+seksi lagi, hehehe

***Kelakar pulak main kejar2 & nyorok2 ngan Naurah td, ibu lari2, kuar kot pintu nie, masuk kot pintu nun, Naurah dah nangis2 sampai meleleh air mata cari ibu tak jumpa, sampai la dia terpk nak patah balik, terus dia nampak ibu kt belakang dia rupanya, terus ketawa mengekeh2, tp air mata duk mengalir lg tu, hehehe...dia mmg takleh berenggang ngan ibu :D Day by day, Naurah makin sweet :)

Heaven2 di kampung...

6:38 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Bila dah lama duk kg, mula la liat nak balik nie, hehe kami ber3 pun lambat lg balik Kangar, esok nak ke S. Alam pulak...

Duk kat kg, kdg2 dah boring lepak kt umah (sbb siang hari, kami ber3 je ada kt umah, mama+abah muiz keje, muiz gi taska), rajin jg la kami jalan2 kt KT...ibu pun dah lama jg tak merayau bandar KT, asal balik kg, tuju ke mydin mall aje kejenya...mydin mall kt KT besar gedabak, jd laju aje duit terbang kt situ...yg peliknya, kali nie, balik KT, asyik beli brg Naurah je...belek2, ntah apa aje brg ibu yg ibu beli...

Sebelah ptg, boleh gi makan angin kt tepi pantai kelulut, makan sata, kopok lekor sedap2...bestnya...

Banyak jg tempat kt KT yg ibu tak tau pun ada skang nie, tu la, duk jauh...sesekali balik, mana sempat nak gi semua tu...semalam, gi la lalu kt tempat2 tu, tp x singgah pun...lain kali kot...

Masa balik johor pun gitu, asyik gi jusco T.U je, bebaru nie balik, gi la kotaraya...lama giler dah tak gi ke sana...rambang mata jg masa tu, tp balik2 beli Naurah punya, aisehhhh...


Bestnya udara kt kg...ibu tgh sidai baju, Naurah jalan2 kt laman umah...sejukkkk je...kt kangar jarang2 je ibu bwk naurah jln2 kt taman rumah kami tu...malas nak siap2...





Ibu tgh shopping kt Kiddy House (one stop centre utk brg2 baby) kt level 1, Naurah tgh main2 ngan baba kt level 2...masa naik level 3 pun, ibu naik sorang, senang nak belek brg2...first time ibu gi sini, juling la jugak mata nie tgk brg2 baby...yg best tu, kedai nie kaler PINK, kikiki...ibu baru nak beli diaper bag baru utk Naurah, tp baba tak kasi...huhu/center>


Makan2 kat foodcourt kt Mydin Mall...Naurah minum bandung blended...ala, yg mcm Coolblog tu, tp yg nie With Each Cup....ibu rasa lg sedap sbb tak manis sgt dan blended dia lg lembut, dan jelly dia lg sedap...kt sini ibu makan sate ikan...dulu2 masa zaman sekolah, mcm ketagih jg la makan sate ikan nie...



Naurah dan Nayli...masa nie, kami ber3 baru balik dr KT, tgk2 kt umah ada Nayli ngan papa dia :) diorang ber2 dari rumah tok Nayli la tu, dekat sesangat ngan umah Muiz nie, jalan kaki 5 minit je :D mama Nayli takder, mama Nayli gi kursus kt KL...ibu tgh cakap tepon ngan Acik Pah masa tu :D


Korang kalu balik kg buat apa eh biasanya (^__^)



Lots of luv
Ibu An Naurah

Aidiladha

6:26 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tahun nie sambut aidiladha kat Marang. Sampai kat Marang, petang selasa. Masa sampai, papa + mama Nayli pun ada jugak kt rumah Muiz. Masa sampai, Naurah moody je, sebab ibu kejutkan dia bangun. Tu la, tido pas asar lagi...

Baba buat korban tahun nie, alhamdulillah. Bagi2 la kat sedara mara sket disamping makan sendiri sket. Daging korban tu, ibu masak sate goreng dan rendang, dua2 resipi MIL :)

Korban masa raya haji ke-2 (Mesia kan sambut lambat sehari...kompius aku)...masa raya haji ke-2 jugak, Mak Ngah Naurah wat makan2, NASI DAGANG yang sangat sedap, hehe...ada agar2 prune lagi...makan bertambah2...duk sampai tengahari. Dah nak tengahari, ibu + baba + Naurah, kuar kejap, gi amik daging korban, pastu bagi2 terus la, bagi rasa sket sebanyak kat adik beradik ngan sedara mara yg duk dekat2...


Abaya nie, beli online, pos ke Marang sbb Kangar banjir kan...kebetulan masa tu dah nak dekat jg balik kg, so pos direct ke kg la...abaya front opening, senang la nak bf anak...Naurah kan BF lg ngan ibu...


Duk marang lama sket kali nie. Hari Khamis nie baru bertolak ke S. Alam. Ibu ngan baba ada keje. Biasanya, baba je yg ada keje, ibu ngan Naurah ronggeng2, hehe...

Dah berapa hari ibu tak online...asal balik kg je, notebook nie confirm dianak tirikan, keke...kalu kat Kangar, tak berenggang, asyik berkepit je...mood kt kg lain...


Gambar masa hantar Acik Pah balik KL semalam

Balik kg - Johor

8:34 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

10/11 kami bertolak balik kg - Johor. Ada urusan phd baba. Cuti lama kali nie. Insya Allah, 5/12 baru balik Kangar. Sblm balik kg, semua brg kami dah angkat letak tempat tinggi...bersiap sedia la kan...mintak2 tak la...

Next week, Insya Allah balik Marang pulak...

Kenangan Musim Banjir I

8:38 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sebahagian gambar2 yg sempat kami snap selepas air surut...ibu upload sket2 ye...line tak baper ok nie..

Ruang tamu...tile tu kaler putih...entertaiment unit ngan lcd tv tu baru lg kami beli...habis terkopak bhgn bwh entertaiment unit tu...

Ibu, baba ngan Naurah, redah air nak masuk ke rumah kami...paras lutut jugak...habis sepasang baju ngan seluar yg ibu pakai tu ibu buang terus lepas sesi buang2 brg...kotor yg amat...masa balik dr buang brg tu, ibu siap tukar baju, seluar ngan tudung...

Ni la simpang nak masuk ke rumah kami...



Dapur...nie gambar hari Sabtu...lepas dah bukak tikar getah...ice box kami letak atas pasu bunga kami yg kosong...alhamdulillah, peti sejuk ngan mesin basuh tak rosak...


Masa ibu basuh ruang tamu, Naurah lepak atas sofa yg baba alih ke garaj...baik je dia :)



Rumah kami dinaiki air FINAL!

9:02 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Lepas buang2 brg2 rosak ptg Jumaat tu, kami balik semula ke office baba di K. Perlis...ingatkan bila dah penat yg amat tu, ibu akan dpt tido lena, tp rupa2nya, ibu asyik terjaga je sepanjang mlm, kepala ni ligat duk menyusun apa yg ibu nak buat esok, nak bersihkan itu, nak bersihkan ini, nak buang itu, nak buang ini etc

Sabtu

Pepagi lagi, jam 7am, kami bertiga dah tercongok kat rumah sewa kami, semangat gile nak bersihkan rumah. Kami pun dah siap bawak balik semua kain baju dan segala mcm barang2 yg kami bawak pindah sementara bermalam kt office baba. Mmg nekad mlm nie nak tido kt umah sewa kami nie. Maka bermulalah sesi membersihkan rumah dengan bersungguh2, NON-STOP! Mmg pulun bagai nak rak. Baba cakap, "terer la ibu, kagum baba tgk ibu tak berenti wat keje..." hehe...ibu cakap ngan baba, "abang untung tau, dapat bini cam sayang, tak lembik + manja + ngada2..." (2 patah perkataan terakhir tu ibu baru tambah, kekeke)...

Masa basuh tu, mmg sental sehabis kudrat la...sian baba, penat angkat perabot...dulu2 masa bujang ibu selamba je angkat perabot2 berat tu, korang kalu tak caya, tanya Acik La Naurah, hahaha...biasa la buat keje2 berat tu, dah mcm hobi kitorang pulak dulu2, hehe

Menjelang petang, dlm kul 6pm, semua keje2 menyental rumah dan garaj, alhamdulillah, setel...mmg rasa mcm tak percaya...selesai jugak akhirnya...dah la kami buat keje berdua je (Naurah tukang sibuk je :D), org lain, nampak ada jugak sedara mara datang tlg, abis tu, kami berdua nie kan perantau, hehe

Masa break makan tengahari (lunch kat KFC), sempat la gi beli plastik sampah, mop, baldi mop, segala mcm berus etc...

Malamnya, sangat gembira sbb dapat bermalam di rumah sendiri :) Tido mcm tak sedar diri je...betul2 tak berenti wat keje, just stop masa makan + solat...Naurah dah naik fed up tgk ibu start wat keje, mesti dia buat perangai...sian dia :)

Ahad

Sesi mengemas dan membasuh brg2 yg masih boleh dibasuh...ada jg yg awal2 lg ibu dah buang, macam anak patung Minnie Mouse Naurah...sayang juga, beli kt S'pore ari tu, abis, nak basuh mcm mana, dah separuh terendam dlm air lumpur...risau jugak, kang basuh tak abis bersih, tak elok la kan sbb mainan budak2...takpela, beli lain je la...baju gaun yg ibu beli sempena nak celebrate birthday Naurah pun kena buang, ibu try jugak basuh, mmg tak tanggal langsung...dah kena lumpur yg mcm kaler teh tarik tu...bayangkan la..pinggan mangkuk hadiah masa kawin pun banyak yg kami dah buang masa hari Jumaat tu...dah la, malas nak pk...

Petang Ahad tu, setel la sesi kemas dlm rumah...rasa best tahap gaban je masa tu :D

Isnin

Baba beli wheel barrow, khusus untuk buang sampah2 kami yang menggunung tu, baba gi buang kat tempat org buang sampah, kalu dibiarkan je belakang rumah, alamatnya sampai bila2 pun duk tang tu la, ada la dalam 20 kali ulang alik baba gi buang sampah tu, sian baba...takpe, BABA YANG TERER! kan Naurah kan :D

Tiap kali baba duk ulang alik buang sampah tu, ada aje org yg kutip sampah kami...sampah kami yg kat depan umah pun, ibu nampak ada anak mamak tu datang amik...bagus la, one man's trash is another man's treasure :)

Hari Isnin tu, kiranya secara rasmi kami setel kemas rumah kami, luar dan dalam...alhamdulillah...

***Apa yg diceritakan tu, hanya yg pernah mengalami je yg paham apa yg kami lalui...tak pernah terbayang kat kepala nie kami bertiga nak kena melalui pengalaman membersihkan rumah yg sebegitu teruk...syukurlah rumah kami naik air sekaki aje...ada sesetengah mangsa banjir lain, air naik sampai paras dada, ada setengah tu, nampak bumbung je...mintak jauh la semua tu...

***Terima kasih buat semua yang mendoakan :)

***Sampai ari nie, Naurah mmg tensen bila ibu start masuk dapur & stor, dia mcm tau2 ibu nak buat keje, marah betul dia ibu tak layan dia main, hehehe

Rumah kami dinaiki air Final Episode

10:24 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Jumaat

Lepas baba balik dr solat Jumaat, kami bertiga balik rumah kami, untuk start buang mana2 barang yg perlu. Seriously, kesemua barang kt dalam store, kena buang. And, barang kami kt dlm store tu x banyak mana pun, ibu dah susun cantik2 brg dlm store tu. Tp, lepas baba bawak balik barang2 Mak Ucu Naurah (Mak Ucu Naurah tinggal banyak barang pas abis study kt UUM), store tu jd sangat sarat, terus ibu malas nak amik tahu. Penat2 ibu kemas, last2 jd tunggang langgang. Sudahnya, bila dah banjir, jadi keje baba la kena buang semua barang2 dlm store tu. Jiran2 semua terkejut tgk betapa banyaknya barang kami yg kena buang (separuh barang kami, lagi separuh brg Mak Ucu Naurah)...diorang tanya, "tak alih ke"...seriously, kalau alih, mana kami nak letak? Nak letak atas katil? Confirm roboh sbb mostly kotak2 yang amat berat penuh ngan buku2 Mak Ucu...nak pengsan ibu tgk baba kosongkan store tu...

Naurah masa mula2 masuk, mmeg dia tak nak turun langsung dari dukung ibu, mmg dia takut betul tgk rumah dlm keadaan mcm tu...dgn bau yg amat busuk...tensen jugak ibu, payah nak buat keje, tu pun banyak jugak ibu ngan baba pekakkan telinga, biar je Naurah berdiri (langsung dia tak bergerak sambil melalak2), ibu tolong buang tikar getah (rumah sewa kami nie, bhgn ruang tamu je tile, the rest kena pakai tikar getah). Bilik kedua pulak (rumah nie 3 bilik), lantai mmg tak rata, air masih bertakung (kt lain2 ruang semua dah tak berair, cuma penuh tanah lumpur la)...kena ceduk air, dapat berbaldi2...penat jgn citer ye...

To be continued...

Rumah kami dinaiki air V

1:29 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Lepas baba balik dari solat Jumaat, baba ajak balik umah, nak buang dulu apa2 brg yg perlu dibuang...tak sure lagi nak basuh terus ataupun tak...tgk keadaan dulu, yg pasti, buang dulu apa yg patut.

Pg td, kami dah balik tgk rumah, tp ibu ngan Naurah stay dlm keta (baba parking kt tepi jln utama), baba sorang2 je redah air masuk ke taman, tgk keadaan rumah dan ambil brg yg tertinggal hari tu.

So far, baba cakap rumah naik ada kat paras separuh betis, bukan satu kaki...maybe rumah jiran2 ada yg masuk sampai satu kaki...ada brg2 yg jatuh, antaranya, kipas berdiri dlm bilik, patung minnie Naurah, baju...

Baba cakap, kang masuk umah, jgn sedih2, buat biasa je la (tp baba cakap, baba sedih jugak masa tgk rumah td...huhuhu)

Mintak2 reda la hujan...nie pun dah cerah balik, tp pg td lebat juga hujan...saspen kejap...

Rumah kami dinaiki air IV

6:23 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Td abg gi register sbg mangsa banjir...... dpt info dari jiran, rumah kami dinaiki air sedalam satu kaki ........Ibu takder mood...... sangat sedih......

Cuti2 Langkawi II

9:55 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sama kan muka Naurah ngan baba, hehe

Muka masam je, topi Naurah terbang masa nie, kekeke...dia marah tau kalau ada org nak amik dia...attach ngan ibu je...


Naurah ngan Mak Ucu...nak check out...


Ibu suka Naurah masa nie, comey!!!



Sarapan kat hotel...


Naurah choosy sket la makan skang nie...kadang2 pning ibu...tak tau nak kasi apa...


Ibu tgh takder mood nie...layan je la gambar kat Langkawi lagi...(mujur boleh online, kalu tak, mahunya mati kutu ibu kt sini...)...ada beberapa keje dah mcm tergendala...nak wat camana...

Td, pas sarapan, cuba2 la nak gi jenguk umah...tp masih takleh lalu lagi jalanya...baba nak redah (jalan kaki), tp ibu tak kasi...risau la...air mmg dah kat paras betis je, tp risau la jugak kan...lubang2 semer tu, mana nak tau kalu air dah tinggi mcm tu...ibu rasa, ada kat lutut kot air masuk dlm umah...hmmm...
Hari demi hari, kami mengharap la air surut...tak sabar nak balik rumah...

Redha je la...

Kat jeti pelancongan...

Dataran Lang...kat sebelah tu, nenek Naurah
Baba cakap, Naurah mcm org yg keje bawak pelancong jalan2 masuk utan tu bila dressing mcm nie, kekeke

Smile :) ...apa la baba nie, org yg keje masuk utan tu baju kaler cokelat la, Naurah kaler pink tau :D


Mmg anak ibu nie...melekat ngan ibu aje keje dia...

Rumah kami dinaiki air III

10:48 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dah nak genap 4 tahun duk di Perlis nie, tak sangka akan melalui pengalaman menjadi mangsa banjir...selama nie, dari kecik sampai la ke saat2 terakhir sebelum pindah tu, jd pihak yg the other side je...jd tukang tgk rumah org kena naik air...

Takpela, baba cakap"...this is the story of our life...telan aje la...ada hikmah semua nie...jgn pk sgt, nanti sedih...buat biasa je..."...jd, ibu pun buat biasa je la, buat hepi mcm biasa, ketawa2 cam biasa, tp dlm hati nie, sayu toksah citer la...mujur jugak kami nie duk menyewa, jd takder la perabot2 canggih, ada yg biasa2 je...cuma bebaru nie, pas raya, kami ada beli lcd tv sony, ddv player sony ngan entertaiment unit baru...yg tu je la yg duk pk sgt...yg lain2 tu, dah lama pakai...takder beli apa2 yg baru pun...

Kami alih barang pun, setakat yg boleh aje, sbb tak banyak perabot, jd x banyak tempat tinggi utk alih brg2, tp semua kain baju, dokumen penting, brg2 Naurah, semua dah alih, cuma satu je TERLUPA, playpen Naurah...baba dah lama dah siap packing simpan balik playpen Naurah, tp masa duk kelam kabut tu, lupa nak letak tempat tinggi sbb set tu berat jugak...takpela, baba pun dah malas nak pk...asalkan kami ber3 selamat sudah la...

Kat bawah nie gambar2 yg baba snap lepas sarapan td, ingat nak balik jenguk umah...tp jalan dah takleh lalu langsung dah...jalan yg ibu duk ulang alik ke uum lagi la, kt kiri kanan dah jd cam lautan dah...tp highwaynya tak naik air...alhamdulillah...


Jalan utama...nak menghala ke rumah kami


Gambar dari atas flyover

Semalam, masa kitorng duk pindah, pusat servis keta nie buka lagi...pagi nie, dah tutup dah...




...dugaan...hiduo nie kan mcm roda....baru 2-3 hari lepas duk happy2 kat Langkawi, skang dah kena pk pasal banjir pulak...takpela...kami redha aje :)...doakan kami ye :)

Cuti2 di Langkawi

10:29 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sempena konvo Mak Ucu Naurah, baba bawak nenek, tok ayah, mak ucu, ibu & Naurah ke Langkawi...saja jalan2 makan angin :) Ibu pun x shopping mana, cam dulu jugak, beli coklat je yg lebih...pastu ari tu gi x beli apa2 souvenir pun utk buat kenangan, kali nie baru la teringat nak beli fridge magnet, hehe...


Kat jeti Kuala Perlis...x ramai sgt...biasa2 je



Kat belakang tu, tok ayah Naurah



Sebelah ibu, nenek Naurah



On the way, dlm feri, Naurah x reti duk diam...ibu plak tensen sbb duk depan sekali, betul2 depan tv yg tgh layan citer hantu, MENYAMPAH! pastu baru la ok sbb dia bukak citer lagenda budak setan...layan aje la...mujur 45 minit je perjalanan



Dah sampai...jeti Kuah



Check in...hotel Grand Continental...kali nie, kami sewa keta, wira...senang la nak jalan2...



Tunggu baba solat dulu...Naurah dah pandai tiru orang solat :) nanti ibu nak belikan telekung untuk Naurah...masa Naurah umur baper bulan ari tu, ada jumpa, tp x beli lagi la



Nak gi cari makan...isi perut dulu



Lunch kat Kuah, sebelum shopping...kami semua shopping, baba yg sponsor, hehe


Nanti kiter sambung lagi...kalu sempat, ibu upload gambar banjir sekali...td ingat nak gi jenguk umah, jalan dah tutup dah semer....habis naik air dah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates