Last day in 2010

5:16 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday Morning:

Bangun sekali ngan An Naurah...she got fever...skang nie cuaca tak menentu, kejap ujan kejap panas...ibu pun mcm dah nak dapat selsema...

However, An Naurah still active mcm biasa (^__^) cuma mlm td banyak kali sket terjaga (ntah kenapa,kali nie payah pulak si kecik nie nak makan ubat, biasa senang aje)

Mandikan Naurah dulu, pakaikan dia long sleeve ngan seluar pjg sbb cuaca sejuk sket...dia pun x sihat.

Then, ibu siapkan sarapan ala-kadar...pas sarapan. Pas sarapan, baru ibu sidai baju (dah basuh mlm td, sbb takder tempat nak sidai-ampaian dlm store dah ada baju yg bersidai, skang selalu ujan, baju lambat kering). Since pakai downy, baju tetap harum walaupun dah duk dlm washing machine sejak mlm td.

After that, susun atur sket kt living room...nak alih study table ibu nak tv cabinet (case pakai streamyx)...nak dekatkan wifi modem ngan plug.

Pastu, baba merasmikan tangga yg baru beli, sbb nak bersihkan air cond.

Setel je urusan umah, pas mandi2 dan siap, ibu sidai baju jap, the terus ke pasar. Nie first time nak gi pasar nie (sejak pasar nie dipindahkan)...so, kitorang takder idea kat mana pasar baru nie...

Maka, dengan selambanya, baba TANYA ORANG, hehehe...mujur pakai plate keta Johor, kalu tak wat malu je, dah nak masuk tahun ke-5 duk Kangar, nak gi pasar pun tanya org, kekeke

Kat pasar, beli ikan siakap (first time nie ibu nak try masak 3 rasa)...murah pulak kali nie harganya...sebelum2 nie duk tanya, mahal la jugak.

Since ikan tu BESAR dan ibu takder kuali yg MUAT ikan tu, kitorang pun sengih2 suh tukang jual ikan potong dia ikan tu, kekekeke...suh dia siang sekali. Ikan besor nie, tak reti pulak rasa nak siang, kekekekeke

Balik je umah, terus tidokan Naurah. Dia ngantuk sbb makan ubat selsema pas breakfast td. Baba pulak, buat keje2 ala2 handy man...pasang cover kat wire2 tepon, so tak la berserabut...nampak kemas je (^__^) Yey! Baba the handy man...siap pi beli gergaji kecik lagi. Memang semangat.


Muka Naurah yg kembang bila tg tido


Ibu buat keje sket, pening2 kepala sket...pastu gi masak. Naurah pun tido kejap je.

Pas masak, ibu angkat baju dlm store, lipat2, simpan. Sebelum lunch, ibu change Naurah dulu...tak mandikan dia sbb sejuk. Tukar baju, pakai long sleeve ngan suar panjang jugak.


Asal dlm gambar je, muka Naurah jd kembang...

Lunch pas Zohor, lunch...sup daging + sayur ngan sambal telur...sempoiii...daging tu baba yg hiris2 pas balik dr pasar td sbb ibu gi tidokan Naurah (suami ibu memang baik, hehe).

Lepak2 kejap, ibu pun baru nak start layan internet (dgn speed yg sungguh best)...tak lama, kejap je, pastu tidokan Naurah.

Until now, baba and Naurah tgh tido, ibu wat keje kejap td...pening2 kan kepala sket...bestnya mereka berdua, mudahnya tido...ibu nie mmg jenis bangsa yg payah tido siang...

New year resolution? Moga berjaya la dilaksanakan hendaknya...

***Nak gi kejut mereka berdua tu bangun...dah lewat dah nie...

Lots of luv
http://www.smileycodes.info
Ibu An Naurah

Bye2 broadband

2:26 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Berbelang2 ibu ngan Naurah (^__^) Muka2 yg bersungguh2 nak gi terminate broadband...tu pun pastu duk nyibuk nak ikut baba gi opis...hehehe...baba cakap, "dah ada streamyx pun nak ikut baba gi opis jugak..."hihihi...


Kami mula uruskan pasal nak pasang stremyx nie, dari sebelum banjir ari tu, alhamdulillah, hari nie setel jugak akhirnya...lama betul tunggu...ye la, dah banjir, mmg tak expect akan cepat pun, tu tak termasuk lag 3 subcon yg nak setelkan pasal streamyx nie...dah pasang je, td, straightaway, terus gi terminate broadband...bye2 celcom...dan tahniah atas service yg SANGAT CEMERLANG, ngee

Shopping spree

11:01 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Last Saturday, kami ber3 ke Penang. Ada hal sket nak setelkan on Sunday. Tp since kami ber3 nak berShopping Spree kat Jusco Queensbay, tu yg bertolak awal sehari, so, bermalam kat homestay kat Seberang Prai.

Masa tu kan xmas, so, hotel semua fully booked. Dah dapat homestay tu pun kira dah lucky dah tu.

Homestay tu sgt dekat ngan Jusco Seberang Prai, so, b4 ke Queensbay, tinjau2 dulu kat Jusco SP. Rasa mcm tak berapa best sbb dah terbiasa ngan Queensbay. Tp dlm pada tak best tu, sempat gak sambar selai black jacket ti-zed, ibu dah ada selai kaler khakis, design and brand yg sama (dulu nama dia tz factory kan?), ingat kalu ada material jeans, design sama, nak jugak sambar, tp takder pun...ngan selai white blouse (lengan dia ibu suka, nak pakai as inner sebenarnya, hehehe).

So, pas pre-shopping kat Jusco SP, balik semula ke homestay. Nak tidokan An Naurah, tp si kecik tu x moh tido, babanya yg tido. Ibu terkedip2 jaga dia.
Last2, kul 4pm, kuar balik, terus tuju Jusco Queensbay. Spent time kat sini sampai malam. Penat giler. Shopping memang tak ingat dunia. Survey jugak baby gate Naurah. Hmmm...tp tak beli dulu. Nak pk dulu.


Penat giler masa nie, baru pas abis shopping, tunggu baba gi solat maghrib...pas tu, terus gi makan ikan bakar. Masa kuar kat parking (parking kat luar sbb dlm dah full, manusia ramai yg amat beratur nak bayar ticket kat autopay station...tgk manusia ramai sgt, baba decide, gamble aje, start keta, terai bayar manual kat org yg jaga tu....alhamdulillah, boleh. Org tu pun jujur, takder amik duit tepi...kalu tak, tak makan ikan bakar le kitorang, pukul baper agaknya baru leh bayar...dgr citer, ada yg tak bayar ticket pun ada, main rempuh kuar je time balik sbb umat ramai sgt...



Esoknya, pegi lagi sekali je Queensbay (lepas setelkan urusan kat Bayan Baru), nak beli baby gate NAurah, beli sekali ngan extension dia sbb nak letak kat ruang antara dapur ngan living room (lg besar dari pintu)...tp bukan setakat baby gate aje, hari nie baba pulak shopping sakan. Semalam turn ibu, baba jaga Naurah, so kali nie baba pulak, ibu jaga Naurah. Since tgh less, beli jugak towel untuk kami ber3. Kali nie beli ibu & baba kale dark blue, Naurah kale biru turqoise. Ingatkan nak beli sama dark blue jugak, tp takder pulak size yg kecik sket. Kang nak beli sama size, besar sgt pulak towel Naurah.


Naurah ok2 aje bila dia duk the other side tu, tp bila ibu dah lama sgt kat dapur, mula la dia buat muka minta simpati kan, hehehe...time dia ok, siap dia main masak2 lg kt tepi baby gate tu, dia wat tak tau aje ibu kat dapur...tp bila ibu masuk 2nd room, mmg ibu ajak dia masuk sekali, leh jugak dia main KEMAS2 kat bilik tu, huhuhu


Usually, sebelum2 nie, ibu suka beli towel kami ber3 sama jenis, tp kale lain2, like, kalau ibu merah, baba dark green, Naurah biru terang, ataupun, beli paten stripes, ibu pink, baba biru, Naurah hijau...kali ni, rasa nak pakai sama kaler (ibu nak kena tanda sket ibu punya, kang tak tanda, takut tertukar pulak pas basuh tu kan)...masa pakai confirm tak tertukar sbb sidai tempat masing2, baba line 1, ibu line 2, Naurah line 3, hehehe

Otw balik, singgah Pasific kat Star Parade, A. Star. Kat sini, ibu dapat birthday present ibu, hehehe...birthday bulan/tahun depan, tapi hadiah dah dapat siap2 (^__^)...dah survey masa kt Jusco, tp tak der yg berkenan. Kali nie dapat hand Bag Carlo Rino... (last year dapat purse Carlo Rino)...kisah hand bag nie, masa nak gi Sarawak ari tu, masa duk kt Lcct tu, ibu duk betul2 depat butik Carlo Rino, tapi tak masuk pun, kang kalu masuk, kalu berkenan, tak ke JENUH...so, lepak aje la jamu mata dari luar. Naurah pulak duk berkawat kat depan butik tu. Sekali ternampak la pulak ada akak sorang tu terai hand bag nie...pastu mula la penyakit TERBERKENAN dan TERINGAT2 (terbayang2 aje akak tu terai hand bag nie, tp dia tak beli pun, kuar tgn kosong)...sampai sudah teringat2....cari juga masa kt Juscol tp x der, last2 jumpa kat Star Parade. Tu pun confuse masa tu, nak amik yg latest design atau yg ibu beli nie...last2 tak amik pun yg latest design tu (sama case ngan beli purse thn lepas...amik design yg dah dlm2-3 bulan kat pasaran)...

Hand bag nie buleh galas tepi ngan sling, tp ibu dah lama dah tak galas sling, galas tepi je...tp ok la ada option kan. Tak pakai lagi, sayang, hehe...ada duk dlm dusty bag dia lagi. Kebetulan pulak hand bag polo ibu dah koyak sket kat dalam, tp leh pakai lagi...kiranya hand bag nie lain sket dari hand bag yg biasa ibu beli...tu yg tak jadi beli latest design tu sbb baba cakap yg tu lebih kurang sama je macam yg ibu biasa beli...plus ibu tak suka hand bag kale coklat cerah....

Dah abis pilih hand bag, sempat lagi sambar sepasang nightie and robe...material dia ala2 satin...takder less pun (semua yg ibu shopping takder less, tensen pulak rasanya, yg baba beli, semua jenis harga jatuh MERUDUM!), ada dua kaler je, peach ngan pink, ibu amik la kaler pink...duk berangan nak kaler ligh purple sebenarnya...hmmm (masa beratur ramai gile, rasa cam nak pengsan!) Mujur ibu terer, kahkahkahkah

Rasa akhir2 nie, banyak shopping...duk shopping aje...selain dari shopping kat Jusco, kitorang ada beli tikar buluh (nak letak kat dapur), baba beli tangga (senang nak bersihkan air cond), beli telekung ngan sejadah untuk Naurah (hehe, comey sangat)...

Ok la, nak sambung wat keje...Naurah tido...kalu rajin ibu upload la apa2 gambar (later), kalu tak, takder la.

***Acik La pening tgk entry panjang takder gambar...dia cakap, mata dia berpinar2 baca entry nie (^__^)
***Stremyx tak pasang2 lagi, TENSENNNN!!! Keje banyak nak buat nie...nak upload gambar sekeping pun SAKITTTT!!! Nak download lagi la....

Me'nyibukkan' diri yang sedia sibuk...

8:57 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sejak malam td, sambil2 wat keje, ibu dengan GIGIHNYA manage semer gambar2 dlm handphone & dlm camera...susun ikut tahun, bulan, event...nie pun x siap lg nie...

Terpk jg alangkah bestnya kalau boleh CUCI SEMER SEKALI, ehehehe...maunya botak kepala nie kan, gambar dah berlambak2 tak terkira....sejak2 ada An Naurah, lagila, penuh muka dia aje kat dlm hp ngan camera...kekadang terselit muka ibu, muka baba, JARANG-JARANG je la (^__^)


Ari tu mama Adam suh Naurah pakai inner, sbb mama Adam cakap, Naurah asyik pakai snow cap je (^__^) haaa, nie Naurah dah pakai inner, pinjam ibu punya...ibu pakai inner nie wat semayang


Tapi, sebahagian gambar2 Naurah start lahir sampai baper bulan ntah, ada jg yg ibu cuci, saja2, senang nak tgk...lagipun, tgk pakai album nie, ada sentimental value (^__^)


Ibu suka sangat gambar nie...suka sangat...masa nie, Naurah tgh baca doa nak makan, hehehe...dia pandai la skang, nampak org hidang makanan je, terus angkat tangan. Time dia rajin, dia tunggu baba amin, baru dia amin, time dia malas, dia angkat tangan sesaat je, terus amin siap angguk. Kadang2, tadah doa banyak kali sebelum makan tu. Gambar nie masa kat Sarawak ari tu, Naurah nampak je ibu amikkan dia cereal, dia terus angkat tangan nak baca doa (^__^)

Masa tgh duk kalut2 ngan master study ari tu, ibu ada buat photobook untuk Naurah...wat sendiri je...tp half way aje, tak siap pun sbb bz...ntah bila nak sambung balik...kalau print, kan cantik. Tp nak print apanya, tak siap pun ari tu...tgk la, bila2 kalau ada masa, ibu buat balik photobook untuk Naurah.

Petang td gi pasar malam, beli udang harimau, ayam ngan ikan ntah hapa ke namanya...ikan tu nak wat asam pedas...sian baba Naurah, bukannya leh lama2 tak pekena asam pedas...kang nangis pulak nanti, kekekeke...gurau je ye baba (^__^)

Udang tu, nak buat sup, maybe separuh wat masak lemak cili api...tak pun, ayam je la wat masak lemak cili api. Sayur pulak, ibu beli kobis jepun, cendawan, tomato (wajib nie, feveret!), carrot pun wajib jugak sbbNaurah suka makan carrot, kalau dah dia nampak carrot dlm mangkuk nasi dia, abis la, tak bersentuh nasi tu sbb dia nak ratah carrot.

Weekend nie nak jalan2 lagi, ehehehe...kitorang bertiga nie bukannya reti duk diam, ngee...ala, jalan dekat2 je...tu yg ibu lepak sket, tak kemas lagi bag...

Kan best kalau takyah kemas bag, beli baru je semer, kehkehkehkeh

About her...such a little helper...such a sweet girl...

9:06 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

2 days ago, org Telekom datang, pasang tepon umah sbb kitorang nak pakai streamyx pulak...service Celcom Broadband SANGAT CEMERLANG, so, kitorang dah FED UP, nak terminate! Bulan2 bayar kemain mahal, tp service ntah hapa2...

Masa org Telekom datang, ibu tgh masak crab soup utk anak ibu nie, anak ibu pulak, such a little helper ari tu, sibuk main ngan penyapu...adeiiii...jenuh larang la...masa tgh masak tu, ibu dah dengar bunyi bising dlm second bedroom...tgk2, dia kuar dari bilik dgn muka yang BERSUNGGUH2, tunjuk penyapu kat tangan dia...sabo je la...

Tgh dia duk bersungguh2 ngan penyapu tu, bila org Telekom masuk umah, terus hilang excited dia, kesian pulak tgk dia nangis dengan muka yg SUNGGUH MENGHARUKAN, kahkahkah...Naurah bukannya boleh ngan org yg dia tak kenal, nak2 kalau org lelaki...kalau org lelaki+tua, lagi la dia takut...ngan org tua, cik kak kiter nie takut sket, ntah hapa2 aje la Naurah nie kan...

Sian sungguh ibu tgk Naurah hari tu, terus dia duk diam atas riba ibu, makan nasi ngan sup ketam sambil teresak2 lagi tu, kekekeke


Lantai dapur yg masih TOGEL...lepas banjir ari tu, kami bertiga pakai selipar setiap kali masuk dapur (sebelum banjir, ibu sorang je yg pakai selipar bila masuk dapur)...spot her feet, pakai sandal...mula2 nak ajar dia pakai sandal tu payah jg, sbb beli yg longgar sket, so dia rasa tak selesa sket...tp skang dia dah pandai, laju aje suh pakaikan...kang kalu tak pakai, abis le tumit anak ibu...tak tau bila nak pasang tikar getah...rasa cam nak alas ngan tikar buluh je...bukan umah sendiri pun...kang kot banjir lagi (huhuhu), senang leh bukak...


Semalam, my future besan (kehkehke), Nizah, datang umah ngan my future MENANTU, hehehe...Hilman Husaini...dari dulu lagi ibu suka cakap Hilman tu bakal menantu, ibu, ehehehe...harap Nizah tak kisah, gurau2 aje (^__^)

Naurah bukan main excited lagi dapat main ngan Hilman...Hilman nie lagi tua dari Naurah...errr...ada kat 4 thn dah kot rasanya...makan semut la pulak ibu nie, lupa umur Hilman bape...ehehehe

Hari nie, keje Naurah, duk salam cium tangan ngan ibu ngan baba berpuluh2 kali sbb semalam Naurah ada babak salam ngan cium tangan ngan Hilman, hehehe...elok aje diorang berdua main, tak bergaduh pun, siap share makan2, minum2...Hilman bawak bekal Yakult 5 bekas tu ngan Koko Crunch, sungguh2 la kenduri diorang berdua tu, tp yg bagusnya, takder sorang pun yg buat sampah, diorang berdua nie mmg very good, hehehe, berebut makanan pun tak, Naurah sungguh2 la bercakap ngan Hilman, sian Hilman, sure tak paham apa Naurah cakap, hehehe... tp baik sungguh diorang berdua main, tak kacau pun ibu ngan mama diorang nie... so, boleh la ibu ngan mama Hilman setelkan apa yg patut (Nizah dtg umah ada hal sket, kot tak payah jg mama Hilman tu nak datang umah ibu nie...umah kitorang pun agak jauh la jugak...)

Kalau duk dekat, kan sonok (^__^)

Ibu ingat lg, masa ibu tgh pregnantkan Naurah dulu, Nizah ada sekali dtg umah bawak Hilman, dia duk diam je tepi ibu, malamnya, Naurah menendang bukan main lagi, tak pernah macam tu sekali, hehehe...agaknya memang dah nak jadi kawan dari dalam perut agaknya diorang berdua nie (^__^)

Kat Kangar nie, Naurah memang mahal sket muka dia, sesekali kuar umah, sibuk la anak jiran nak tegur2 dia, kang masa nie la nak tgk Naurah ramah terlajak, siap ngan senyum simpul, tersengih2, semua ada la masa nie...

***Mood tgh turun naik...cool...cool...be positive...be positive...YAKIN BOLEH! Yeeehaaaa!!!!
***Nanti2 la ibu citerkan...malas nak story yg heavy2 lagi, citer yg ringan2 je la yg best...tak sakit kepala otak nie...

At ibu's leisure...

9:50 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



2-3 hari nie, ibu pulun DVD FRIENDS aje...siang malam ngadap citer tu...tak boring2 lg...Tak tau la nak describe betapa SUKANYA ibu kat comedy series tu...

Citer tu kan dah lama, zaman 90's dulu...ibu duk follow la masa zaman sek men dulu.Pastu, bila dah zaman ada astro, astro pulak duk ulang tayang balik citer tu kat Star World...abis 10 seasons, dia ulang balik...again and again...ntah baper kali ulang tayang pun ibu tak tau...tp skang dah takder...but it's ok, ibu ada DVD dia, complete series...



So, Naurah pun dah pandai berjoget2 tiap kali dgr lagu I'll be there for u tu...tp ibu main jahat, biasanya ibu fast forward masa lagu tu, hehehehe
Bila kat Kangar nie, kitorang jarang bukak tv channel biasa (cam tv3 ke)...kalau ibu, mmg layan Star World la banyak, kalau ada Amazing Race Asia, tgk la 701...kalau ada topik best kat Oprah, tgk la 702...

Baba pulak, takyah tanya la, memang layan sukan aje...(boringnya ibu sbb ibu LANGSUNG TAK MINAT SUKAN)

Bila balik kg (Trgnu atau Johor), baru la kitorang layan siaran lain cam TV3 sbb ikut selera org kat kg la...mcm mama muiz nie, tak layan sgt channel Star World tu...sejak2 Muiz dah besar nie, rajin jg la mama Muiz follow drama2 yg best kt TV3...

So, macam bebaru nie ramai yg cakap citer Chinta kat tv3 tu best (betul ke ibu eja tajuk citer tu...?), ibu LANGSUNG TAK TAU...totally...ibu tau masa kat Johor, itupun dah last episode, my SIL yg bukak...

Bila balik Marang pun, mama Muiz ngan Acik Pah layan jg citer tu rupanya...hmmm...
Sambung balik pasal Friends nie, punya minat ngan Friends nie, DVD Friends tu antara yg ibu pack masuk bag masa pindah banjir ari tu...so, masa kat office baba tu (masa banjir kan kitorang ber3 tido kat sana), siang malam layan DVD tu je la (even baba ada bawak tv lama kami)...tp, sepanjang cuti baru2 nie, ibu tak bawak dvd tu...jd rasa rindu...tu yg setel je keje2 laundry, kemas2 umah, ibu layan balik...

Tak tau la bila ibu akan boring ngan citer tu, sampai lawak2 and skrip pun dah nak macam hafal (tak hafal, tp mcm nak hafal...apa ke gila ke ibu Naurah nie nak hapal skrip???)...still layan lagi...

Bila dah ada anak nie, payah sket sebenarnya nak layan citer bersiri, sbb jadual tak menentu kan...skang ni pun ibu follow citer Yu Hee The Witch je (Animax)...tu pun ada baper episode dah miss...citer nie pun dah main kat tv7 dulu (kalau tak silap)...tp ibu tak follow pun...

Kalau citer bersiri Melayu...apa eh citer bersiri Melayu yang last ibu follow...kalau tak silap, Nur Kasih la kot...tu pun tak tgk dari mula...tau citer tu masa balik Johor, my SIL yg bukak...tu yg balik Kangar, sambung tgk...masa tu Naurah kecik lagi...hmmm...

Skang nie tgh main citer apa la kt TV3 eh...iklan banyak la, tu yg malas tu...kang balik kg, mula la kami berdua nie KETINGGALAN, kekekeke
Rasa nak beli jg comedy series lain, tp tak tau apa yg best, yg boleh buat ibu rasa berbaloi keluar duit...

Kalau movie, movie yg last kitorang tgk, ari Sabtu lepas, citer SALT...Angelina Jolie...beli DVD...mana ada tgk kt cinema pun...dah lama tak jejak kaki ke cinema. Last masa tgk Transformers...tak ke lama gile tu...

Terpikir jg nak belikan DVD mcm Barneys ke, apa2 la utk Naurah...tp tak beli2 pun lg...nak layan kat Internet, huh, jwbnya abis la notebook ibu nie...si kecik tu pantang tgk notebook ibu nie (rasanya semer budak2 pun gitu kan...)

***Takder idea nak update blog, tu yg merapu nie...tup2, banyak juga merapu, hehehe
***Buat masa nie, Naurah takder tunjuk minat kat certain2 citer lg (citer kartun la maksud ibu), kadang dia suka siap ketawa ngan tepuk tangan. Kalau dah over excited, dia menjerit (NYARINGNYAAAA suara dia...), kadang dia buat derkkkkk je...tp bila ibu nak pasang dvd, dia sibuk la datang, kadang sampai nak tersadung kaki tu, hehehe...dia pandai la pasang skang nie, pandai buh dvd, pandai nak tekan butang mana. Pas dvd jalan, dia sambung main menan dia balik, hehehe
***Both pictures amik kat google...

Setelah hampir seminggu...

2:17 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Finally, settle jugak basuh baju yag berlambak2 tu...habis part bersuka2 masa cuti, kena la tanggung AKBIBATnya pulak kan, ngee

Even cuaca tak berapa terang (hujan+mendung), tp basuh tetap basuh...plus skang dah ada tempat jemur baju dlm stor (sejak2 stor dah kosong nie, best sungguh rasa, ehehe)

Almari baju yg baru utk Naurah pun dah beli...almari lama dia mmg dah tak boleh diselamatkan lagi akibat banjir ari tu...beli almari 3 pintu utk dia...baju2 Naurah nie, ibu mmg gantung, payah la nak lipat pasal baju girl kan banyak jenis2 kembang ngan renda2, so kalau lipat tak kemas...just baju tido dia aje yg ibu lipat...nie pun nak kena update jg wardrobe dia nie...mana2 yg dah tak muat tu, boleh lipat masuk beg.

Kabinet tv yg baru pun beli jg...sedih jg rasa sbb kabinet tv yg rosak sbb banjir tu, baru lag pakai...beli pas raya ari tu...takpela...kali nie beli yg biasa2 je...

Ari nie ngan semalam, ibu masak menu yg sama, SUP SAYUR+KETAM ngan ikan kerisi goreng masak sweet sour...beli lauk tak banyak masa gi pasar malam...

Sesi shopping barang umah kat Giant pun dah berlangsung dengan HEBATNYA...gerun tgk brg2 dlm troli...jumlah belanja macam dua kali belanja besar...nak wat camana, habis seme brg2 dlm esbok ibu buang, ari tu kan lama tinggal umah...esbok kami off (lepas ibu bersihkan pas banjir tu)...masa nak balik kg ari tu, semer brg2 kami angkat tinggi dah off semer suis, in case la kot2 gelombang kedua...beli water dispenser merangkap electric thermos baru...senang nak buat susu Naurah...24 hours ada air panas...water dispenser yg beli masa pregnant dulu dah lama rosak...penyapu, sabun2 membasuh, meja Naurah (pun BELI?...nie kes MELENCONG masa shopping)...pening2...

Masa shopping tu, bukan rasa mcm baru pindah, tp rasa mcm baru kawin sbb banyak sangat barang takder dlm umah nak kena beli, hehehe

An Naurah makin manja...manja yang amat...payah sket nak wat keje, dia nak melekat je ngan ibu, itu tak termasuk nak suh dukung je...sejak dah berapa bulan nie, ibu ajar dia minum susu dumex dugro (chocolate flavour sebab original flavour dia mcm tak bape suka)...dia minum ok, tp dua tiga hari nie, sejak2 makin manja ni, kadang dia minum banyak, kadang sikit..still breastfeed lagi...alhamdulillah...

Dah beli susu botol avent yg baru utk Naurah, bigger size sbb dia dah minum makin banyak...bottle lain, payah dia nak sbb dia x suka puting dia tu...tgh YES, so, ada less...murah la sket...

***Ibu update ikut suka hati je, takder urutan cerita pun...

Award From Fyda

9:32 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sorry Ida, lambat pulak amik award...line tak baper ok, jenuh nak upload satu2 gambar...ibu Naurah pun tgh SUPER BZ nak kemas2 umah nie, tp sempat lg layan blog kan, ehehehe...


nickname empunya blog
zue

sepatah dua kata utk pemberi award
TQ eh, and sorry lambat amik award, ehehehe


feveret artis
Hmmm...skang nie minat artis gitu2 je, takder la feveret mana pun...suka biasa2 je...

yg kena TAG
Takyah tag sesapa la kot nie kan, ramai dah amik kot award nie...

TQ eh (^__^)

Super Tired

8:33 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Alhamdulillah, selamat sampai di Kangar jam 8.30 mlm...lambat sampai sbb kami travel just dlm mode RELAX2 aje...arrived at LCCT jam 11.30am, amik cab, terus ke Bluewave (simpan keta kt situ). Alhamdulillah, semua smooth je...gi lunch sekejap kt pkns...

Sejak mlm td, ibu kemas slow2 je, nie pun x siap lg....TAK PERNAH LG MACAM NIE...biasanya, bila sampai dr mana2 (balik kg or cuti2), dlm sejam dua, ibu dah SIAP KEMAS....memang laju giler wat keje...tp, kali nie mmg tak boleh sbb beberapa constraint...antaranya, mode MANGSA BANJIR masih terasa lagi...ada beberapa perabot yg baba nak buang, antaranya, almari Naurah...so, brg2 Naurah takleh unpack lg...

Kabinet tv ngan buku pun mcm nak kena buang...pakaian nak basuh, SEBEBAN...tu pun dah kira sikit sbb sepanjang kat S. Alam, baju2 Naurah ibu basuh...kalau tak maunya lagi banyak...

Kemas brg2 travel x abis lg, Naurah dah tak sabar2 nak sepah2kan menan dia...hmmm'

Malam td, ibu tido kul 12...lepas basuh baju dan sidai baju utk first round, sapu2 umah sket, unpack yg mana yg boleh, ibu pengsan...


Last day at Damai Puri...masa nie Naurah demam sket2 lagi...tp masuk tengahari, alhamdulillah, dah baik...

Jalan2 Bandar Kuching

8:35 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Shopping at bazaars in Kuching

Rasa nak gi jalan2 ke bandar Kuching la hari nie...dah datang jauh2 nie, rasa rug pulak kalau tak gi jenguk2 bandar Kuching. So, dlm kul 9am, book shuttle service, RM10 for adult and RM5 for children. Perjalanan dari Damai ke Kuching, dlm 45 min.

An Naurah tak baper sihat nie...badan dia panas sket, selsema lagi...so, tak plan nak jalan sakan atau nak berlama2 kat bandar Kuching nie...setakat amik syarat je la kata org...

Beli la sket sebanyak souvenir...ibu suka fridge magnet kat Sarawak nie, cantik2 dan kreatif je, murah2 pulak tu...


Kuching waterfront

Ibu beli jugak 2 lai T-shirt Sarawak. Kalu gi tempat lain, x pernah beli pun T-Shirt negeri nie untuk diri sendiri. Tp design2 kat sini, cantik2 la pulak. Nampak cool...tp part yg tak best tu ada jugak, ibu dah belikan 2 pasang baju t-shirt Sarawak untuk Naurah. Sket punya cun ibu pilih. Sekali org kedai tu salah kasi. Dah sampai hotel baru ibu perasan. Bengang betul. Dah la dua2 tu dia kasi design sama, kaler je lain. Ibu pilih gambar kucing tu mmg cun dah, kucing tu ala-ala logo Baby Phat Kimora Lee Simmon tu, hehehehe...nampak kellasss je...yg penting, sama ngan ibu punya. Tapi budak kedai tu pi kasi gambar kucing dalam bakul la pulakkkk. Tak berkenannya ibu...tu pun, silap jugak kaler. Ibu mintak merah ngan light purple, dia kasi dark purple....memang tak puas ati betul. Hmm...silap ibu jugak, tak cek dulu. Masa bayar tu, baba je yg gi bayar sorang, ibu dah duk meninjau2 brg lain pulak...baba pulak x perasan design yg ibu pilih tu...Mujur ibu ada beli selai lg baju untuk Naurah...yg tu nampak cool la design dia...tp nanti kat airport, kalu jumpa balik design asal yg ibu nak tu, nak beli jugakla...rasa ralat je...huhuhu

Dah jejak kat bumi kenyalang nie, nak jugak rasa mee kolok, tp mengenangkan buah hati ibu nie x sihat, kitorang beli bungkus je sbb nak balik ngan shuttle kul 12noon...kalau terlepas yg kul 12, kena tunggu yg kul 2pm...

Kek lapis Sarawak, beli dua jenis je, tembikai ngan blueberry...malas nak beli banyak2...kain batik pun ada la beli sket, baba nak kasi nenek Naurah...ibu pun amik 2 lai, bukan utk ibu, kot2 la terasa nak wat baju kurung Naurah pakai ngan kain batik nanti, ehehehehe...mula la ibu nie, hehe

Damai Puri, Kuching Part III

5:56 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Kan seronok kalau every evening boleh jln2 hirup fresh air mcm nie...kalau kt Marang, kitorang rajin jg ke Pantai Kelulut...rasa tenang je tgk air laut...tp jgn harap la nak jejakkan kaki Naurah ke pasir pantai tu...kalau tempat x rata, si kecik nie mmg TAKUT. Ari tu gi umah Mak Ngah Naurah (Zelan ajak makan2(^__^)), dia sanggup amik laluan jauh, semata2 x moh pijak carpet Mak Ngah yang tebal gebu tu, kekekeke



Malam td, kami berdua (ibu ngan Naurah lerrr) join baba dinner...ibu punya, baba kena tambah la bayarannya sbb ibu bukan participant utk conference nie...tp kalau delegates, dinner boleh bawak spouse (x yah bayar).


Ibu tak lambung anak ibu ye (^__^) tu gambar ala-ala lambung aje tu, walhal ibu just angkat anak ibu tinggi2 je, hehehe...baper kali snap baru jadi gambar nie, kekeke penat kami ber3 photoshoot part nie tau (^o^)...mama Adam dah seriau tgk gambar nie...jangankan Mama Adam, ibu pun gerun tgk org lambung2 anak nie, tu yg ibu tak kasi org nak lambung2 Naurah...nak dukung, dukung aje lah, takyah la nak lambung2 anak ibu pulak kan. Takyah tanya la kenapa. Masing2 ada cara jaga anak la kan (^__^)


So, mlm td, puas la makan UDANG sebanyak yg mungkin, kekeke Naurah pulak duk makan keropok (mcm la kt kg dia kt Marang nu takder kopok) ngan dessert apa ntah, tp supposed makan ngan gula melaka, tp Naurah makan plain gitu je, so takder rasa tp dia suka (^o^)



Last night, 3 beranak nie slept early and too well...sebelum kul 9.30pm, semua dah SELESAI...sini kan bangun awal sejam, ehehehe (aci ke bg reason mcm tu (~__^))



***Naurah selsema la pulakkk...ibu just bwk vicks jer nie...esok la gi farmasi cari ubat...ibu ada bwk kotak ubat, tp bukan ubat makan, ubat sapu2, tu pun dah ibu kuarkan masa pack brg nak ke Sarawak nie...just amik vicks je...

Damai Puri, Kuching Part II

2:30 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

2nd December...

Baba present ptg nie...ibu nak tgk TV pun takder apa yg menarik (=__=)... nak jln2 kt tepi pantai, tak boleh la pulak sbb si kecik nie tgh melayan mimpi. Dengar bunyi ombak yg tenggelam timbul ngan suara org mandi2 kt swimming pool, terasa sgt nak kuar..nak tido, payah la mata nie nak lelap...kalu penat+ngantuk sgt, baru la boleh tido...


6am at Damai Puri...semangat nak amik gambar pepagi buta...bestnya kalu view kt umah mcm nie...rasa fresh je...



View from our room...yg tercegat halus tu, ibu ngan Naurah la tu, bukan tiang tau, ekekeke...baba snap dr balkoni bilik (^o^)



Tak mandi pun lg (~__n) Naurah pun bukan main awal bangun...mlm td dia tido awal...tp sejak cuti2 nie hari2 dia bangun awal...kalu kt Kangar, kdg2 kul 8am baru dia bangun...


Pagi td, ibu perasan, kulit Naurah dah mcm kering sket, letak baby lotion pun mcm tak berapa berkesan...pakai Johnson...korang kasi anak pakai lotion apa eh...? Ibu sebenarnya suka pakai brand Pureen. Shower foam, bedak, shampoo...suka brand tu...tapi tak beli pulak lotion dia...Kalau tak Pureen, Anakku. Brand Johhson, jarang la...tak baper suka sgt.

Mlm2, sblm tido, mmg ibu akan pakaikan dia lotion, sambil2 tu ibu akan cakap kat Naurah, 'Naurah nanti dah besar rajin2 pakai lotion tau...nie kecik2 ibu pakaikan...'. Dia pulak, pandai aje, nampak ibu amik botol lotion aje, dia duk diam aje, kang dia suh buh sket kt tapak tgn dia, kang dia sapu2 sama kt kaki dia...kdg2 dia sapu kt KEPALA dia, dia sapu mcm baby oil pulak (^__^) HALAL la ye, hehe

Kalau siang, tgk keadaan la, kdg pakaikan, kdg tak...bukan apa, ibu rasa Naurah punya skin nie ngikut ibu, dry skin...so, kena rajin la sapu2 lotion ke, oil ke...kalu tak, kang kulit dah kering, mula la start rasa gatal...

Nie bila dah kering sgt, ibu tak letak lotion dah, buh baby oil terus...
Ari tu masa kt Trgnu, gi Mydin Mall, beli la 2 botol baby oil Cusson, satu blue, satu lg pink...mama Adam la yg suggest nie (^__^) ibu cari kt Kangar, tak jumpa pun...sikit punya jauh gi beli...

***Gambar pg tadi (lepas mandi) semer dlm hp...lupa pulak nak bwk kabel...takleh upload le...

Damai Puri, Kuching Part I

8:53 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

1st December, kami ber3 berlepas ke Kuching. Kali nie, mmg lama sungguh tinggalkan rumah kami di Kangar...rasa rindu la pulak...tp, as we arrived here (Damai Puri Resort & Spa, Kuching), rasa tak nak balik pun ada...peaceful betul tempat nie...bunyi ombak, hembusan angin laut...hmmm...nak apa lg kan...

Petang, kami jalan2...lama dah rasanya tak cuti2 mcm nie, I mean, cuti kt tempat yg cantik2 mcm nie ...last, rasanya kt Batu Ferringhi masa Naurah 4 months (kalau x silap)...ibu suka betul masa tu...masa tu, still dlm mode "baru jd ibu (^__^)"



But, nak makan2, kt sini susah sket ...jauh nak keluar...kalau ada transport ok la kot...so, malamnya, kami makan2, room service aje la...nak keluar, x padan...



Tido mlm, lena sungguh, nyaman je tempat nie (bukan sejuk ye...)...tgh tido dgr bunyi ombak, rasa cam x nak bangun...tp, bila bangun, sangat excited sbb 6am dah cerah, hehehe...ibu like "Wow, bestnya, kul 6am dpt tgk view mcm nie!"



From our room, betul2 depan bilik, ada swimming pool...sayangnya, ibu x bawa langsung swim suit ngan pelampung Naurah...tgk la, kalu rajin, sewa aje la...swim suit ibu pun ibu x bawak...nanti ibu upload gambar sket2 kalau LINE mengizinkan...



To be continued...

***Nak upload sekeping dua nie pun sabo je la banyak2...
***Suasana mcm nie, tetiba rasa romantik, kekeke...anggap nie HONEYMOON lg la kan (^__^)

Damai Puri Resort & Spa, KUCHING

6:03 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Selamat sampai di BUMI KENYALANG nie jam 12pm, selepas 1 jam 45 minit penerbangan from LCCT Sepang. Check out dr Bluewave jam 6.50am td. Sblm flight take off lg, Naurah awal2 dah tido, bangun tak bangun, flight nak landing dah. So, penerbangan td, alhamdulillah, smooth aje. Baba pun tido, hanya ibu yg terkelip2 sbb mmg jenis payah tido siang.

From Airport Kuching ke resort nie, dlm 45 minit juga. Sampai aje kt sini...so speecheless...the view is really breathtaking...sgt2 mendamaikan...tepi pantai...cantik sgt...

However, in terms of nak online, very2 poor....asyik gprs je...so, nak upload gambar, kena tgk keadaan dulu. Payahnya bila hidup hari2 tak berenggang dgn teknologi...sesekali kena belajar tinggalkan jg lap top nie...

By the way, kami ke sini sbb baba ada conference PCO, so kami cuti2 sekali la (^__^) always like that la kan, hehe

Nanti2 ibu upload gambar ye...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates