Risau la...

11:44 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sekarang asyik ujan je...risau la...



Kenangan musim banjir november lepas...tengah nak ngarung air tu. Jalan nak masuk ke taman umah kami. Air kat depan traffic light tu nak cecah paras lutut la jugak. Baju ngan seluar yg ibu pakai tu dah buang terus dah, kotor yang amat lepas sesi bersih rumah lepas banjir.

http://www.smileycodes.info

Shopping barang umah

8:45 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Pagi tadi, kami ber3 ke Alor Star. Nak ke Giant, shopping barang rumah. Skang nie, kalau shopping, penatnya berganda sebab An Naurah tak berapa nak jalan sendiri, duk dlm troli un kejap2 je, selebihnya dia lebih suka memanjakan dirinya kat atas dukungan ibunya yang keding ni...ngan baba mmg tak moh langsung. Aduhai...

Shopping memang banyak, menyebabkan panjang kertas resit hasil shopping hampir nak sama dengan ketinggian Naurah. Sket lagi nak juling mata si tukang bayor, ehehehe

Pas gi giant, gi star parade, nak beli dvd banyak2...cari citer kartun la yg paling banyak, utk Naurah...harap2 boleh tukar sket selera dia drpd ngadap shrek je...nak ajar dia tgk kartun lain pulak...ada la beli barney, lion king, bla2...

Ibu cari juga dvd citer bersiri citer omputeh, tp yg ibu cari tak ada...kedai yg biasa pegi pun tutup...

Ocean Pasific ada buat less gila2 baju baby. Beli 2 helai dress kembang kat Naurah. Harga biasa RM70++...kalau tak less mmg tak beli la, tp ada less 70%, yuhuhu!!! Tu yg laju sambar tu. Satu kale merah, satu lagi kale pink. Beli juga selai seluar pjg kale hitam gambar minie mouse , rm10 aje.

Bila dah less gila2, org shopping pun ramai. Sistem yg dipraktikkan pun sgt tak sistematik. Lepas kita pilih baju, staf dia akan bukak resit, pastu bg salinan resit kat kita. Baju kita ngan resit lg satu, dia bawa ke kaunter, siap bungkus masuk plastik. Pastu, customer akan beratur nak bayar. Si mamat casher kelam kabut nak matchingkan nombor resit kita ngan resit simpanan diorang tu, pastu baru nak scan harga. Bayangkan, dengan lambakan plastik kat situ, tak ke jenuh nak cari. Last2, ibu suh baba beratur, ibu carikan siap2 ibu punya, sampai je turn, ibu terus tunjuk, so, takyah dia tercari2. Dia siap cakap terima kasih lg kt ibu sbb mudahkan keje dia. Tensen woo kalu nak beratur lama2...dah la Naurah dah ngantuk tadi. Sket lg tgn ibu nak cramp dukung dia.

Sampai umah kul 3pm...penat2...

http://www.smileycodes.info

Tambah koleksi pokok

9:54 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Petang tadi, pergi beli pokok lagi. beli dua jenis, pine and kemboja. Ha, karang ada yang terbayang pokok kemboja yang bapok besar cam kat kubur pulak. Ini yg kecik comel lote, tanam dalam pasu.

Kalau beli yg dah siap berbunga, harga dia RM15. Tapi, ibu tak suka mcm tu. Kalau tanam pokok, ibu suka biar dari kecik. Baru rasa adventure sket nak gardening. Yg ibu beli, tak ada bunga lagi, harga RM5. Pokok pine tu pun kecil juga, tapi harga RM10.

Tanah bakar pun beli sebab stok lama dah habis. Pasu tak payah beli sebab kat rumah still ada lagi. Nie, dah beli dua pokok, ada lagi dua pasu kosong. Ibu suka pakai pasu yg dibuat dari tanah liat, yg berat tu. Sebab tak mudah terbalik. Manalah tahu kalau2 ada kucing dengki kat pokok bunga ibu, hehe

So, total pokok ibu skang, ada 8 pasu, dan satu pokok bunga raya yg tanam atas tanah. Dah besar melampau-lampau dah pokok bunga raya ibu. Masa tanam dulu, kecik je.

Ibu tak suka tanam pokok yg wat makan. Malas. Asyik tak menjadi je. Tu yg tanam pokok wat hiasan je.

Skang ni, hujan lebat je...risau la. Asal petang je, mesti ujan. Pagi ke tengahari, mendung je. Jemur baju pun memang tak kering. Jemur hari ni, petang esok atau tengahari esok baru boleh angkat.

An Naurah dah tido...ibu tidokan dia kejap je, terus dia lena. Penat main la tu ari ni...

http://www.smileycodes.info

Sikit lagi nak muntah hijau

8:55 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari-hari kena layan Naurah tgk movie SHREK skang nie. Sehari kena ulang beberapa kali. Hanya boleh break time slot INDAHNYA IMAN kat ASTRO OASIS. Selebihnya, terpaksa la ibu tgk makhluk warna hijau tu. Mujur best. Tapi, tu la, dah bosan dah ni. Sket lagi nak muntah hijau, sket lagi ibu nak jadi anak beranak donkey ngan puss in boot tu...hmmm

Katak duk atas kerusi, Naurah duk atas meja


Siap duk atas meja lagi. Tumbler air memanjang ngan dia.


Ibu rasa Naurah tgk pk, nape muka SHREK kale ijau, kenapa ibu ngan baba dia tak sama kale cam SHREK

***Rumah selerak, paham2 la...

http://www.smileycodes.info

Makan kenduri lagi

10:42 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Kisah hari Sabtu lepas.

Masuk kali nie, dah minggu berturut2 dah, hari Sabtu, untuk lunch kami bertiga gi makan kenduri. Musim cuti sekolah, ramai orang kahwin.

Kenduri kali ni, kat jalan belakang rumah juga. Hari pun redup je. Sejuk sepanjang hari. Boleh jalan dengan langkah kemah gemalai http://www.smileycodes.info


Tunggu baba siap. Naurah dah tak sabar nak pakai kasut. Tapi tak jalan sendiri pun. Berdukung ngan ibu jugak.
Kejap, Naurah nak call tuan umah kenduri. Nak tanya, gulai dah siap masak ke belum.

Grrr...mana tuan umah tak angkat tepon nie...orang dah lapar nie http://www.smileycodes.info


Hah, angkat pun.
Naurah: Ello, nak tanya ni, gulai dah masak ke belum. Ibu saya dah kebulur nie
Ibu: ceh, Naurah pedajal kat ibu.

Petangnya, gi jalan-jalan kat taman, ntah apa nama taman tu tp kat situ ada banyak kera. Saspen gak kot2 kena terkam ngan kera. Naurah punya la takut. Tapi dalam duk banyak kera pun, petang tu ramai pengantin duk photoshoot kat situ. Ada tiga couple semer. Skang nie kan, asal kahwin je mesti buat outdoor photoshoot kan. Pastu kena buat2 kononnya tengah jalan, kena buat2 ketawa, pastu kalu buat2 ketawa tak leh ketawa cam nie ==> http://www.smileycodes.info
Tapi kena ketawa ala-ala Ayu Raudhah gitu, biar nampak semer gigi, baru cun, jadi kena ketawa cam gini ==> http://www.smileycodes.info
hohoho...Selamat mendirikan rumahtangga buat semua yang baru naik pelamin.


***Gurau2 aje ye http://www.smileycodes.info

***Keesokannya gi makan kenduri lagi. Ada orang wat kenduri naik umah. Ibu pakai baju punjabi ngan seluar soft jeans hitam sbb baba ajak naik motor. Takut aaa wei nak pakai baju kurung naik motor. Licin. Takut jatuh, wakakaka



http://www.smileycodes.info

Acik Pah Kejam!!!!

8:33 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Pagi-pagi lagi Acik Pah sms ibu. Acik Pah mmg biasa sms ibu pagi2, kitorang mmg biasa mcm tu. Kdg2 just sms nak tunjuk ari nie pakai baju apa, hehehe http://www.smileycodes.infocam ibu, time nak kuar jln2 http://www.smileycodes.info, ibu sms la acik pah, tunjuk ibu pakai baju apa, biasa amik gambor ngan mek tomey tu le sbb kang kalu bg gambor sorang2, acik pah mesti tanya, mana muka mek tomey tu.
Cam acik pah pulak, kdg2, dia sms la kt ibu baju apa yg dia pakai gi opis ari tu. Best kan kitorang nie, kekeke ngan Acik La tak buleh buat gitu, kang Acik La marah, kekekekeke Acik La malas nak layan benda2 karut nie semer http://www.smileycodes.info Mama Muiz ngan Muaz garang tau, http://www.smileycodes.info

Tp ari nie Acik Pah bg sms yg kejam, ada ke patut Acik Pah tiru pose Naurah masa kt Queensbay ari tu, tidakkkkkk!!! http://www.smileycodes.info


Sian Naurah, Acik Pah tiru pose Naurah, penat Naurah pk masa nak amik gambor ari tu nak pose camana, kekekeke

1st Sms Acik Pah: Sama dok pose acik pah ngn naurah (^__^)
2nd sms Acik Pah: Kehkeh (^__^) aku practice lama gile kt dpn cermin pg td (^__^) blh challenge naurah x



Sama kan? http://www.smileycodes.info


http://www.smileycodes.info

Ada orang salah kira, Pang kang!

3:53 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Usually hari Sabtu, kami bertiga suka jalan-jalan ke A.Star. Kdg2, setakat nak makan pasembor pun gagah juga turun ke sana http://www.smileycodes.info

Tp, hari nie, nak jalan-jalan ke Changlun aje, ada misi khas. Ibu namakan Misi Seisi Keluarga http://www.smileycodes.info alaaa, tak ada apa pun. Saja2 aje.


Malas nak siapkan berakfast pagi nie, so kuar gi sarap dulu. Naurah tak sempat nak pose, ibu dah snap http://www.smileycodes.info Ibu yg kejam, hehehe. Tu aaa, x reti duk diam dlm keta.


Sian anak ibu masa nie, beria2 dia sengetkan kepala dia kat ibu masa baba nak snap, mcm takut muka dia tak masuk dlm gambor je http://www.smileycodes.info

Pas sarapan, balik umah kejap, pastu baru tolak ke Changlun. Mcm nak jalan jauh je, padahal dekat je, org kampung ibu kata, "dekat peh", ala, dlm 1/2 jam je dari Kangar nie.
Dah selesai Misi Seisi Keluarga, otw balik, singgah C-Mart Arau, nak beli susu Naurah. Baba masuk sorang je, ibu ngan Naurah merayau-rayau kat tempat org jual tudung ngan brooch. Terbang RM10 beli brooch sementara tunggu baba belek2 buku. Masa baba gi beli susu Naurah, terbang lagi duit sebab ibu beli 4 lai pashmina http://www.smileycodes.info

Baru ari rabu baru nie beli dua lai pashmina kat pasar malam, nie beli lagi. Duk gatal kumpul pashmina pulak. Ibu suka sbb material dia lagi best dari shawl biasa tu, lagi besar pulak tu. Jadi liputan lebih meluas, hehehe (cam iklan talian tepon pulak, kekeke)



Yang printed pink & purple tu, RM15 selai, yg purple tu, RM10 selai, yg hitam printed tu RM13 selai. Murah2 je kan. Yg printed 3 lai tu, ibu beli dari satu gerai. So, total dia RM43. Si budak yg jaga gerai tu pulak, beria2 tekan calculator, buleh pulak dia mintak RM46 ngan ibu. Siap cakap tu harga pas diskaun plak tu. Ibu pun apa lagi, tetiba jadi cikgu matematik kat situ. Dia pun tekan lagi kalkulator dia tu, sungguh2 pulak tu. Ntah bape kali round dia kira pun ibu tak tau. Last ibu cakap, "adik, yg dua lai ni, RM15 selai kan? So, dua lai, RM30. Yg hitam nie RM13 Selai, jadi total RM43 la."

Dia pun, kira lagi, ha, baru dapat RM43. Ibu cakap la, tadi kata nak kasi diskaun, leh pulak dia cakap tu mmg dah harga diskaun. Ibu cakap la, tu harga yg tulis kat satu, mana ada diskaun pun lagi. Last dia cakap ngan ibu, "tolong aaa kak, saya tak berani nak kasi diskaun, takut tokey marah..." Pulakkkkkk....


Pas Zuhur, gi makan kenduri pulak. Tak jauh. Kat jalan belakang nie je. Kitorang duk kat Jalan 1, kenduri kat jalan 2. So, kami bertiga terkedek2 berjalan kaki sambil berpayung aje. Tu pun sbb ada mek tomey nie. Zaman kami berdua aje dulu, kitorang REDAHHHH aje kalu jalan dekat2 nie, tak kuasa la nak berpayung2 bagai.

Ibu memang dah plan awal2, ari nie pakai pashmina hijau nie ajer la senang. So, kalu pagi pakai blouse hijau gelap, petang pakai baju kurung hijau pulak. Memang hari nie hijau je muka ibu, macam The Hulk pulak http://www.smileycodes.info


Dapat fridge magnet dari kenduri tu. FM nie, bentuk dia cam bakul tempat letak lidi cungkil gigi tu. Since fridge ibu satu pintu & anak dara ibu nie pulak tinggi lampai orangnya, jadi ibu tak buka pun plastik dia tu. Biar ajelah macam tu. Kang kejap2 Naurah suka re-arrange FM ibu.

Besides FM nie, dapat juga key chain, towel kecik (confirm ibu amik wat lap2 kat dapur) ngan kuih kacang yg manis tu, keras pastu dia sira ngan air gula ke hapa (org kg ibu panggil bepang)




http://www.smileycodes.info

Naurah dah minum bottle, pokok dah berbunga kembali

10:13 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Setelah bersusah payah train balik Naurah minum pakai bottle, finally, sejak Jumaat lepas, berjaya jua akhirnya.

Kalau sebelum nie, nak habiskan 1oz pun x lepas, tp skang dah habis minum 4-5oz. Alhamdulillah. Ibu tukar susu Naurah sbb dia dah jemu ngan Dumex Dugro tu pulak...

Skang nie, Naurah minum Nespray madu. Kadang-kadang, dah abis 4oz, dia mintak lagi. Nie yg ibu semangat ni. Bukannya apa, tak kisah pun kalau Naurah minum pakai tumbler tu, tp masalahnya skang nie kalau letak susu dlm tumbler pun dia x moh dah. Tu yg tukar susu, pastu train balik dia minum pakai bottle. Punya kesian kat Naurah masa tu sbb dia mmg betul2 dah lupa camana nak minum ngan bottle. Bila masuk je puting kt mulut dia, dia tak tau nak buat apa. Ada ke dia nak sedut cam minum pakai straw, huhu

Abis part Naurah, nie kisah pokok.

Dah lama tak citer pasal gardening. Semalam ibu beli dua lagi pokok, satu tu ntah apa namanya, tp daun cam pokok kelapa. Kecik je la. Kalau besar, tak tau dia boleh besar takat mana tp tukang jual tu kata takkkan besar rumah la, kahkahkah

Satu lagi, beli pokok kaktus..beli yg ada bunga tu. Ingat nak beli yg bunga kaler merah, tp sebab duri dia tajam , ibu beli yg kaler putih, duri dia kurang tajam sket (alasan ngok!)

Ari tu, ibu ingatkan ketiga2 pasu pokok bunga kertas ibu dah mati, tp ibu siram2, tambah tanah bakar, eh-eh, survive lagi rupanya. Nie, yg dua pasu tu dah rimbun balik dah, cuma yg bunga kaler putih tu je slow sket tp dah tumbuh daun balik dah. Sebelum nie, tiga2 tu tinggal dahan ngan ranting semata. Cam tanam kat gurun pulak. Tu la, selalu sgt tinggal umah lama2...


http://www.smileycodes.info
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates