Cuti-Cuti June 2011 Edisi: Johor To Kuantan

8:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


What a relax journey. Johor-Kuantan, dekat aje kan. Sampai hotel, lepak2 aje sambil layan internet setelah beberapa lama tak jenguk dunia maya. Kat sini free wifi. Kalau nak bayar, mmg tak kuasa aah, http://www.smileycodes.info
Stay kat budget hotel, Suraya Hotel. Dekat aje ngan masjid kat bandar Kuantan tu.


Berhenti for early lunch at KFC Rompin. Ibu Naurah tetiba lapor walhal dah heavy breakfast kat umah nenek Naurah sebelum bertolak tadi.
Ibu kan, kalau ke KFC, mmg order toasted twister. Mmg dah lama giler tak makan ayam goreng sejak2 menu toasted twister ni wujud kat KFC. Kalau toasted twister takder, order pocketful.


Sejak cuti2 ni, time travel baba Naurah berselipar Jepun aje, hehee senang baba cakap, nak2 time berenti kat masjid.



Solat Zuhur di masjid baru di Pekan. Bilik air dia besar la. First time singgah masjid ni.
Malamnya, dapat very special invitation dari parents Soleh ngan Iman (^__^) Diorang ajak dinner kat umah diorang. Sonok weh sbb dah lama tak jumpa kawan yg sorang ni. Last jumpa diorang masa ibu ngan baba baru2 kawin, datang ke Kuantan ni sbb nak honeymoon. Mama Soleh ngan Iman plak tgh mabuk peknenkan Soleh masa tu. Dah hampir 6 tahun la last kami jumpa.
Makan mmg sungguh2 la kat umah diorang. Sedap tau, I-syah wat mee yang apa ke namanya ibu tak tau, hehee Yg tau, sedap! Tak ingat nak tanya apa nama menu yg tuan rumah hidangkan. Laju sgt duk ngap2 kan
(-__^)
Selain kami bertiga, family Kak Ijan pun datang jugak. Dapat ler kenal Hanan yg cute tu. Melepak kat umah parents Soleh ngan Iman sampai la kul 10pm++ jugak. Sian tuan umah. Abih tu, masing2 duk berborak macam takder signal nak berenti. Topik apa pun payah nak paham. Ibu dpt borak pasal family diorang eksiden pun masa dah dekat2 nak balik. Alhamdulillah, diorang satu family selamat. Minta dijauhkan la semua2 tu kan.
Apapun, tima kasih banyak2 yer family Soleh & Iman (^__^) lain kali jenguk2 ler kami ber3 di Kangar pulak. Ingat pesan ibu Naurah, “JANGAN AMBUSH! AKU TAK RELA!” http://www.smileycodes.info

***Dah sampai hotel baru teringat lupa nak snap gambar. Kalu kami ber3 aje yg jadi tetamu mlm tu, harus ingat jugak nak snap2 ni, tapi bila dah agak ramai, terus lupa. Segan pun yer juga. Takpelah, simpan memori tu dlm ingatan aje lah.


http://www.smileycodes.info

Cuti-Cuti June 2011 Edisi: Ke sana ke sini di Johor tapi lupa amik gambar =p

8:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Kat Johor, jalan2 jugak, tapi tak sempat nak snap2 gambar. Mcm bz sgt pulak rasanya, (-__^)
Bz sket aaa sbb kat Johor ibu masuk dapur, kat Marang mmg bercuti terus ye, kekeke




Naurah tiap kali balik umah nenek dia, abis la kabinet TV nenek ni Naurah kemas...
But of course it's very2 okay since she is the only grandchild there. Kalau bukan dia, sapa lagi nak buat semua2 tu, right (-__^)



While I was cooking, Naurah mandi ngan baba. Wear a new caftan (^__^) First time ni Naurah pakai kaftan. Bought at Desa Murni masa kat Terengganu.
Hari mula2 kt Johor, bwk nenek ngan tok ayah Naurah gi terapi. Saja nak bg segar2 sket badan. Tok Nyang Naurah pun ikut juga. Dah balik tu, singgah Angsana. Baba nak masuk bookstore. Pastu konon nak makan2 rojak Asma ngan Yong Tau Foo kt foodcourt tu, but dah kul 11am pun, tak siap2 jugak, arghhh!!! Last2 ibu makan Tauhu Bakar. Sedap tu toksah citer aaa, mmg confirm so marvellous!
Petangnya, gi Jusco Taman U. Yg ni mmg wajib la kan. Tp kali ni less dah abis and Jusco seems so lengang. Tp masa ibu renew JCard, ibu dpt voucher RM40. Suka!!! Masa renew JCard tu, tgn dah rembat dah 2-3 lai hehee tak sangka pun dpt voucher tu.
Beli sleeveless dress lagi kt sini. Sama cam yg beli kat Jusco Sunway tu, kaler je lain. Dah jalan2, belek2, beli cardigan dua lai. Murah sangat2 harga dia. These are the cheapest cardigans I ever bought. Beli kaler dark blue ngan purple buruk. Cari kaler pink, ada, tp lengan dia tak berkenan. So, tak ambik pun.
Round2 lagi, beli pashmina lagi. First time beli tudung kat Jusco. Harga sama je cam kat tempat lain.
Jadi, ibu shopping, bayar sket je, sbb dah dapat voucher kan.
Masa ibu shopping, Naurah main2, lari2 ngan baba. Masa baba duk snap2 gambar dia, tetiba pak guard datang tegur,
“Encik, maaf eh, kat sini tak leh amik gambar…”
Pulakkk…masa tu ibu duk try2 acu baju kat cermin (tak masuk fitting room pun, malas). Tetiba baba datang bagitau. Kelakar pulak rasa. Agaknya, utk tujuan safety kot kan.
Esoknya pulak, gi teman nenek wat check up kat Spital. Balik tu, gi Johor Jaya, umah Tok Sedara Naurah. Siap lunch & solat kat sana.



Ari last kat Johor, baba gi utm, uruskan pasal phd baba. Ibu duk umah, cam biasa, masak2 dan layan Naurah. Teman nenek gi kedai, beli lauk2 etc. Sementara tunggu org kedai buang sisik ikan, ibu ngan Naurah makan eskrim.
Mmg padat aktiviti bila balik kampung. Tak kira la Marang ke Johor ke, sama aje. Penat tapi best!
Okay, esok nak travel lagi...
http://www.smileycodes.info

Cuti-Cuti June 2011 Edisi: Balik Kampung>> Marang To Johor

8:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Hari nak balik Johor barulah ibu buleh snap gambar ngan Acik La. Acik La bz tau, baby dah ada dua kan, mana ada masa nak snap2 gambar ni. Dia bukan mcm Acik Pah, snap gambar sepanjang hari, kehkehkeh


Acik La siap2 nak gi keje. Bwk Muiz ngan Muaz gi taska sekali.


Muiz buat tgn mcm tu, abis tak nampak muka baby Muaz yg comel tu. Acik La ckp, Muiz hari2 gi taska nak pakai baju yg ada gambar Ben 10 ngan Ultraman. Jadi, baju dia banyak giler yg ada muka2 superhero tu. Siap nak pilih sendiri baju dia. Dah besar la tu kan, hehee



Org suh amik gambar berdua, dia gi melalak pulak. Tgk, Muiz control hensem. Siap pakai selipar Ben 10 tp rambut tak bersikat lagi, kehkeh
Semalamnya, mama dia baru potong rambut dia, hehee



Rindu aaa kat baby Muaz. Geram, rasa nak bawak balik je.



Baby Muaz sakit mata tu. Tu yg mata dia kecik sebelah. Sebelum ibu bertolak tu, mata Muaz cam luka sket. Sian tgk baby sakit2 mcm tu kan. Berair mata dia.
Sebelum bertolak, ibu gi sarapan ngan Papa Nayli dulu kat warung. Dah jadi mcm rutin kami ber3 skang ni. Bila dari Marang, nak tolak ke mana2, kalau kebetulan Pok Awang Naurah ada, mesti gi sarapan ngan dia kat warung dulu. Pastu, baru gerak.


Singgah lunch kat KFC Pekan. Ingat nak lunch kat umah Mak Cik Dah Naurah kat Rompin, tp dah lapor, makan dulu la. Memandai je nak gi makan umah Zedah, walhal tak kabo pun. Kira nak ambush aje ni, hehee



Setiap kali travel Marang-Johor atau Johor-Marang, kalu takder apa2 hal, mmg ibu wajib singgah umah Zedah ni. Kalu tak, bila lagi nak jumpa kakak ibu ni. Kalu singgah sini, mmg wajib kena makan sebab kena paksa, kehkehkeh kadang2 ibu bgtau siap2 bila ibu nak singgah, kang dah sampai terus ngap. Kalau ambush pun, sesi makan2 tu ada jugak. Memang makan aje la kejenya kalu singgah Rompin ni. Kononnya dah kenyang la makan kfc tadi, last2 melantak jugak nasik kat umah Zedah ni, ada pulak sambal telur, laju aje menyuap hehee
Mekasih ye Zedah (^__^)
Yg baju merah tu, Ujir. Sepupu Naurah la tu. Dia baru dpt tau bulan 9 nanti, dapat masuk USM, Penang. Dapat course electric pure, sama line ngan baba la. Alhamdulillah.
Sampai Johor lambat sket kali ni sbb air naik kat Kota Tinggi. Tak berani nak redah sbb dah ada van sangkut. Jadi tunggu la dalam dekat sejam jugak kot, tunggu air surut sket. Alhamdulillah, lepas jugak.
Dlm kul 7 rasanya sampai umah nenek Naurah.


http://www.smileycodes.info

Cuti-Cuti June 2011 Edisi: Seronoknya di kampung

8:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Muiz putih sgt + kena cahaya matahari, amik ko, silau2 gambar. Budak berdua ni, time elok, elok aje dia main. Time tak baper elok, yg sorang tu berdukung la jwbnya. Nak wat camana, berbeza gender, masing2 perangai beza cam langit ngan bumi, yg sorang tu bersungguh2 nak ambil alih jawatan ultraman, yg sorang tu kejap ala-ala mulan yg baru nak belajar kung fu, kejap kang pulak berangan nak jadi rapunzel, persamaan yg ada hanyalah masing2 kanak2 yg suka bermain, hehee


Nampak sotong udang tu, dah dekat sgt la ngan umah ibu kt kg. Ibu kalu balik kg, aktiviti mmg padat. Tak reti duk diam. Nak potong rambut pun tunggu balik kg. Malas la simpan rambut pjg2, rimas. Rambut skang ni pendek cam zaman kat U dulu. Senang. Baba pun suka ibu mcm tu. Ada org kata, rambut pendek tak feminine. Ahh, ibu mmg tak percaya semua2 tu. Ingat watak kartun Jessica dalam komik Aku dan Sesuatu tak (karya kartunis AIE)? Rambut dia pendek giler apa, tetap feminine tau. Ibu Naurah cenggitu aa, hahahahahahahahaha (obviously off topic =p)

Makan keropok lekor, sata ngan air kelapa kt Pantai Kelulut. Memang heaven la ni.



Ada ke budak tu pakai kasut ngan stoking gi pantai….ibu nak pakaikan sandal dia tak mboh. Takder beza pun pakai kasut ke sandal ke, bukan dia nak jalan atas pasir pantai ni. Tempat tak rata, mmg anak dara ni berdukung ajelah jawabnya.

Sonoknya lepak kat sini. Mmg dekat aje ngan umah kt kg.



Playground pun ada…


Mak budak ngan bapak budak pun main sama (-__^)

Pulau yg nampak tu, Pulau Kapas la tu. Rasa tak sampai sejam kalu naik dari jeti Marang. Tapi ibu tak pernah pegi pun. Baba dah baper puluh kali ajak.



Alaaa, rindu la nak balik Marang lagi…



http://www.smileycodes.info

Cuti-Cuti June 2011 Edisi: Hantar Acik Pah Balik

8:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Masa otw nak hantar Acik Pah ke stesen bas tu, boleh pulak Naurah muntah dalam keta. Mana tak muntah, dia pas makan nasi minyak, pas minum susu, dia main jolok2 mulut pulak. MASAM tau!
Nak gi kedai, takder kedai bukak sbb awal lagi. Tak kul 9am pun lagi. Tahan aje la. Ibu pulak tak bwk baju spare. Mujur la ibu jenis bawak banyak wet tissue. Dlm diaper bag Naurah ada, dlm hand bag ibu lagi. Jadi duk lap2 ngan wet tissue tu sampai basah baju dia.
Kejam tau Acik Pah, mentang2 Naurah MASAM, Acik Pah tak dukung Naurah, kehkeh



Sian Naurah. Tau pun tak selesa. Lain kali jolok2 lagi mulut tu. Apa daaa…
Hantar Acik Pah balik kali ni, ada la terserempak ngan beberapa buah keta dan van yg baru balik dari lawan bola malam tadi (Terengganu vs Kelantan). Ibu tak tgk pun, layan mata je ngan Naurah. Yg tgk, baba, abah Muiz & Muaz ngan Acik Pah aje. Ibu bangun2 pagi esok, baba bagitau Trgnu menang. Bila tau menang, rasa hepi la jugak walaupun tak tahu menahu langsung bab2 sukan ni. Memang BUTA SUKAN la ibu Naurah ni. Jangan la tanya apa2 pasal2 dunia yg menyihatkan ni, mmg tak ambil peduli langsung. Sesekali tumpang sibuk tu ada la. Tapi, kami bertiga ni, kalau bola mmg sokong Johor, Terengganu ngan Kedah ye (sbb Naurah lahir kat Kedah), hehee
Kalau ketiga2 negeri tu tak terlibat, kami akan sokong Kelantan (kalau Kelantan yg main) sbb abah Muiz ngan Muaz org Kelantan. Best kan kami bertiga ni, fleksibel! Hehee


Bye2 Acik Pah. Mekasih banyak2 ye (^__^)
Otw ke tempat parking, tgk2, kedai baju Hari-Hari dah bukak. Terus la tuju situ dulu. Nak change Naurah dulu.


Tada!! Sudah bertukar (^__^) Pandai ye, buat muka tak bersalah. Tak pasal2 terbang duit ibu beli baju dia.
Dah hantar Acik Pah, tak balik terus. Gi jalan2 dulu. Apa nama tempat ni pun tak tau tapi cantik la. Ala2 Venice pulak ibu rasa, hehee
Hari tu hujan renyai2, jadi snap2 gambar lebih kurang aje.

Tak sure la tempat ni dah siap sepenuhnya ke tak. Tgk2, cam banyak lagi nak buat.



Baba ckp baju Naurah ala2 baju Madonna. Jadi, balik umah, ibu kecikkan sket tang leher tu. Nak wat camana, itu aje size paling kecik yg ibu jumpa.



Tempat yg ibu amik2 gambar tu, dekat2 ngan kg cina ni. Dekat jg ngan Pasar Payang. Ni silap2 tourist lg tau pasal tempat ni dari ibu. Biasalah, org tempatan mana pergi tempat2 camni kan, pelancong lain la.
Dah abis jln2 kt sini, tak balik jugak lg. Gi Desa Murni pulak. Kedai kain yer. Siap call dulu Acik La. Selalu aje dgr dia ngan Zelan gi kedai kain ni. Ibu nak jugak pegi. Nak beli buah tgk sket utk mak mertua kat Johor. Kain batik dah ada beli 3-4 lai.
Banyak pilihan la kain2 ela kat sini. Harga kira murah la. Ibu beli kain 3 pasang utk MIL, pastu beli kaftan selai utk Naurah ngan blouse batik utk ibu. Kali ni beli2 baba bayar, hehee


http://www.smileycodes.info

Cuti-Cuti June 2011 Edisi: Mak Ngah Naurah Baru Balik Umrah

8:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Ingatkan tak sempat jumpa Mak Ngah Naurah (Zelan) balik Marang kali ni. Kes Zelan silap bagitau tarikh. Alih2, dah balik dari Mekah rupanya kakak ibu tu. Petang, pas Asar, kami beramai2 la gi umah Zelan. Zelan gi buat umrah ngan anak2 dia, Fathin, Fiqah dan Fathihah. Tgh school holiday kan.



Naurah bergaya ngan salah satu dress yg Acik La bagi (^__^)
Si Ultraman sudah berada di lama rumah (-__^)


Naurah ngan Muiz sibuk ngan menan yg Mak Ngah diorang bagi. Nampak tak yg menyala2 tu
(-__^) Sapa2 pegang menan tu, gambar tangan mesti jadi blur sebab benda tu shaking2 termasuk la tangan Zelan sebab Zelan pun pegang gak menan shaking2 tu, kehkehkeh
Alhamdulillah, dapat rasa air zam-zam. Pastu, ibu sibuk pulun coklat, hehee sedap la. Tak manis sgt.


Naurah dpt hand bag lagi, comey sgt! Nampak glamer je kan (^__^)


Tima kasih ye Zelan. Banyak buah tangan utk kami2 yg ramai ni, hehee
Tp dlm banyak2 buah tgn, hand bag Naurah tu la yg paling best, kehkeh

http://www.smileycodes.info
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates