10 Terakhir Ramadhan

7:45 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Gambar raya last year (^__^)

Tema hitam merah. Baju raya Naurah, ibu yang jahit sendiri tau.

Gambar raya tahun lepas akan digunakan untuk wish raya for current year (-__^)



I guess, dah tak terlalu awal utk wish Selamat Hari Raya kan, hehee

Dah masuk sepuluh hari terakhir dah pun kita berpuasa.

Terasa macam sekejap sangat, tup-tup Ramadhan dah nak berlalu meninggalkan kita.


Jadi, buat semua umat Islam, kami sekeluarga nak ucapkan salam aidilfitri, mana-mana salah silap, terlebih dan terkurang tu, kami mohon maaf zahir dan batin.


Doakan kami ye (^__^)

***Published from Seasonview Hotel, Kuantan


***Kami dari Johor sebenarnya, then, masa kat Johor, terjumpa Bandi (Amuk) kat param Taman U,


Ibu dulu peminat setia band tu tau, tak miss beli kaset dia (dulu2 pakai walkman, mana pakai cd player)


Sekali tgk dah tau tu Bandi even dia tak pakai mask, Yeyeahhhh!!!

Bila ingat2 balik zaman dulu2, rasa lawak giler, haha




16 Ramadhan

10:57 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Hari Ahad, kami tiga beranak gi iftar kat Pizza Hut.
Ingatkan org tak ramai, sekali meja semua dah almost fully booked. Mujur sempat.
Family tak ramai sangat, yg memenuhkan tu budak2 bujang yang buka ngan kawan2.


Malamnya, sakit perut.
Rasanya sbb buka ngan air gas.
Mujur Naurah tak minum air ni.




Kitorang order yg regular, sekali dia tersilap, bg yg ada cheese bagai ni.
Baba mintak dia kuarkan bill utk tambah bayaran (lepas order terus bayar siap2 sbb takut nanti beratur pulak nak membayar), tp dia cakap tak payahlah, anggap rezeki la tu sbb diorang yg silap.



Naurah buka ikut time zone lain ye, haha



Sementara nak tunggu buka tu, turun la cuci mata kat Watson sekejap. Kebetulan tissue masker dah habis. Biasa beli brand Watson aje. Mmg serasi betul ngan kulit muka ni.
Tp kali ni rasa nak terai yg jenama ni pulak la.
Ingat nak pakai mlm tadi, tp 2-3 ari ni asyik tido awal aje. Pas tarawih tu, mata ni asyik nak tertutup aje. Mlm td dah la Naurah buat hal. Dari siang lagi dia mcm tu.
Banyak la jugak dia kena ngan ibu dia ni.
Sudahnya, pagi tadi, rasa sedih bila ingat banyak sangat marah Naurah semalam.
Huhu....



Ramadhan's Blossom

2:07 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم




My beautiful blossom (^__^)
Bunga pokok kemboja ibu Naurah ni dah berkembang dengan mekarnya dlm 10 Ramadhan kalau tak silap.
Tp baru hari ni ibu Naurah upload kat blog.
Sampai hari ni, bunga ni masih cantik lagi kat laman tu. Suka sangat tau.
Nak beli lagilah pokok ni.
Rasa puas hati sgt tgk bunga dia keluar selepas duk jaga dia selama ni.


Takutnya tgk Naurah wat muka mcm tu sambil pegang batang purple tu. Jangan la dia ketuk bunga ibu, huhu



Tp Naurah kan baik, dia tengok jer (^__^)
Naurah la my real blossom. Have I ever told you guys the meaning of Zahra An Naurah?
Zahra = Berseri
Naurah = Bunga

Sebab tu sometimes ibu guna 'the glowing flower' untuk refer pada Naurah (^__^)



Dah penat2 jaga, tuan rumah pun nak juga amik gambar ngan pokok bunga dia kan (-__^)



Pakai siap2 tu nak berbuka kat luar sebenarnya. Makan nasi putih, lauk pauk, steamboat, bbq and air fresh orange.

Tak cukup air tu, baba beli sebungkus lagi air, air teh bunga kat param berdekatan, tp siap dpt free air punch. Sedap!

Stomach ache dehydrated me

10:05 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Ibu Naurah sakit perut sejak sebelum subuh sampai la kul 8.30 am...
Bulan2 posa ni kalau sakit perut, tak sempat tunggu petang dah pancit
Tensen2...

Sudahnya, masa buka tadi, rasa tak cukup satu straw nak minum air.
Buka ngan air lai ci kang, nikmatnya....

Dah minum lai ci kang, solat maghrib dulu, pastu sambung lagi
perut kenyang sebab minum air je
Tambah pulak skang kan very hot weather...

Rasanya, nak kena kurangkan kuantiti makanan sbb banyak minum air la Ramadhan tahun ni

Dugaan...dugaan...

Mujur ibu je yg sakit perut, baba ngan Naurah ok aje.
Paling tak sanggup kalau kena kat anak. Budak kecik, kesian kan.

Sejak2 Ramadhan ni pun, Naurah banyak minum air yg ibu dan baba dia beli kat param.
Harap2 takder masalahlah. Nak larang, kesian pulak. Budak kecik pun tau dahaga sejak2 musim panas ni kan.
Jangan ada peniaga yg buat lebih kurang soal kebersihan makan minum yg dijual sudahla....

Tadi, ibu nak beli sambal ikan bilis + petai singgit, tapi TAK BOLEH.
Kena beli dua inggit. Sudahnya, banyak yg amat. Dah la kena makan sorang.
Memang tak paham ngan org berniaga mcm ni. Apa salahnya jual aje banyak mana yg pembeli nak beli.
Dah org nak beli singgit, beri la singgit, sikit pun sikit la, daripada beli banyak tak habis buat apa.
Macam tak boleh sukat pulak.
Saja je diorang ni tau.

Ayam merah berserai

10:00 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Namapun penggemar nasi minyak, jadi bulan puasa ni, wajib la ada at least sekali berbuka dengan nasi minyak.
Kali ni, nasi minyak tu lawan dengan ayam merah berserai.
Baba makan sampai menjilat jari tau (^__^)

Even dah masak menu buka, ke param tu wajib juga pegi. Gi beli air cincau + air teh bunga. Air cincau dia sedap tau, macam ada campur ngan sarsi sket.
Popia sira lada pun tak miss beli.

Hari ni cuaca panas sangat, tak start makan berat lagi, air cincau dah habis minum.
Ibu ngan baba Naurah, buka minum air +makan kurma dulu (baba aje makan kurma, ibu tak), pastu solat Maghrib, then baru makan berat.


Pagi tadi ke pasaraya, nek beli susu dan diapers Naurah.
Si kecik ni skang, dah pandai meminta2.

Tapi, dia bukan jenis nampak je barang yg dia berkenan, terus tunjuk dan mintak, tapi nanti, kita dah jalan jauh sket, kang dia pandai pimpin tangan kita, elok aje dia lead kita ke
tempat barang yg dia berkenan tu.

Macam tadi, jalan punya jalan, dia pimpin ibu ke tempat bantal. Pulakkk....
Baba suh ibu ikut aje Naurah ni nak ke mana, baba pulak sorong troli, gi sambung shopping.

Pic: Tido siap pegang lappy dia. Sapa ntah nak curi lappy bateri kong dia tu (lappy tu percuma masa pasang streamyx ari tu)

Jadi, yg kaler pink tu le bantal yg dia beli. Siap rambang mata Naurah ni, tak tau nak pick yg mana satu. Ada kaler ijau cam katak, kaler merah menyala, ada yg kaki terjuntai...
Si kecik ni macam mengikut perangai ibu aje. Ibu kalau berkenan satu2 barang tu, selalu jugak tak beli terus, kang dah jauh sket jalan, mula la nak patah balik, hehee



Lately, mmg Naurah banyak main2 ngan bantal pun. Mcm bantal kat atas ni, Naurah selalu tanya si kuning ni, 'anih? ' (nangis?)
Abih, muka sedihhhh aje, haha

Tadi, bukan setakat mintak beli pillow tu aje, tp ajak main keta sampai dua jenis, yg masuk duit tu satu, yg kena baba control tu satu. Banyak pulak kerenah dia kali ni.
Dah besar la katakan.

Ibu nak shopping pashmina pun tak senang tadi. Tapi, kalut2 pun sempat juga beli 3 lai (-__^)
Cari kaler lain, last2 beli kaler lain, nafsu-nafsu...



Nasi Arab

9:23 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Bulan Ramadhan ni kan, ibu Naurah mmg suka tgk Ketuk-Ketuk Ramadhan (KKR)
Tapi takderlah jadi penonton setia sbb selalu juga miss kes lupa nak on tv.
Sukalah tgk Sheila Rusly (SR) masak
Bahan2 yg dia pakai pun takder yg pelik2, usually mmg bahan2 tu selalu ada kat dapur ibu Naurah ni.
Jadi, taklah rasa liat nak mencuba, kan?

Hari ni, cuba masak nasi arab sbb hari tu ada tgk SR masak nasi arab dlm KKR kan, yg masa dia jemput Natasha Hudson kalu tak silap.
Ibu Naurah ni, kalau nasi2 yg jenis macam ni, mmg laju sket dia nak cuba sbb ada peminat kat umah ni (^__^)

Jadinya, masak tadi dah kira menjadi. Rasa pun sedap. Cuma ibu rasa ibu terlebih air sbb biasanya, ibu masak nasi kalau utk sekali makan, 1 pot setengah. Tp utk bulan Ramadhan, ibu kurangkan sket. Jadi, terlupa pula nak kurangkan sket air. But, overall, okay la. First try lagipun kan.

Tadi juga first time try susu cair Dairychamp. Ni bukan sbb nak tiru SR sebijik2, tp sbb susu cair Ideal habis. Biasa mmg pakai Ideal pun kalau masak2. Ntah kenapa la kat pasaraya tu tadi, segala macam mak nenek habis. Nak beli susu Naurah pun habis. Segala macam susu pun boleh dikatakan takder tadi. Pelik2...

Kalu tgk yg dlm KKR, SR goreng papadom kan? Tp ibu Naurah ganti ngan keropok keping Marang sbb itu je yg ada dlm stok, hehee
Biasalah, kena pandai2 sesuaikan dgn bahan yg ada kat dapur ni.

***Malas pulak nak upload gambar


5th Ramadhan

9:05 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Ibu Naurah ni nak kena sebenarnya
Keje melambak
tp dia sempat deco2 umah dia

Saja, tukar angin...
Umah lama sarat sangat rasanya
Cuba yg minimalist la pulak...

Template ni, nama dia Pinkish, tp header kaler hijau
Oleh kerana baba suka kaler hijau dan ibu suka kaler pink,
jadi rasanya 'this is so us'

Hari ni nak buat puding caramel, nak balas piring my neighbour...
menu buka tak masak, takder lauk
beli kat param aje la

Semalam baba ke param ngan Naurah
Naurah buat hal nak jalan sorang2, jenuh baba nak layan
Jadi hari ni ibu kena ikut

Skang ni, mmg liat sket la nak kuar petang2 sbb matahari yg memancar2, adehhhh....
rimas nak bersiap dibuatnya.
Muka rasa macam TAK SUDAH aje.

Esok nak gi pasar la, beli lauk pauk, nak main masak2 kat dapur ku yang semakin sunyi, hehee


little things that cheer me up

11:25 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Salam Ramadhan (^__^)
1st Ramadhan sudah hampir berlalu.
Esok dah masuk hari ke-2.
I'm a little bit busy today.
Ingatkan dah tak sempat nak buat entry hari ni.
Skang dah jam 11.32pm, anak dan suami dah tido, tp si ibu ni masih ada keje nak buat.
Celah2 la blogging kejap sbb satu hari ibu tak blogging hari ni.

Ada a few small things yg menggembirakan hati ibu Naurah (^__^)
Nak citer la ni.


Nak tunjuk ni sebenarnya.
See, pokok kemboja ibu Naurah dah mula nak berbunga (^__^)
Lama tunggu tau.
Masa mula2 beli dulu, dah tanya tokey nursery tu, bunga dia nanti kaler apa.
Dia dah cakap kaler merah, tp saspen jugak kot2 kaler putih ke.
Cam bosan la pulak kalau putih kan.
So, skang dah nampak, confirm merah.
Rupa2nya selama ni pokok ni tunggu bulan Ramadhan baru nak berbunga (^__^)


Ni baru beli semalam.
Tanya tokey nursery, dia tak tau nama apa pokok ni.
Tapi ibu dah tgk pokok ni kalau tanam atas tanah, dia jadi besar dan sangat cantik.
Tu yg beli tu.
Sementara kecik ni, biar dia duk dlm pasu dulu.


Yg pasal si comel ni, bukan small things tau, tapi HUGE!
Naurah dah pandai mengira (^__^)
Takpe la dia kira pelat2 pun, tapi dia dah boleh kira sampai sepuluh (tapi nombor sembilan selalu dia skip)
Dia dah boleh mengira ngam2 masa birthday dia tempoh hari.
Kang kejap2 ibu dengar suara Naurah yg bising tu duk bilang
'wan, tu, ti, po, pai, tik, %^ben, ait, ten'
Sukalah, hehee
Tapi lately rasanya mulut Naurah makin becok lah!




http://www.smileycodes.info
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates