The Flowers

9:35 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Alhamdulillah, my lovely The Glowing Flower baru baik demam & campak (^__^)
Kesian tgk Naurah demam...
Hari sabtu malam, 3 beranak ni langsung tak tido sbb Naurah tak boleh tido
Badan dia panas, tak selesa la dia
Sebelum campak, dia demam, pastu masa campak kuar, dia baik
Then, dia sambung demam balik sbb ada campak2 nak kuar lagi


Semalam baru ke school balik
Tadipun, lepas hantar Naurah ke school, ibu ke klinik sekejap
Ibu ni, baru baik demam, sekali ngan Naurah
Pastu, ni macam nak batuk & selsema pulak
Start keje lambat sket la ari ni
Sempat blogging pulak tu (PANG!)

Aduhai bunga baru yang chomey (^__^)
Pinky-pinky, geramnya tgk
Ada kaler purple, dark pink...
Tp baba suh pick yg ni
Baba belikan semalam, hehe

Yg ni pun comey
Nak juga pokok berdaun aje, bagi nampak laman ijau2 sket kan
Segar je bijik mata ni kan


Pokok Siti Zubaidah ni pun makin menawan kalbu, hehehe
Dah tau nama dah, abah Muiz & Muaz bagitau, hehe

***Wah, dashboard blogger berwajah baru pulak
Sib baik preview dulu sebelum publish, kalu tak, hah ko, GEDABAK gambar, hehehe
 

Renew Driving Licence

10:20 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم





Today's planned was to renew my driving license which has expired today
Just noticed that few days ago
Masa nak ke Giant
Tetiba rasa nak cek lesen

So, pegi lah kat mini pos tadi, thought boleh renew kat situ
Mini pos tu kt dlm taman ni jugak
sekali x boleh rupanya

Have to wait till Saturday, kena gi ngan baba kt pejabat pos

Sejak2 new rules renew lesen, ni first time la ni
Kalau renew let say ari ni, dia akan expired on our next birthday kan?
Abih, kalau cam ibu, dia akan expired January depan la, means tak sampai setahun
Bayar sama ke eh...

Dah tak jd renew lesen, terkedek2 ke 711 ngan Naurah
Cik kak kiter tak ke taska ari ni
demam...
Tp ari ni nampak dah ok, tp ibu tak antar jugak
Biar dia rehat kat umah ajelah


Handbag RM5, beli kat kedai Hinode Shop (kalau spelling salah pun buat2 tak nampak ajelah),
ala kedai RM5 tu lah
Beli sbb senang time ibu bergerak dekat2 ngan Naurah
Kang selalu aje nak tertinggal purse, kang lupa mana taruk HP walhal dah dlm poket seluar, mana nak dukung Naurah lagi (anak dara tak suka jalan, takut tapak kasut dia haus!)
Malas la nak bawak the real handbag sbb dlm handbag tu banyak sgt barang, jadi BERAT! walhal nak jalan dekat aje
Banyak barang ok, bukan banyak HARTA! hahaha

Jadi, senang kelek handbag ni time gi antar Naurah ke taska, gi beli lunch, gi beli makan petang, gi pasar malam, gi beli jajan, things like that...as long as aktiviti yg berlaku dlm area taman ni
Taman kami duduk ni besar, fasa yg in progress pun still on going lagi
Mcm2 ada kt dlm ni
Jadi, ibu tak payah susah2 nak keluar dari taman kalau nak apa2
Punya besar taman ni, kalau ajk surau tu, baba cakap diorang bahagi2 kan ikut fasa gitu, hehe

Even dgr ada mcm2 kt dlm taman ni, kalau takder transport, tak der makna jugak
Kalau dari area rumah ibu ni, tak payah berangan le nak gi jalan kaki beli makan2 kat kedai depan tu
Jauh wei nak jalan, berpeluh sampai basah baju le jawabnya
Silap2 patah balik umah, hehehe
Kalau gi makan kt restoran depan, alamatnya, otw jalan kaki balik tu, lapar balik le jawabnya
Itu yg bila planned pindah sini, dah decide ibu kena ada transport sendiri, utk kemudahan nak bergerak, antar-amik Naurah, nak pi mamam, etc
And of course akan jadi kenderaan rasmi kami tiap kali travel jauh, hehehe

Kt sini baba keje a bit jauh dari masa stayed kat Kangar
Kat sini, lunch hour baba tak balik ler


Mee Hoon Singapore - Second Attempt

9:44 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Kes tak puas hati ari tu buat mee hoon S'pore tak cukup bahan kan
So, buat lagi sekali

Mulanya nak buat masa Acik La datang sini, tp sbb first time buat mcm tak puas hati, rasa tak best la pulak

Pastu, nak cuba buat masa Acik Dah datang, pun tak jadi sbb Acik Dah kabo Ujir suka makan nasi goreng (^__^)
Kebetulan pulak style ibu buat nasi goreng nak lebih kurang sama style Acik Dah kan, hehe


So, presentation nya better la kan,tak le pucat lesi
And the best part was, RASA mee ni, akhirnya, BERJAYA! hehehe


Improvement yg dibuat compare ngan first attempt:

Ari tu tak letak aksesori, cuma telur je
Kali ni, selain telur, ibu tambah carrot ngan kacang buncis

Ari tu tak letak sos tiram, kali ni added

Ari tu selain bahan tumis yg biasa, ibu tumbuk udang kering, kali ni ibu campur udang kering ngan ikan bilis

Ari tu takder hiasan (MALAS!), kali ni ada hiasan (RAJIN!)

Ari tu pakai lada hitam je utk kasi pedas, kali ni ketuk jugak sket cili api

Lalalalala, lepas ni boleh buat lagi, yuhuuuuu!

***Beria2 sgt nak buat ni sbb Naurah suka, hehehe
***Moral: Jangan malas, sila jadi rajin!

Certificates of attendance

8:54 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Mood happy ni (^__^)

Tengahari Jumaat, Acik La sekeluarga sampai juga ke rumah family Naurah di Kuantan ni
Kiranya, Acik La sekeluarga la special guest yang pertama jenguk kami di sini, merasmikan bilik tetamu kami yg serba sederhana tu, hehehe
Special guest yang lain2, Insya Allah, ada la tu sampai nanti kan (^__^)
Duk dah tak jauh dah ni, hehe

Masa duk Johor sekejap dulu, Acik Pah aje yg datang jenguk

Dah duk Kangar, family Nayli je yg datang
Duk jauh, gitu ler adatnya...



Tak sempat nak ajak jalan ke mana2 sangat pun
Tapi sempat le jugak ajak round dengan keta baru ibu, ehehehe
Gi beli otak2 Kempas aje pun, kehkehkeh



Sian bebudak ni ha, umah ibu Naurah tak der sofa lagi, jadi sesi minum susu tu pakat2 baring atas lantai aje la ye, hehehe



Okay, ni gambar penting ni, ala2 SIJIL KEHADIRAN okay!
Nie Acik La dah nak bertolak balik dah ni
Sebelum tu, kitorang gi kenduri kawin sekejap
Kat Gambang

Petang, dlm kul 6pm, Acik Dah sekeluarga pulak datang
Suka sangat ibu ni
Walhal selalu aje jumpa Acik Dah sbb kalau travel Johor-Marang/ Marang-Johor, mmg selalu singgah umah Acik dah kat Rompin tu
Tapi mana sama kan, kali ni Acik Dah pulak datang umah ibu

Even singgah kejap aje sbb Acik Dah nak antar Ujir ke terminal, nak balik USM
Ibu pun sempat buat nasi goreng kampung aje, huhu

Masa Acik La, ada la jugak buat asam pedas kan
Nak ajak makan luar, paham2 le, kanak2 ramai, kehkehkeh


Ha, ni se lagi SIJIL KEHADIRAN (^__^)

Jemput2 le singgah lagi lain kali ye
Yang lain2 tu, sila2 le menyusul ye
Ayah Long, Mok Ngoh, Pok Awang and Acik Pah
Sudi2 le jenguk kami di sini
SIJIL KEHADIRAN tu kena buat jugak tau, hehehe

***Masa duk Kangar dulu, yang agak kerap jenguk kami, nenek Naurah le
Tu pun takder le every year, jauh kan
Ni dah duk tengah2, senang la sket keluarga nak datang

Guess who our guest?

11:17 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Tgh siapkan guest room kami yg serba sederhana tu
Esok nak sambut special guest (^__^)
Best2
Jalan baik2 ye esok, hehe

Make Over Diaper Bag An Naurah II

3:41 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari ni public holiday kan
Jadi, kami ber3 kuar jalan2
Takder nak beli apa pun, saja je

Masuk Megamall sekejap, ibu beli slack kaler pink-peach, ganti slack yg ibu buang masa basuh umah pas banjir kat Kangar tahun lepas
Less 70% (^__^)
Kat paras pinggang-punggung, ada bunga2, comey (^__^)
tapi pakai baju labuh kan, mana nampak, hehe

Kt level bawah ada jual pijama, ibu beli jugak sepasang
Ari tu masa datang cari rumah pun, beli jugak sepasang, tp nipis sket
Pakai kat umah boleh la
Skang rajin jugak la collect pijama lengan panjang
Kalau time balik kampung, selesa la sket kan
Takderlah berlengan pendek



Dah bosan kat sini, gi EC pulak
Mmg ramai betullah umat manusia ari ni
Jalan2, singgah2 booth comey2, beli key chain (key chain yg beli ari tu cam tak sesuai je nak letak kat car key)
Kalu beli satu, RM5++, beli 3, RM10
Ibu beli 3, satu utk ibu, dua for An Naurah
Tu yg duk make over diaper bag dia tu (^__^)


Diaper bag dia kaler ijau
Dah la bukan peminat kaler ijau
Jadi, kiter splash sket kaler pink kat situ, hehe
Yg rabbit pink-ijau tu ibu jahit
Yg rabbit pink pakai skirt tu, ibu gantung je kat zip


Tada!

Our Breakfast - Mee Hoon S'pore

9:04 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tgh kecoh la pulak pasal Aaron Aziz menang ABPBH tu kan
Ibu tak tgk pun, sbb baba tgk bola

Tak nampak pun apa isunya
Nama pun undi
rezeki masing2 la kan
Benda remeh aje pun
Banyak lg isu lain yg lg critical

oklah, enough about that
dah ckp pasal warga S'pore ni, tuan tanah pagi ni wat mee hoon S'pore utk breakfast kami sekeluarga (^__^)
First try ok, hehehehe

2-3 minggu sebelum pindah, barulah ibu dapat merasa mee hoon singapore yg sgt sedap kat Kangar
Awal2 duk sana tak jumpa pulak
walhal warungnya dekat je ngan rumah kami



Pucat sket la mee hoon ibu sbb takder daun sup sebagai penyeri
Mok cik lupa beli masa kat pasar malam petang semalam
Sayur sawi ngan carrot pun x letak sbb xder intention pun nak beli semalam
Dlm esbok tu ada kacang buncis, pun x letak jugak
Letak fresh prawn jer

Boleh la, baba cakap rasa sedap, ehehehehe

***Nie kiranya, menu kedua la masak sejak pindah ni
First menu, jemput2 ikan bilis (nie menu wajib la ni kan, hehe)

Skang ni, lunch ibu kuar ngan Naurah je, pi beli lunch sama2
Baba lunch kat tempat keje, sob-sob

Naurah pandai tau skang, sket2 cakap, 'ibu, nak yalan' (ibu, nak jalan)
Dulu2, mana ada dia ajak
Tau ibu dah buleh bergerak sana-sini ye (^__-)
Pandai tau budak ni!

She's realy good at drawing...but...

1:39 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Macam2 ibu suh Naurah lukis tadi
Sbb bebaru ni kai balik Marang, mmg Naurah tak lupa la ngan Muiz & Muaz
Mama Muiz & Muaz pun Naurah lukis


Flower, Acik Pah, traktor, bird, fish, octopus, baba pi work,beskal, cat, lori, bas...
macam2 la ibu suh dia lukis tadi
Semua Naurah buleh lukis



Tapi ...


Even Naurah kelihatan so serious masa melukis...


so persistent, even in our small kitchen...

Tapi, apsal seme yg dia lukis tu samaaaaaaaaa jerkkkkk???
Bulat-bulat, pastu kecik2 je, hehehe

Pokok Pertama di Kuantan

10:36 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Ibu betul2 terlupa yg baba cakap, baba nak ganti semua pokok2 ibu yg kena tinggal kat Kangar
Betul2 lupa
Jadi, masa duk pilih2 pokok tu, ibu main pick sesuka hati, tak kira mahal murah sbb pk bayar sendiri
Ibu mmg mcm ni, bila time belanja pakai duit sendiri, ibu akan lebih rasa BEBAS berbelanja
Tapi bila awal2 tahu baba yg akan kuar duit, ibu akan lebih KEDEKUT, tak suka nak berbelanja duit suami sesuka hati, sejak dari zaman tak bekerja sampailah dah ada duit gaji sendiri

Jadinya, bila baba hulur duit, ibu macam terkedu sekejap, serius lupa
Kalu tahu, mmg ibu tak beli pokok yg comey kaler purple ni, hehehehehehehehehe


Tokey tu cakap, ada org panggil pokok ni, pokok 3 bulan sbb bunga2 dia tahan 3 bulan


Nie, pokok loceng ke hapa dia sebut, ibu tak dgr sgt



Ni first time beli pokok yg size agak besar
Ibu suka tanam pokok kecik2, tgk dia membesar, baru best
Tapi, tokey dia cakap, pokok tu dia takder yg size kecik
Pasu dia pun mmg dah pasu cantik
Betullah tu harga dia

Sukanya tgk dah ada pokok2 balik kat lama umah (^__^)
Nanti boleh la ibu ngan Naurah sama2 berkebun balik.

Pagi ngan petang tu, tak siram pokok, rasa cam boring je, kan Naurah kan.

Ambil Kereta

8:56 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Last Friday, kami bertiga balik Marang, naik bas!
Weehuuu!!!
Naurah sangat excited sbb setiap kali nampak bas, dia sungguh2 tunjuk bas.
Kali ni, balik naik bas sebab nak ambik Livina X Gear ibu (^__^)


Suka sangat2 budak ni dlm bas.


Last ibu naik bas Kuantan-Marang masa zaman study kat UTM Pahang dulu lah
Jadi, feel 2-3 macam sket.
Naik bas yg sama cam naik dulu2 plak tu, NINI, hehe
Dah duk dlm bas tu, teringatlah kat IMAH (^__^)
Dulu2 duk ulang alik zaman belajar, ngan Imah le...
Apa la kabo Imah skang ni

Last ibu ngan baba naik bas, masa awal2 duk Perlis dulu, balik raya haji ke Johor


Sampai Marang, dlm 10.30pm (bas tolak kul 6.40pm)
Abah Muiz & Muaz yg amik kitorang kat depan masjid Marang

Dah sampai tu, duk berborak sampai la dekat kul 12 tgh mlm
Masa sampai Muiz ngan Muaz dah tido
Sian Naurah, punya dia excited naik main ngan sepupu dia yg berdua tu (^__^)


Esoknya, kami ramai2 gi amik keta ibu, naik keta abah Muiz & Muaz
Meriahnya rasa naik keta ramai2 (^o^)


Masa sampai kat Nissan, staff dia tgh siap2kan keta ibu


Acik La macam tgh buat spot check, kehkehkeh

Masa balik tu, ibu suh baba yg drive dulu (^__^)
Plastik tak bukak lagi tu, memang amik feel keta baru puas2, hehehe

Singgah Mydin, shopping2 sket barang umah, pastu makan sate ikan, sedapnya (^o^)

Petangnya tu, baru ibu bawak keta ibu, gi jalan2 umah Mok Ngoh Naurah, saja nak tayang (^o^)


Kat depan umah kat Marang, dah ada warung yg best, hehehe
Nak gi sarapan pakai baju tido je, hehehe

Otw balik ke Kuatan pagi tadi, gilir2 drive ngan baba
Gatal tau sbb masa zaman travel Marang-Kangar, mana ada gilir2 drive
Nie dah dekat, kemain la ye
Ala, feel bawak kete sendiri mesti la lain kan, hehehe
Best2 (^__^)

Baru bangun tido...

Skang, Wira baba dah ada kawan (^__^)




Travel lagi

9:51 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tak sampai seminggu pun lagi duk umah sewa baru ni
Ibu dah pack luggage lagi
Nak jalan lagi la tu, hehehe
Balik kampung ler (^__^)

Day 5 in New Home

10:37 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم




Lunch hour ni, baba tak balik la
Tak dapat la ibu ngan baba sama2 date utk lunch hour macam masa kat Kangar
Mostly kat Anjung Keli
Kadang2 kat Chicken Rice Kiosk (sebelah2 aje pun, hehe)
Kat sana serba serbi dekat
Senang la baba nak balik

Ibu ngan Naurah berkudapan ngan koko krunch tadi


Setelah 5 tahun tinggal di rumah yg tidak mendapat morning sunlight
Alhamdulillah, kat sini sebelah pagi terang benderang
Sebelah petang redup aje
Jadi keadaan dlm rumah lebih nyaman
Nak lebih kurang sama mcm kt kampung Marang je rasanya
Tapi still takleh lawan kat sana sbb sana pagi2 sejuk (^__^)

Thinking of colourful flowers for my super mini garden


Highback chair masih duk dlm plastik lg
Kena plan bila mahu start keje

Tak nak rushing, slow2 la

Meja kale kelabu tu, meja jahit ibu
(^__^)
Penat wat keje, buleh menjahit gitu, kehkehkeh


New dressing table ni, sgt rendah
jadi ibu biarkan kosong, hanya crystal apple je yg ada kt situ
Lain2, ibu letak dlm drawer
Nampak lebih kemas
Ibu dah pesan ngan Naurah, don't touch my apple ye sayang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates