Update: Maxi Plain Voile Cotton Shawl Challenge

8:15 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

June 3, 2013
Monday
Page 68/365

Previously I had blogged about how enthusiastic I am in collecting the maxi plain voile cotton shawl ^_^
Macam la kumpul barang lain dia tak semangat...
However...it seems to be quite challenging as there are not many local shops (both online and offline) selling them 
Whyyyyyyyy??????!!!!
So, in conjunction to fulfill my wishlist, I have broaden my horizon, clicked here and there
and end up, I shopped from overseas online shop
Dengar jer oversea, tp sesetengah tu, harga yg dijual lagi murah tau ^_^

Macam ibu cerita sebelum ni, yg printed takder masalah, berlambak2 orang jual
Yg real challenge nya, nak beli yg plain ni
Basically, collecting this kind of shawl won't hurt my purse that much
Shawl ni murah jer pun
Kalau beli kt offline shop, RM15 je
Nak lebih kurang sama macam pashmina jugak
But again, yg PLAIN TAKDERRRRRRR!!!!!
Ibu mintak Acik Pah jenguk kt Jalan TAR pun dia tak jumpa jugak (Kt Jln TAR mesti lg murah, kan...)

So, plain maxi shawl yg mula2 ibu beli, of course black
Black tudung is a must have in our wardrobe right ^_^
Kumpul la tudung jenis apa pun, kalau ibu, mesti start dengan warna hitam
Then followed by pink, white, maroon blah2 ^o^
So, I bought it from online store @  Singapore
Price including postage fee?
Quite pricey...
Even dia tulis sizenya  180cm x 110cm, tp sebenarnya agak kecik  
Waiting period: +- 2 weeks


Then, I continued googling, and found one hijab store from US
Here I purchased 3 pieces of plain maxi shawl: deep purple, red and white
Gambar gelap, jd warna merah nampak macam maroon
Nak beli yg kt sini, ibu beli via ebay
Harga murah sket dari online shop @ Singapore tu
Waiting period: +- 2 weeks


Then, baru jumpa yg online shop kat Malaysia
Unfortunately, masa tu dia ada 3 kaler je, and ibu beli dua, dusty pink and maroon
Sadly, yg maroon tu rosak sket, tp mujur bila pakai tak perasan sgt
Harga dia RM26 excluding postage fee...
Ni harga standard bg maxi voile cotton shawl yg dijual kt mana2 local online shop, harga dalam RM26-RM29
Tak masuk kos pos lagi
But if u buy 3 pieces above, you'll get free postage
Tp kalau kaler tak berkenan, takkan nak beli jugak kan
Waiting period: 1-2 days


Dan yg paling latest ibu beli & paling murah, 
Haaa, yg 6 lai ni ^_^ 
see, siap letak smiley lagi, hahhha

I purchased them from online shop @ London
Dark grey, emerald green, navy blue, candy pink, lilac and burgundy
Favorite ibu, yg burgundy tu lah
Kalau pakai ayat ibu, ibu  panggil dia 'maroon gelap giler' ^o^



Ibu in burgundy maxi scarf 
@ KFC Jusco, Seremban 2


Here, the price offered is much cheeper than the others
Only RM15/piece excluding postage fee
Masa beli tu, ibu pilih shipping method with tracking
Lepas kira2 campur postage fee, still murah beberapa ringgit compare to yg beli kat Malaysia

kalau sanggup tanggung risiko, boleh amik shipping method biasa, dapat lagi murah,
 Kalau yg shipping method biasa, mmg dapat jimat banyak la
even kalau nak compare dengan beli kt online shop Malaysia + free postage sekalipun (dengan kuantiti yang sama), beli yg kt online shop ni, masih jauh lebih murah, jimat dalam RM20++ 

Jadi kalau nak repeat order, perhaps ibu akan beli kt online shop @ London ni
Disadvantages: 1) You need more patience as you have to wait much longer...jauh kan ^o^
Tapi macam ibu tak kesah, bukan urgent nak pakai pun
2) Price may be varied from time to time due to the fluctuation in exchange rate  (ni kalau yg tak duduk UK la ni)
Masa ibu beli tu, GBP10 for 3 pieces, lebih kurang MYR15 kita. Lain kali, harga maybe lari sket lah kot



Yang ni maxi plain voile cotton yg buat sendiri
Beli kain kt Kamdar
Murah sangat2
However, nak jahit kat tepi tu mcm yg siap jual seriously susah sangat sbb kain ni lembut
Nak kelepet, nak pegang kain tu lagi, kalau pro takpelah kan
Jadi, sbb tak berapa pro, lambat lah sikit proses nak jahit tu

Dah siap jahit, bila pakai, perasan yg alun nya tak sama macam yg ready made
Last2, ibu hantar kedai, minta jahit tepi
Pun alun nya tak sama


Kalau nak beli kain ni kt Kamdar, kena rasa satu persatu kain ni sbb even categorized under the same material, tp hakikatnya, lembut dia lain
Ada yg keras, ada yg sedang2, ada yg lembut sangat
Masa tu, ibu beli 3 lai, setiap lai, ibu beli 2 meter
Warna dark grey, blue & baby pink ni
Tiga2 yg ibu beli ni mmg lembut

Tp memikirkan challenge nak jahit kat tepi tu, hmm...kena tunggu hari yg betul2 lapang baru boleh beli lagi

Even nampak macam banyak, tp harga tudung ni murah
Nak kumpul banyak warna pun tak membebankan
Kalau terer, beli secara pukal, boleh jimat lagi banyak!
Ibu ada jumpa online store dari China, murahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sangat tp baba tak kasi, takut kualiti tak elok
Bab2 membeli secara pukal, bolehlah merujuk kepada Acik Pah Naurah, hahhhahhha

***Kalau pakai yg printed, mmg ibu tak pakai tudung cotton syria kt sebelah dalam sbb lepas dah putar belit sesedap rasa tu, dia dah tak jarang dah
Tp kalau pakai yg plain, nak-nak kalau yg warna cerah2 tu, memang kena pakai la tudung cotton syria...
***Kadang2 outer syria tu ibu terpanggil inner sbb ibu memang hanya pakai syria kat belah dalam shawl je, jadikan dia berfungsi sebagai inner ^_^ 
Jarang sangat pakai syria on its own
***Even tgh excited dengan maxi shawl ni, pashmina dan lain2 tudung still ibu pakai, in fact, kalau daily use tu, pashmina yang paling laju sekali ibu capai
***Entry ni ditulis sikit2, sejak last week lagi, hahhha tengah banyak keje, tak sempat nak mengarang lama2...


12 comments:

  1. zue, serius aku cakap yg pink ko jahit sendiri tu lg cantik n terletak la banding ngan burgundy tu...tp xtau la mgkn sbb ko duduk ke kan...hehehe..

    hahahaha...kalo dh berkenan sanggup ye sampai ke london ko cari...kekeke... aku bru je pas order penyangkut dr filipin...hmmm harap2 selamat sampai...mentang2 murah kan tu yg wat xkisah je...

  2. [nana]>> Ha, nampak dalam gambar mcm yg aku jahit tu cantik kan, tp kalau amik gambar penuh, dia mcm tak kemas sangat la...dia macam kejung sket...yg frustnya, nak beli yg ready made, kaler baby pink yg macam aku jahit tu takder -_-

    Penyangkut apa beli? penyangkut tudung ke? Aku skang ni seme tudung lipat, susun dlm drawer. Dah susun style baru, jadi bila bukak je drawer, boleh nampak seme tudung, lg kemas pulak tu, hehehehe (citer pasal tudung je excited terlebih2, kehkehkeh)

  3. bukannn..penyangkut utk topi hero2 dlm rumah ni...maklumla sume nya pki topi...ltk topi sepah2, selalu wat aku hangennn satu badan...hahahaha.. jumpa satu penyangkut ni unik, sangkut kat pintu dr atas ke bawah...so, si kecik khabir tu pun boleh blaja sangkut topi sendiri...hehe

    ko ltk tudung mcmne? tp tudung ko sume dh shawl...aku xleh pki shawl la, khabir ganas sgt...blum smpi tempat yg dituju, tudung dh kemana2 je...adehhhh

  4. [nana]>> Aku pun lebih kurang sama jugak...ni baru balik N9, ada kenduri, sepanjang kenduri, shawl aku lintang pukang je, kahkahkah Ye la, travel dari Kuantan, pastu sampai terus kenduri, aku pulak jap2 bawak Naurah gi toilet, kadang2 dia suka tarik2 shawl aku kt toilet, lap tangan dia la ^o^ sabo je la, nak bershawl sangat ibu dia kan ^o^

  5. bab kena tarik tu la yg xtahan...hahaha..bila dh kena tarik mula la mama nye nak jd hulk...kekeke..last2 nnt papa dia kata, 'dah la, pki je la tudung sarung tu'...kekekeke...

  6. salam...boleh dapatkan link kat mana puan bila shawl yang online dari luar? email kat mawaddah3@gmail.com

  7. hai,nak tnya la on9 shop yg london tu apa nma dia yer?

  8. Salam...nak tanya nama/link on9 shop @london, bole bgtau? terima kasih byk2 ;)

    marina @ www.cintahatiummi.com

  9. Salam dear.. Nk tny online shop yg di london tu bole dear..? I akn ke uk stay sana xlama lg.. So mmg mencari shawl mcm u pkai ni.. Thnks dear...

  10. salam dear, boleh x nak tau name online shop kat london tu since im going dear soon. can u email it to me: afiqah_0491@yahoo.com thank you

  11. Sis,boleh tau online shop yg jual kain voile mcm ni. X ksah lah plain or printed. Boleh emailkan saya azhani_champ@yahoo.com

  12. Salam

    Putri, Marina Osman & Cik Azie
    First of all, very sorry for the very late reply. Tak perasan ada komen lagi kt entry ni sebab widget recent comments selalu tak appear kt blog.

    So, kalau kt UK, boleh cuba beli kt Amal hijabs (FB) or HK scarves (FB) ^_^

    Sorry again yea, huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates