Last Minute Shopping

2:37 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 26, 2013
Friday
Page 51/365

Baba dah bagitau lama dah pasal dinner yg kitorang nak pegi malam ni
Tapi asyik lupa je
Tema hitam-merah

Baba kata dia nak pakai merah-putih ^o^
Suka atilah

Ibu ada banyak juga jubah/abaya hitam
Yg kaler hitam merah pun ada
So, setel

Ni, budak kecik ni, kesian, takde langsung

So, tengahari tadi, lepas amik dia dari taska, terus ke Kuantan Parade
Dah sms baba suruh doakan tau ! ^o^
Laju aje bergerak sbb ibu kalau hari keje, even keje buat kat rumah, tp ibu mmg pakai siap2 macam org keje kt ofis, siap pakai tudung tau, so, always ready to go ^o^
I kan kena berbelit2, kikiki

Jadinya, hari ni kan hari Jumaat, pepaham le umat manusia
Kete seme macam semut kan, penuh jalan
Yg nak kuar lunch, yg nak siap2 gi masjid, yg pompuannya nak gi shopping...

Takpe Naurah, demi mencari dress hitam-merah Naurah, akan ibu harungi semuanya
Kete, motor, lori
Lautan bulan mengambang, dacing, bulan sabit
Semua kita redah!

Choice tak banyak sgt pun
Ibu tak mohlah beli yg fancy2 sgt
Tak practical sbb nanti mesti tak pakai
Nak cari yg okay2 je, simple & sweet
Always simple & sweet utk Naurah ^_^

Belinya selai je, tapi beraturrrrrrrrrr....hmmmm...pengsan!
Paham2 le The Store tu....mana2 The Store pun sama je...

Kul 2.15pm, dah sampai umah, hiiiiiii ^_^

Esok dah nak balik kampung
Bag tak siap kemas lagi, huhuu

***Masa nak bayar, buleh terlupa nak bayar utk legging Naurah sekali
Terpaksa la cancel
Tak kuasa nak beratur balik!

Dekan II

8:33 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 25, 2013 
Thursday 
Page 50/365

Dekan kecik ni....

  
Ingat tengah buat apa...
Surat saya bila nak sign?!


***Kt bilik baba, ada banyak stok air mineral. Air minum la, bukan air jampi ^o^
Kang dah abis sebotol, bukan dia buang, tp dia masukkan balik dalam kotak tu,,,,sekali datang budak kecik ni, jadi bahan menan dia la jawabnya

 

Dekan

12:52 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 19, 2013
Friday
Page 49/365



Korang ingat Ali Setan je buleh jadi dekan?!

^_-




Ulam raja in the making ^o^

8:28 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 17, 2013
Wednesday
Page 48/365


Neighbour sebelah bagi benih dia
Dah lama dah ibu cakap, nanti nak mintak sket, nak tanam sendiri
So, last week, mak cik sebelah cakap, bunga2 ulam raja dia dah masak, so, terus bagi kat ibu sket.
Kebetulan ada pasu lebih. Pasu ni asalnya ibu tanam biji benih cili api.
Ntah apa kesah, tak tumbuh pun.

Bila tengok pokok ulam raja dah mula tumbuh, excited sangat ^_^
Cepat2 besar ye!  



Ni, pokok misai kucing ibu rimbun yg amat
Pasu ulam raja pulak duduk bawah rimbunan misai kucing ni, hehhe
Nanti nak kena alih la kot...



Masak ringkas-ringkas

7:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 16, 2013
Tuesday
Page 47/365

Hari Ahad tu, kt Kuantan ni, hujan je, dari pagi sampai petang
So, otw balik je dari bandar, dlm kepala tgh duk plan nak masak aaaaaapa la utk lunch kan
Hujan2 ni, perut laporrrr je memanjang
Macam2 menu nak masak

So, as we arrived at home, firstly, ibu terus gi dapur, capai bakul kecik then bagi salam kt mak cik sebelah rumah
Nak mintak ulam raja, hihihi
So, bab sayur, setel!
Even baru balik jalan2, tak le penat sgt pun ari tu sbb hati tgh gembira after making another addition to my revlon collection lepas beli 3 kotak besar kertas double A, kikiki


Tadaa!! Sayur dah siap. Berkhasiat dan bagus utk awet muda ^_^
Nasi pun tgh masak
By the way, rice cooker yg rosak tu pun dah berganti
Baba sgt memahami, belikan ibu rice cooker kaler purple ^_^
Sampai hari ni Naurah suka buat muka termenung penuh makna depan rice cooker tu
Nanti dia akan ulang2 cakap 'cantiklah ibu'
Ibu wat tak tau je...rice cooker lama dah selamat masuk dlm container menan dia ^_^
Just nice la dia nak wat main sbb yg lama tu kecik je
Beli yg baru ni besar sket 
Boleh masak nasik banyak2, makan banyak2, hahhhahha


Having lunch on rainy day will be perfect with sambal telur ^_^
Semalamnya (Sabtu) dah buat, tp buat kering sket
Hari Ahad tu buat basah2 sket



Then, siap sambal telur, kita siap2kan bahan tumis, then goreng tempe, fish ball, fish cake
Goreng seme2 ni mmg kena goreng banyak, sbb kang dah siap goreng tu, tangan laju aje capai, makan2 dulu sebelum  masak ^o^


Siap!
Ibu kalau takder lada hijau, mmg malas nak buat menu ni
FIL panggil ni, tempe jawa ke apa eh, lupa dah
Belajar ni ngan MIL, tp FIL selalu jugak masakkan menu ni ^_^
Kalau ada lada hijau, masa tumis tu wangiiiiiiii je 
smells like summer in the pan, hehhhe

Ini antara menu yg ibu addict masa mula2 kawin dulu
Kalau dapat makan lauk ni ngan nasi putih je pun dah cukup

(masa ibu tgh goreng ikan, ada orang curik makan tempe kicap ni!)


Last sekali, goreng la ikan bawal 2 ekor
Cukuplah kami 3 beranak
Naurah tak makan nasi
Dia ratah ikan ni je

 Sementara goreng ikan, buat air sirap
Nasib la jug air ni
Dia tak dapat keluar esbok sejak beberapa lama dah, hehhe
Nak2 masa panas ari tu
Abis je, basuh, buat lagi air sirap, simpan dlm esbok - Abis je, basuh, buat lagi air sirap, simpan dlm esbok
Dan seterusnya.....
Senang, sesapa dahaga, tuang je
Except Naurah
Naurah kalau tuang, jawabnya tuang atas lantai!

Mini bar Naurah yg dulunya ibu simpan EBM utk Naurah, skang ni simpan air kotak dan yg sewaktu dengannya

Tgk mini bar tu, mmg teringat zaman duk pam susu, sungguh2 buat stok susu utk Naurah ^_^


Setelah lebih setahun tinggal di sini, kami masih mengamalkan budaya Nihonjin ^_^
Pakat2 duk bersila, makan sambil tgk TV

Berbelah bagi nak beli ke tak meja makan
Kadang rasa nak beli, tp kang kalu beli, sian Naurah, kat mana dia nak main motor pink dia tu
Takpelah, orang Jepun comel
sama macam kiter sbb kita makan macam org Jepun, kahkahkahkahkah



Our Sunday

11:48 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 15, 2013
Monday
Page 46/365

Weekdays ke, weekend ke, kitorang sama je
Pepagi dah bangun, siap2, hehehe
Sesekali ada la jugak bermalas-malasan di rumah, tp biasanya, mmg payah nak lekat
Asyik nak jalannnnn je ^_^
Semalam, baba ajak sarapan roti sardin kat IM
Jauh la jugak tu dengan rumah ni
Asalnya, baba ajak kuar umah kul 7am...perghhhh...semangat sangat tu, macam nak gi keje kat Pekan je gayanya tu, hahha
Punya baba nak makan roti sardin tu kan, karang lambat, abih la ramai umat manusia
So, ibu pun, lengah2 sket, kul 7.30 am baru kuar umah
Kalu nak kuar kul 7am, tak ke maknanya ibu ngan Naurah kena mandi kul 6.30 am, huhuhu

So, lepas sarapan, bawak anak gi main2 kat Taman Tasik Bandar kejap
Tak lama sangat kat sini, sbb lepas tu ujan...





Bila dah ujan, terus chow, tuju ke bandar Kuantan, ibu nak perabis baucar buku ibu
Total RM250, tp RM50 ibu dah bagi kat student master yg tolong amikkan baucar tu kt ibu
Tima kasih banyak2 ^_^
Kalu nak ibu gi amik sendiri kat UUM nun, tak padanlah pulak kan

Sbb ujan, jd TERawal pulak sampai kat Megamall, kikiki
Popular tak bukak lagi
Ibu nak borong beli kertas Double A banyak2 ni

So, sbb tak bukak lg, ibu masuk Watson dulu
Currently, I'm so excited collecting the Revlon Just Bitten Kissable & Revlon Colorburst Lipbutter
Separuh gile Ibu baca review orang tau, hahhhahhha
Both products are very good solution for a NOT lipstick person but still want to look lively
Clinique Almost Lipstick pun best jugak (and I got mine via online shop, hiiiii)
Sejak2 dah lama tak pakai  lipstick, ibu pakai liptint Etude House
But , maybe it's time to say bye-bye to liptint and yeah, to revlon babies, welcome guys! ehehehe

Korang terai la produk yg ibu cakap tu, you're gonna love them ^_^
but do take note that they are lipbalm/lipbutter ye, not lipstick (tinted lip balm basically, even they are reallllllly look like lisptick
So, kalau hard fan lipstick, mungkin tak suka kot...

But still, you can have modest yet lovely lip color with moisturized lips ^_^

Both products tu, bukan la baru sangat dekat market
buy they are still considered as relatively new, hehhe
Tak tertinggal ketapi la kot, tertinggal bas je ^o^ 
 boleh baca banyak review orang yg dah try (most of them are really good and honest in reviewing the products)
I would recommend you to read this one:




Budak tu kan, dia touch screen sesuka hati dia
Ibu tak ready lagi dah snap
Eh, ibu dah ada 4 lai dah voile cotton shawl ni ^o^
Suka2, tak payah iron!


Gegar sket, takpelah, thanks Naurah ^_^ 
 

Duk ketawa tak berenti
Mana la tak amik gambar bergegar kan ^o^


Tak tau la apa kesah, payah sgt nak beli paper Double A tu
Popular kat Megamall takde
Gi Saujana kt Kuantan Parade (KP), takde
Gi The Store KP, ada tp tak boleh pakai baucar, grrrr

Last2, gi Men-Men, hehehehehe
Dulu2 zaman study, selalu aje gi sini
Tp kalau ngan kereta, payah sket, nak cari parking spot payah
Dulu2 naik bas, apa kesah kan

Alhamdulillah, kat Men-Men ada
Ibu beli tiga kotak besar terus
Semua sekali RM192. Belen RM8 lagi, so belikan Naurah color pencil ngan highlighter, kena tambah 30 sen
^_^

Sampai umah, terus gi mintak ulam raja ngan neighbour, lepas tu baru masak ^_^


Friday

11:43 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 12, 2013
Friday
Page 45/365

Yeaaa, dah Jumaat ^_^

Hmmm...ada nak dekat 2 minggu dah kot, jadual laundry ibu huru hara sket
Ni gara2 air kejap ada, kejap takder, kejap laju, kejap slow....masak betul
Jadi, biasa basuh lepas subuh, terus jemur
Skang ni, asal air laju je, terus on washing machine, tak kira siang malam dah
Masa cuaca tgh panas ari tu, ibu mmg biasa basuh dekat maghrib, then terus jemur sbb tak tahan nak jemur waktu siang, pipi rasa mcm kena lempang, hehhhe

Ni kesah air kt Kuantan le ni, grrrrr...
Kat tempat ibu ni okay tahan le sket, dekat taman2 lain, dgr citer air takder langsung berhari2, huhuhu tak rela betul

Okaylah, selamat berhujung minggu semua ^_^



Her first durian

7:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 10, 2013
Wednesday
Page 44/365

Can you believe that? 
My little picky eater wants to eat durian?
So, this is the true story of several weekends ago (macamlah citer2 lain tu citer reka2 kan, hihi)


This is probably the luckiest durian, sbb Naurah nak makan dia, hahhhhahhha
Baba cakap Pak cik jual durian ni nak bagi duku ke ciku ntah (lupa), free kt Naurah
Dah budak tu buat muka nak melalak pulak kat situ, hmmmm


Sebenarnya, dah banyak kali jugak budak tu bgtau baba dia, yg dia nak makan durian. 
For this matter, I put the blame on Upin & Ipin ^o^

Kan ada episod citer Upin & Ipin yg kisah makan durian tu kan.
So, that's how her craving on durian started (craving ler sesangat, we'll see...)

Ibu: Naurah tak makan la durian tu. Ibu tau Naurah macam ibu, tak suka durian...
Naurah: Naurah sukaaaa
Baba: Nanti kita cari, kalau ada yg jual lagila

So, waktu tu dah malam. Sekali ada la pulak gerai yg jual durian bukak lagi, cessss!!!

Ibu tak kuasa nak terlibat. So, I just waited in the car, watching both of them walking together terkedek2 (Naurah lah yg terkedek2 ni) holding hands, nak beli durian katanya!

Ibu: Abis keta ibu bau durian. Busuk la Naurah...
Naurah: Takpe la, nanti Naurah basuh
Ibu: huh, janji manismu...dengar je lah...percaya jangan...
Baba: Hahhahhha

Dah sampai rumah, wah, kemain excited la Naurah. Ibu mmg tgk je. Baba pun suap sket kat dia, dia cakap, sedap.
Ololololo....sedap eh...
Then, bila nak suap lagi, guess what, haghammmmmmmmmmm dia nak bukak mulut. Dia tolak2 suruh baba pulak yg makan.
Tepat sekali tekaanku! 

Pening lubang idung ibu ni. Plus I've just changed our bedsheet. To make it worse, bukan setakat baru tukar cadar, that's a really new bedsheet, baru beli!!!!!.... tensen nya .... abih la bilik tu bau durian

Luckily baba didn't eat that durian, at least on that night
Esoknya baru dia makan, sorang2, hahhhha
but really, I can't take the smell...

Jenuh ibu pun spray Glade ngan Febreeze, abih dalam bilik, ruang tamu. Tu kete lagi, adoi laaaa.....

***Nak makan mushroom soup pun, kena buang segala mak nenek yg ada dlm soup tu, kena bg soup semata2, yg bentuk macam padi ke beras ke hapabenda tu semua kena buang, laaaaaaaagiiiiii ada hati nak makan durian, hmmmm....
***Tiap kali ibu cakap ibu tak suka makan durian, orang suka cakap
'ruginya tak makan durian...'
Dari zaman kanak2 sampai lah zamna dah ada anak, masih mendapat respon yg sama, huhu

Takder maknanya nak rugi2, ibu ni dah berbijik2 makan durian semata2 nak amik hati arwah tok ki Naurah dulu ^o^ 
Dah arwah tok ki beria2 beli, siap buang kulit, isi simpan dlm bekas, buh dlm fridge sbb nak suh ibu rasa, punya nak pujuk supaya ibu makan durian, hehhehhe 
tp tu lah, dah tak suka, tak suka jugak

citarasa manusia berbeza tau, kena ingat tu ^_^

Kalau acik La ngan Acik Pah ada masa tu, sekelip mata je diorang tibai, nak-nak Acik La sbb dia hantu durian  ^o^


Tobat tak nak makan lagi...

Saturday

7:26 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 6, 2013
Saturday
Page 43/365

It's been a while since last update
I've been busy lately
Nothing's new (except the parliament is finally dissolved, hehhe )

So, that's the best answer for the silence


So, yeah, today is Saturday
Kejenya tiga beranak ni, berjalannnnnn ajelah

Ibu is wearing 'shawl emergency', hehhhehe
I just bought it at Parkson
Harga asal, RM33.90, after less, RM27.10
I've been eyeing for this shawl for quite sometime
duk belek2, pegang2, tp tak beli pun
Finally, hari ni beli jugak (rasa bahagiaaaa je, hahhhahha)

Dulu2, masa zaman study di UTM, I used to have this kind of tudung, yg materialnya100% polyester 
Tudung jenis ni, mmg TAK PAYAH IRON
Kebas2 sket aje, elok la dia
Basuh-perah la camana pun, dia steadyyyyyyy je
Tudung masa study dulu tu, Acik Pah yg kasi, kaler biru gelap
Dia kasi dua lai, lagi satu kaler kelabu corak macam rimau (ibu tak suka)
Jadi duk pakai yg kaler dark blue tu je lah

Masa zaman study dulu, tudung ni fungsi dia DUA:
1 - Jadi 'selimut' printer ^o^
2 - Time tetiba nak ke Jusco tp malas nak iron bawal (zaman tu kan zaman bawal), terus capai tudung ni, capai dari  atas printer la maknanya ^o^
Main belasah je zaman tu kan ^_^



Tp masa zaman tu, tudung emergency ni, size dia saiz bawal, 4 segi
Tp shawl ni, the size is much bigger than the standard pashmina
Malas dah duk pegang-lepas, pegang-lepas
kali ni, pegang terus bayar!
Rasa excited sangat finally jumpa balik tudung ni
Balik je terus terai belit2 ^o^
Memang heaven sbb dia besar sangat, so, putar sesedap rasa ye ^_^
Kalau terer, tak payah pakai inner sbb dah berbelit2, jadi tak jarang

Special nya shawl emergency ni, kita pakai messy2 pun tak apa, it's cool, hehehhhehe
Kalau pashmina @ shawl biasa tu, ibu memang skema, suka pakai kemas2

Jadinya, ibu tgh excited sangat ni jumpa shawl size super besar yg spesis tak payah iron ni
Abih la, lepas ni gi mana2 capai tudung ni je lah
Biasa kalau nak cepat pakai tudung instant
Tp tudung instant kena iron, tak boleh belit, tak cool, hihi


We had nasi arab for our dinner
Makan dekat Al-Jawaher
Orang Kuantan tau aaa restoran ni
Sedap tau ^_^



Baba order nasi arab lauk kambing
Oleh kerana menu baba tak siap lagi, jadi dia kena baca magazine Solusi sementara ibu dah melantak dulu ^o^
Balik makan, singgah Giant, terus baba beli magazine tu and decide nak subscribe
Esok Ahad, jadi malam ni nak tido lambat sket, nak layan Italian Job kat TV2 (walhal dah ada dah DVD dia) 
Tu pun kalau tak ngantuk....

*** Agak2 kat Nagoya ke, Kamdar ke, ada jual tak kain jenis shawl ni, kalau ada, boleh tempah...Kadang2 material jenis tu mana2 pun ada jual yg ready made, tp nak dapat size yg kita nak tu payah

Kalau jenis tak suka membelit, tak kisah sangat, tp spesis ibu ni, ibu mmg suka kalau size dia lagi besar dan materialnya jenis jatuh, kang bila pakai, besides dia tak tergantung, dia juga akan beterbangan, bolehlah feeling2 Zara Haayat Khan dalam citer Veer Zara, kihkihkih

***I'm craving for shawl bawal by FarahIskandar...nampak cam best, tp asyik out of stock je, huhuhu


Tokyo: Toshi Center Hotel

7:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

April 1 , 2013
Monday
Page 42/365


Mula2 sampai, sangat sejuk, 7 degrees
Dah la taxi driver silap antar mula2 tu kan. 

Okay, review sket pasal Toshi Center Hotel


Check in


Tau pun sejuk masa ni. Masa kat airport, tak nak pakai jacket dia tu, huhu


This is the room
Just nice je. Alhamdulillah
Kalaulah kami ke sini utk cuti semata, takder ler nak duk hotel ni
 Mahal! Tp ruang tak la besar sgt kan. So, jgn compare pulak ngan hotel kat tempat kita. Harga sekian2 kat tempat kita dah boleh dapat hotel yg best sangat2 dah. Kat sana lain la kan.


Tp okayla, ada ruang nak solat, anak nak main2 sket. Kawan baba yg sama2 conference kat sana, kena solat atas katil sbb takde ruang. 


Hotel toiletries



Ada face clear la. Pakai sekali dua je.


Sbb nama dia JEPUN kan, jadi semua canggih
Nature's call-related pun canggih, hehhhe


Even ruang agak terhad, tub tetap ada


View from out room


Greeted by blue origami ^_^


Nie iron
Masa nak iron baju, seluar, pashmina, semua ok.
Tp time ibu nak iron inner bawal, sampai sudah kedut tak semua hilang
Dah la takder suhu utk kita adjust kan. So, ibu pun redha je la. Tak pernah pakai lagipun benda alah ni.



Banyak kali try, kedut tang tu jugak
Tp okayla, yg lain2 semua ok.
Ke bila material nipis sgt dia mmg gitu?


Open wardrobe



Setentang dgn bilik kami, ada kondo/apartment. Yg ni lah yg ibu tgk ada rama2 duk terbang kat pokok bungan dia tu ^_^ rumah atas sekali, paling kiri, hihi


Kette dia macam ni, kecik je
and it's quite time consuming (nak tunggu mendidih tu ler...)




Just touch the screen, anywhere.
Mintak tolong omputeh amik gambar ni, dia baru check out, tgh tunggu cab. 
Masa kita duk ready, dia snap tak jadi2. Sekali ibu tgh bagi arahan, terus dia snap -_-


Okaylah, mata tutup pun, kira bolehlah ^o^



It's almost time to say sayonara to Tokyo
Masa ni dalam kul 6pm++
Kami naik cab kat depan tu, minta dia hantar ke hotel lain (dekat aje, lupa nama). Kt hotel tu nanti ada airport limousine (bas airport  lerrr) amik utk hantar ke airport.
Kalau amik cab direct ke airport, hangus 8000 yen++ lagilah jawabnya

Depan hotel, ada kedai macam 7/11, Family Mart.


Finally, gambar Naurah berdiri! ^_^

And sayonara Japan!

***I wish I could stay longer...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates