Mode: Busy

9:47 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Oct 31, 2013
Thursday
Page 128/365

Sibuk, bertapalah kejap
Kadang2 time bz tu rasa bersalah jugak kat Naurah 
Tp lepas tu pandai2 lah cover balik 
Layan dia tgk citer2 kt Youtube, main masak2, tulis2
Skang ni, suka teman Naurah tgk citer Barbie Live in a Dreamhouse kt Youtube
Memang dua beranak ni tgk citer tu sambil berangan 'bestnya kalau baba beli rumah barbie ni kt kiter'
Lepas tu sengih2 sama2 

So, sedikit updates


Ajar Naurah tulis nama ibu & baba
See Naurah cuba samakan nama ibu & baba dia, hehhehee
Naurah ni, kalau tulis, dia suka tulis A, R & B
Kalau terbalikkan jadi apa tu ye, hahhha

Hari tu dia suruh ibu tulis nama dia

Naurah: Ibu, tulis nama Naurah
Ibu: tulis nama Naurah
Naurah: Mana B??
Ibu: Nama Naurah mana ada huruf B...
Naurah: Hahh??? Nak B!!!! (nangis-nangis)
Ibu: Yelah-yelah...ibu pun tulis binti
Nah, ni B Naurah
Naurah: Haaa, baru ada B

Macam2 hal budak ni ^_^



Ibu geram tgk set mainan ni
Naurah tak mintak pun, tapi ibu dia lebih2, ada less pulak tu
Kata nak duduk rumah barbie kan Naurah kan


Jalan2 masa cuti birthday Sultan Pahang last week
Masa whatapp gambar ni kt Acik La & Acik Pah, dua2  orang tanya, tu Naurah tengah nangis ke

Nangis apa, skang ni kadang2 dia suka buat muka macam tu

Tgh beli aiskrim BR
Bukan beli sebenarnya, redeem pakai balance point kredit kad baba
Ibu memang tak de la nak suka2 beli aiskrim BR ni, mahal sangat.
Rasa macam tak tergamak je nak bayar mahal2 utk aiskrim

Tp hari tu ada promotion
Jadi kalau orang yang biasa beli, rasa murahlah kot


Ni kalau bayar, RM15
Tp kita tiga beranak kira free lah sbb pakai point kan
Aiskrim sedap, tp topping tu ibu tak suka sangat


Oleh kerana kak Naurah pakai hair band, maka...


Bear pun kena pakai jugak
Bear ni tahan lagi, pakai wrist band
Tapi yang baby pink ngan yellow...


Yg yellow pakai periuk, yg pink kena pakai jam atas kepala



The pot

7:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

October 24, 2013
Thursday
Page 127/365


This big parcel arrived at our doorstep at night
Kind of free pot actually since baba redeemed it using his credit card points
Malam2 buta dengar bunyi lori kat luar rumah, konfius sekejap


So the box is quite huge
Macam redeem kawah pulak


It is Tefal


Ideal to cook megi

***Pahang cuti ari ni, heehee!


Sisterly conversations

8:21 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

October 23, 2013
Wednesday
Page 126/365


Almost every weekdays ibu, Acik La & Acik Pah whatsApp each other, talking over stuffs that don't really matter 
It seems like our daily conversations just like our job, which only take place during weekdays while during weekends, yeah, whatsApp also needs break.

So, our conversations would be about anything on earth
sometimes it's about foods (this is Acik Pah's favorite topic), clothes (this is also her favorite topic), shoes, shopping (err, she also loves this), hantu gigi (I try not to remember about this during meal, sakitttt perut aku, kahkahkah!), about bertingkek2 (I still haven't listened to this song yet, what is it about actually?), weather (definitely when we're out of idea, but still want to type something), Sarah got her first jab, and so on  and so forth

So the other day, I showed them three pairs of wedges, which two of them were already in my shopping list. Just tunggu gaji je ni. So, tunjuk kat diorang just nak confirmkan cantik ke tak je, heehee!

As usual, Acik Pah being so supportive, she will definitely give 200% support to whoever needs it during shopping. Clearly good if you dare to risk a  major damage to your purse!

So, tanda right in pale green box is me. Yg tetiba ada kotak light pink next to their names tu sbb nak tutup nama gelaran diorang in my HP. The names indicate their size, hahhhah
Takpe, diorang dah tau ^o^




On the other hand, Acik La is the most reliable and sane among us, tried to convey her worry about her two stupid and insane sisters. She asked us this...


Which means: Ayat skema: Tak jatuh ke kalau pakai tumit tinggi macam tu
Ayat pasar: Tak tergolek dog ke kalau pakai tinggi macam tu

And on the next day, I showed them one beautiful yellow long dress.

As usual, Acik Pah will definitely agreed with me. Lebih kepada menghasut sebenarnya


See, she even asked me what are the other available colors since usually she'll buy all available colors  for the same item!

And here comes Acik La's caring-sisterly question




So, if you need reliable and wise shopping advice, you should bring Acik La to accompany you during shopping. She will advise you to just spend on what you need, not what you want. Really healthy for your pocket. In other words, you can hire her as your budget planner! She definitely will give  you wise money planning (someday she should write a book on money management...)
Biasa dengar kan orang cakap mana ada perempuan tak suka shopping? Here, I present to you, my sister  Acik La, dia memang tak suka shopping, heehee!

But, if you need something like going mad on shopping spree, shop till you drop, dare to cause a big hole to your pocket, growing tanduk on your head punya shopping, yeah, bring Acik Pah. She'll never say no when it comes to shopping. Reallllyyyy good for retail therapy (insert laugh like evil here). 

It's always good to have different opinion, anyway ^o^

By the way, we're made in Marang, so don't be surprised with all the slang ^o^

***Definitely gonna buy the tunggeng-nyor-shoes, but think twice on baju-tido-dress
***I tried to print screen the whatApp chat, but it just didn't work, how to do it actually?



Aildiladha

9:29 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Oct 17, 2013
Monday
Page 125/365

Salam
Tengahari semalam, around 12.30 noon we safely arrived at home
So, gonna blog about aidiladha and other stuffs in random mode ^o^


Friday night, malam sebelum nak balik ke Johor (ni citer masa nenek masih di Kuantan la ni), we decided to take nenek to have dinner at Satay Zul
Unfortunately, we trapped at Jalan Kuantan-Gambang
Jem macam nak gila!
We didn't have any idea what's going on

Ibu: Accident kot bang...
Baba: Tak pun kete rosak...ke..jambatan runtuh...?

-_-


Jalan Kuantan-Gambang tu 2 lane, tapi bila dah jem rabak, it turned to be triple and then jadi 4 lane
But it's ok, we Malaysian really can deal with this kind of stuff
You hon kete I, I hon kete you balik, you jeling I, I jeling you balik 


Alhamdulillah, berjaya juga makan sate


Sepanjang di Johor, hari2 bawa anak main2 di hutan bandar
Dekat aje dengan rumah nenek
Manusia pulak seramai2 nya, agaknya bila cuti2 raya haji ni, masing2 buntu nak ke mana




Sehari sebelum raya haji, ada kenduri kawin kt area rumah nenek
Tak bawak balik selai pun baju raya
So I just wore my old abaya and matched it with my new wide shawl 
Kenduri kt Johor, tau2 ajelah, makan nasi beriani
Sedapppppppppppppp sangattttttttttttt!!!!!
Serius tak cukup, nak tambah malu la wei  


Ini gambar semalam
Sampai aje, baba terus singgah restoran, beli nasi ayam


Lepas asar, keluar lagi sbb anak ibu nak makan piza
Sekali Pizza Hut kat Kuantan Parade tutup -_-
Terus ke Megamall, tapi orang ramai yg amat, servis pulak -_-
Kami tunggu diorang kemas meja sampai sudah tak kemas
Last2, keluar
Sakit hati pulak rasa servis macam tu



So, this was our dinner for yesterday


Makan kt kaunter dia aje


Malam, seperti biasa, sesi teman Naurah mewarna buku
Asah siap2
Biasa dia rajin asah sendiri, kali ni malas pulak
rupa2nya sharpener dia dah mcm tumpul sket


Pensil warna dia, semua simpan dalam pencil case ni
Kotaknya awal2 lagi naurah dah buang

See, memang random betul ni, dari citer jem sampai ke pencil case, hahha

Ok, keje banyak ni ^_^


Balik raya

1:58 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Oct 10, 2013
Thursday
Page 124/365

Next week dah raya haji ek ^_^
Tahun ni turn raya haji kt Johor pulak
Luggage pun dah siap kemas kot...

Dah kerap sgt travel skang ni, kadang tak terupdate kt blog ni
Makin kerap travel, makin cincai kemas luggage tu
Cincai tang memikirkan nak wat balik apa tu la
Tang susun2 dalam luggage tu tetap cerewet jugak
Takpelah, ibu kalau balik kampung tak risau sangat
Kalau gi conference pun, just make sure barang2 utk conference tak tertinggal
Barang apalah sangat pun, pen drive je kot yang penting, heehee!



Dress ngan tudung nak pakai ari balik Johor pun dah siap iron
Lamaaaa dah tak pakai tudung Sri Munawwarah
Baba Naurah tu suka sangat ibu pakai tudung ni
Ibu pun sayang sangat ngan koleksi Munawwarah ibu ni

Ni nenek Naurah ada kt Kuantan
Nenek Naurah datang sorang aje ngan bas
Sian pulak nenek datang ari keje, boring la sket kot
Kalau datang weekend, boleh jugak ajak jalan2

Semalam, untuk lunch ibu tapau aje
Petangnya masak sotong bakar bersambal & bayam masak lemak
Ari ni macam tak masak kot...
Esok rasa nak buat nasi ayam

***Malasnya nak buat keje...



Miscellaneous weekends

8:44 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Oct 7, 2013
Monday
Page 123/365

Maybe someday I should change my blog name to miscellaneous or something like that...dah banyak sgt rasanya buat entry dgn title tu...


I bought this dress from my favourite online store, The Poplook
Based on my previous experience, their dresses fit me well, but not this time
It's a bit tight on the upper side

Nak return balik, malas...rugi...apart from return fees charged, kena tanggung kos nak hantar balik jugak, then diorang pun akan bagi voucher, bukan cash.
Voucher tu boleh pakai dlm masa setahun
Abis macam mana kalau dalam masa setahun tu memanjang ibu tak sempat beli??? Kat Poplook tau2 ajelah, dress dia laju gile out of stock, masing2 macam ikan pirana bila Poplook update dress baru ^o^

So, at first, ingatkan nak jual aje kt sesapa yang berkenan
Tapi malas pulak nak advertise kt blog
Then rasa malas pulak nak gi pos office untuk pos kan pada yang membeli tu
Malas nak jumpa staff kt pos office la, hahhha

Abih, cemannaaaaa nak buka online shop ni...

So, pk2, pakai je lah, lagipun bila dah cover ngan tudung tak nampak part yg ketat tu
Tak nampak kan...?



Anak dara ibu skang ni rajin nak menulis, tapi tak semua huruf dia pandai tulis lagi

Dia kata tu nama dia ^o^


So, ibu pun ajarlah dia tulis
Semua dah boleh tulis, tapi nak buat huruf U dia tak reti

Naurah: Ibu tolonglah saya, saya tak pandai

Ololololoooo ^_^


Lagi sekali suruh dia tulis sendiri, huruf H tak muat

Naurah: Tak apa, saya tulis aje kt atas ni

Okay, that will do ^_^



Friday evening, after husband got back from work, nak keluar ke Giant for grocery shopping 
Setiap kali nak keluar ke mana2, mesti akan ada sesi angkat baju dulu
Kalau keluar lepas Zohor pun macam tu, angkat dulu yang mana2 dah kering
Korang macam tu tak?

Naurah pun macam kesian tgk ibu dia dah siap2 tetiba berpeluh2 pulak sbb duk angkat kain baju

Naurah: Sian ibu...meh Naurah amik gambar ibu

-_-

Bukan nak tolong angkat...




Ibu tak suka sgt Nutella, tp ibu lg suka brand ni
Rasa koko dia lagi kaw2, kalau macam Nutella rasa macam susu2 sket
Yg ni, warna koko dia lagi gelap, lagi mudah nak sapu, tak muak

Ibu juga lagi suka roti Hawaii dari roti Gardenia etc
Roti Hawaii dia punya ketebalan tu just nice je, jadi sedap2 aje nak makan
Roti ni jugalah yang bertanggungjawab menjadikan muka ibu macam donat jatuh dalam air masa sem 1 kat U dulu ^o^



Hari Sabtu, baba kena attend konvo...bosan tak tau nak cakap la ibu ngan Naurah hari tu
Hari cuti tapi tak jalan2, huwaaaa!!!

Sejak ada magic pan, dah tak terkira dah baper kali ntah duk buat puding roti ni
Kali ni fresh milk abis, jadi pakai susu strawberi Naurah ^o^
Sapu JW choco tu banyak2 sbb coklat bar ada bape keping je kt dlm fridge tu


Hari Ahad, baba attend konvo tu sampai tengahari je, yey!

Lepas zohor, terus berdesup memasing masuk dalam kete ^o^


Request of the week, nak bunga pulakkkkkk....
Selagi dia mintak benda yg tak mahal2, ibu layan aje
Dia mmg tak mintak benda mahal2 sbb ibu & baba dia tak ajar dia beli barang mahal2
Sesekali time birthday aje dapat hadiah yg mahal sikit...

Masa beli bunga ni, tokey kedai tu terkejut sbb Naurah nak beli bunga, pusing keliling megamall ibu cari

Tokey Cina: Dia memang nak bunga ke?
Ibu: A'ah, dah baper hari dah mintak bunga
Tokey Cina: Budak lain mintak anak patung, dia mintak bunga

Ko apa tau tokey, anak aku mintak macam2, tu tak cerita lagi bab dia mintak penyapu 
-_-

Kot nak tolong menyapu takpelah jugak...



Balik rumah kejap, lepas solat Asar, kuar balik, nak bawak Naurah gi tasik, Naurah nak kasi ikan makan roti

Hmm...I'm not a fan of peplum style, tp dlm gambar ni macam ibu pakai peplum pulak, tapi sebenarnya tu kemeja biasa
Striped shirt biasa yg beli kt Jusco ntah tahun bila pun dah lupa
Agaknya sbb tangan ibu mcm tu kot...

Baju dia macam gambar kt bawah ni sebenarnya




Ini memang betul punya Miscellaneous entry ni
Nak citer pasal sokcs and hand socks pulak

Sebelum ni kalau jalan ibu suka pakai black socks aje
Tapi sejak dah jumpa socks style Kanik ni, ibu okay aje pakai kaler apa pun sbb bahagian tapak dia tu, kaler hitam
So, tak le risau nampak kotor kan
Ibu pakai socks hari2, keluar hari2 kan, kadang2 pakai ngan sandal, selipar, so chance sokcs tu nak kena kotor tinggi, kalau pakai socks kaler cerah2, jawabnya hari2 keje ibu duk membasuh socks ajelah
Macam tak cukup2 lagi keje laundry kt rumah tu ye

Macam kt atas tu, ibu beli kaler light pink, beli dah bila eh, lupa, tapi tak pakai lagi
Ibu cari jugak kaler putih, tapi habis pulak masa tu
Lagi satu yg best sbb dia jenis ada ibu jari tu
Ibu beli dua pasang masa tu, hitam ngan light pink

Ada banyak brand socks macam ni, kalau kt online store pun banyak jual

Yang hand socks tu, finally jumpa jugak yg material dia elok macam ni
Cotton, tebal, kemas je pakai
Kalai masuk washing machine, tak rosak
Kalau yg biasa2 tu, kalau terlupa masukkan dalam laundry bag tu, abis la benang2 dia terburai, tak suka betul




Krisis Identiti...?

8:03 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Oct 4, 2013
Friday
Page 122/365

Tgk citer Rapunzel, berangan nak rambut panjang cam Rapunzel...
Tgk citer Mulan, wahhh, beria2 nak main lawan2 macam Mulan
Mujur masa tgk citer Shrek dia tak berangan nak jadi FIONA! 


Nak gi beli aiskrim kt kedai pun kena tgk kompas ^o^
Jake and Neverland Pirate lah sangattttt...

Ibu: Kedai aiskrim kat mana ni Naurah, depan ke belakang
Naurah: Kt belakang...

Senang je direction, depan belakang je eh...


Haaa, kan dah sampai

 Ni dah sejak 2-3 minggu jugak ni, dia mintak magic stick macam fairy godmother, masa mula2 dia cakap dia nak ni, memang tak faham langsung, dia duk cakap nak benda yang panjang2 tu, jenuh pikir

Last2, dia tunjuk gambar kt ruler hello kitty dia, ada gambar hello kitty pegang magic stick ni

Hmmppphhh....nak jadi fairy godmother lah pulakkkk....


Apa kellas beli kan, mestilah ibu yang terer dan kreatif ni buat sendiri
Baba balik aje dari keje, terus tunjuk kt baba dia

Cakap kuat2 sket Naurah, sapa yang buat tu...???
^_-


Gambar sebelum baba gi keje pagi tadi, ibu nak hantar Naurah ke taska
Kadang2 Naurah suka tutup muka dia time baba nak kiss2 dia ^o^

Ibu pemalas nak ukur, main buat bintang pakai tangan, so terhasillah asymmetric star, kihkihkih


***Esok awak nak jadi apa pulak Naurah...?
***Hari tu Acik Pah ada kasi pouch yg dia dapat free masa beli kasut kt zalora, pouch kilat2, tp takleh pakai sbb tali dia putus, so, ibu pun guna buat balut star untuk magic stick Naurah, heehee!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates