Learning Ladder

10:57 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 31, 2013
Tuesday
Page 142/365


Tutup kisah tahun 2013 dengan entry buku Naurah, ye! ^_^


Okay, just want to share about a book which I bought for An Naurah recently


Price: RM39.90
Ada less masa tu, dapat RM33.90
Purchased at Popular



Colorful kan
Watak2 pun up to date!
Ada Rapunzel from The Tangled Story


Merida from Brave


And of course la Cinderella
Teringat dalam movie Shrek dia buat watak Cinderella ni macam LEM sket kan, hahhhah



Tebal, ada banyakkkk lagi cerita dalam tu
So, nice cover with good contents!



Last Friday of 2013

11:43 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 27, 2013
Friday
Page 141/365

Nenek & Tok Ayah Naurah nak datang sini hari ni
Insya Allah petang karang sampai
So, pagi ni siapkan bahan2 nak masak
Kang petang, senang sikit
Plus ada majlis sikit kt taska Naurah lepas asar karang, so, mana2 yg nak kena blender, hiris etc, setelkan siap2
Takderlah terhegeh2 karang
Apa2 hal, puding roti overdose ibu dah siap dah!





Le Village Beach Resort - Mandi sampai lebam

7:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 27, 2013
Friday
Page 140/365

Memang ni la pun tujuan utama nak cuti2 ni
Kesian Naurah dah lama tak mandi2 kt swimming pool


Tertonggek-tonggek, terkedek2, tak sabar2 betul dia nak terjun dalam swimming pool


Mandi kat sini dari kul 7.30am kot
Dlm kt kul 10am, baru budak kecik ni nak naik
Itupun puas pujuk

Kalau sebelum2 ni, dia okay aje kalau mandi kejap2 pun
Dah makin besar, makin seronok main air ye Naurah ^_^


Kolam dia besar boleh tahan
Ada dua

Kt sebelah tu, ada lagi satu (takder dalam gambar), tp ibu rasa kt situ dalam kot, sbb nampak orang2 besar je duk terjun tiruk kt situ


Ni sesi pujuk memujuk ni
Baba Naurah tu dah dari baju basah sampai nak kering dah duk pujuk Naurah


Seronok kat sini sbb boleh mandi2 satu family
Pelampung Naurah tu kami bertiga gilir2 pakai, hahahhaaa
Siap bawak bola dari rumah lagi

Ada dalam 4-5 keluarga jugak yang mandi2 masa ni
Tapi kolam besar jugak kan, so, selesa lah



Makin lama mandi, makin pandai pulak Naurah nak berenang
Kecik2 ni mudah la nak ajar
Kalau dah tua2 ni, hmphhhh...macam ibu ni jenuh baba suruh kayuh kaki, haghammmm tak bergerak
Baba aje yg seronok2 berenang, ibu berendam aje, hehheeh



Time to check out


 

Ada rezeki, kita cuti2 kat tempat lain pulak ye, Insya Allah



Le Village Beach Resort - Jalan2 di pantai

10:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 26, 2013
Thursday
Page 139/365

Inilah destinasi cuti2 kami masa cuti Xmas semalam, Le Village Beach Resort, located at Beserah
Saja2 aje cuti2 kali ni, nak lari sekejap dari kesibukan rutin harian, Naurah pun asyik sebut nak mandi2 kt swimming pool aje...

Nak jalan jauh2, kena amik cuti bagai pulak
Baba pun busy dah akhir2 tahun ni
Ibu pun lebih kurang samalah jugak
So, dekat2 pun jadilah ^_^


Siap2, tunggu baba balik!
First time beli wide shawl yg material dia chiffon
Tapi takderlah lebar macam cotton voile tu
Tgk bunga kecik2, rasa berkenan lah pulak
Tp dia punya licin, adoiiiiiii...


Setengah jam perjalanan, dah sampai
Bertuah betul tukang amik gambar tu ye!

Wearing Lindsay Maxi Dress from ThePoplook.
This dress comes in two colors, pink and grey, and I bought both of them, hehee


So, this is the room


Resort ni dah lama, so paham2 lahhhh
Kt resort ni, boleh pilihlah, nak bilik ke, chalet ke
Kami amik bilik


Masa kat sini, kami jalan2 kat dua pantai
Yg ni Pantai Beserah kot nama dia, betul2 belakang resort tu


Jalan2 kat pantai kejap aje sbb ada orang allergic pasir pantai...
Sapa lagi kan....



Masa mula2 sampai tu hujan sekejap




Then masa jalan2 carik makan, singgah kat Pantai Batu Hitam pulak
Dulu2 masa zaman sekolah, ada baca novel Tangisan Bulan Madu yg Samsiah Md. Nor tulis tu
Agaknya ni kot Pantai Batu Hitam yg dia citer dalam novel tu...
Teringat kt Bogatt & Amira, hehheeee

Mujur hujan sekejap aje, kalau tak memang memerap kat bilik je la jawabnya 

Our Little Getaway

8:25 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 25, 2013
Wednesday
Page 138/365

Just got back from our little getaway
Jalan dekat-dekat aje
Just one night away from home
So in the Tuesday morning, ibu & baba masuk office as usual, Naurah juga hantar ke taska
Lepas baba balik dari office, baru bertolak ke destinasi cuti2 kami ^_^
It took only half an hour from our home ^o^







How about you guys? Cuti xmas buat apa? ^_^


***Shawl ibu & dress Naurah nak macam nak sama kan?


My baby is going to school

7:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 23, 2013
Monday
Page 137/365

 So last Saturday we headed out for our girl going-to-school-shopping 
She got so excited
Ibu pun!
My girl is going to school!!!  My girl is going to school!!!
^_^


Aiyeee, keluar shopping tapi Naurah macam nak gi tido je
This is what happens when you let your husband dress up your kids ^o^
He just agree with whatever Naurah picks!


Takde la banyak sangat shopping tu, mana-mana yang perlu aje
But seriously, ibu yang terlebih excited
Pastu tetiba rasa sedih sbb Naurah dah besar...

Even baru nak masuk Pasti, tapi ibu dah belikan pensil 2b, macam nak amik spm pulak kan Naurah ^o^
Terang sikit tulisan kalau pakai pensil 2b kan
Pencil case tu saja aje beli yg baru tapi nanti masa masuk school, nak suruh dia pakai yg Acik pah dia baru belikan
Dah rosak yang tu baru pakai yg ibu belikan
Color pencil semestinya Luna, always Luna, hehee



Bag tu la yang dia nak sangat2
Banyak kali dah dia cakap nak bag yang ada tayar
Ntah bila masa nak tarik pun tak tau la sebab pegi balik sekolah naik kereta
Shopping ni on Saturday
Esoknya, jumpa bag macam ni tp gambar Rapunzel, Snow White, Cinderella, harga lebih murah, beza  dalam RM10 compare dengan yg ibu beli ni, benci betul
(rephrase ayat sbb takut ada yg salah paham lagi, hehhee)

Asalnya ibu nak belikan Naurah payung, tp macam takder point je, heheee


When I was in primary school, my late father used to write my names on all my exercise books
It's kind of tradition ^_^
He even bought the books for me
Tiap kali bukak semester baru, tak payah nak beratur kat koop sekolah sbb arwah ayah dah belikan 
Arwah Tok Ki Naurah dulu cikgu ^_^

So, at first I think it's good to continue the tradition
Minta baba yang tuliskan nama kat buku2 Naurah
Special father daughter bonding moment

Unfortunately, due to his bad hand writing (sorry baba, ahahhha), we have to forget the tradition, parampara, gurukul and all...

Seriously, ibu tak sanggup nak suruh baba yang tuliskan nama kt buku Naurah, hahhha

So, I made these little cute labels
Gigih on laptop hari minggu sbb nak buat label2 ni


Gunting dan tampal, phew!




Stationery semua pun siap label
Sepanjang duk melabel tu mulut ibu tak berenti pesan
'Naurah jangan ambil orang punya dan jangan bagi orang ambil Naurah punya' 
^o^



Telekung pun beli yg baru
Yang lama tu dah singkat dah 

Nak cari kaler pink tapi tak jumpa



Mixed feeling lah skang ni
Antara happy & sedih sbb anak dah nak masuk school

***Naurah hari2 cakap ngan ibu, 'nanti ibu teman ye' ^o^

Follow Up: Plain Maxi Wide Shawl Challenge

8:42 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 20, 2013
Friday
Page 136/365

Susulan daripada entry ni and ni 
First of all, so sorry for those yang bertanyakan pada ibu link untuk beli plain wide shawl from oversea's online shop
Ibu tak perasan ramai juga yang tanya rupanya
Pada yang dah tanya masa awal2 ibu publish entry tu, ibu dah reply, tapi bila dah lama2 but still ada yang bertanya, ibu tak perasan sebab widget recent comments yg kat tepi tu tak selalu keluar, plus bila entry dah lama sangat, memang dah tak teringat dan tak perasan pulak ada new comments
Buat entry tu pun suka2 aje kan ^_^

So, pada yang bagi email address pada ibu, ibu dah reply (even dah lambat berbulan2, huhu)
Tapi pada yang harap ibu reply kat ruang comment tu pun, ibu dah reply jugak, tinggal samada korang datang jenguk balik entry tu ataupun tak je la ye, huhu

So, ibu cakap kat sini lagi sekali la senang
Yg kat oversea tu, ibu pernah beli kat sini:

Yang kat sini pulak, ibu pernah contact, tp x beli pun sbb kaler yg ibu nak takder

Ada lagi satu, tapi ibu memang tak ingat sebab nama online shop dia arab2 sket, tp dia duduk kt UK la, ibu pun x simpan link, huhu

Yg beli kt ebay pun, mmg ibu tak simpan link, just redah aje mana2 yg nampak harga murah, korang try cari kt ebay ye

Masa ibu mula2 kumpul shawl ni dulu seriously sangat susah nak dapatkan local online shop yang jual jenis plain, itu yg mencari sampai online shop kt oversea (harga dia lg murah ye, dah pernah ckp kan sebelum ni ^_^)
But now, ibu dah takder dah beli jauh2 sbb local online shop dah bersepah
Style ibu, time2 tengah free terlajak tu kan, ibu biasa klik aje mana2 link kat instagram orang (Tok Ti ke, Maembong ke), kang diorang biasa advertise online shop diorang kat situ, hehheeee

So, lagi senang la
Antaranya boleh jenguk2 kat sini

Offline shop pun ada, even kt Kuantan Parade tu pun dah ada dah, hahhhha
Booth dia kat area belakang2 sket, dekat ngan food court tu, ibu beli shawl tumfuk2 taik unta pun kat situ, hehhee
Ibu pun dah macam regular customer kat situ, beli socks and hand socks pun kat situ jugak
Jangan tanya nama kedai pulak sbb dia booth, bukan kedai


So, ini sebahagian koleksi yang ibu ada
Pakai camera HP kan, jadi kualiti gambar seadanya, kalau nak muatkan semua warna kena amik dari jauh pulak, nak zoom tak boleh, hahhha
Wardrobe mmg dah tak muat, ada la yang kena selit menumpang kat celah2 pashmina
(ibu simpan shawl based on their categories, kang senang nak cari)

Macam yellowish pulak, so far ibu mmg tak beli sbbnya, kulit ibu ni macam kuning2 sket, karang kalau pakai shawl kaler yellow, takut orang ingat ibu kena jaundis pulak
T_T
Lainlah kalau skin color macam pinkish, pakai tudung pink, terus jadi macam maembong kan, hehheeee

Zaman kumpul pashmina, ibu ada beli selai yellow pashmina, sampai skang tak pakai...

Masa awal2 kumpul dulu, target tu beli basic colors dulu la kan, cam black, white, red etc
Pastu mulalah nak kumpul yang lain2 pulak
Macam kalau dah ada pink, nak la its variants like dusty pink, baby pink, pale pink, and the list is going on and on...

Macam warna hitam, ibu ada dalam 5 lai kot sbbnya sampai skang ni mmg ibu X PUAS HATI LANGSUNG DENGAN SIZE DIA
Memang kecik kalau nak compare dengan yg kaler lain
Kira size standard wide shawl ni lebih kurang 2m x 1m, tang lebar tu, kalau yang warna hitam ni, ibu ukur mmg tak sampai pun 1m, jadi bila pakai tu rasa tak sedap
Macam tergantung je
Tu yg beli lagi, beli lagi, tapi semuanya kecik, tak tau apa kesahla dengan yg kaler hitam ni

Kalau nak compare antara yang plain & printed, temptation nak beli yg printed tu lain macam sket, hehee
Memang pantang jumpa, laju aje nak beli
Plus shawl ni murah sangat kan, dalam RM15 je kalau kt offline, tp kalau online shop paling2 murah pun biasa dalam RM26++.
Kalau dah belek2 wardrobe shawl tu, jumpa aje yang dah lama beli tapi tak pernah pakai, hehheee

Okaylah, hopefully this entry has answered your questions and happy weekends! ^_^

***Nak sambung buat keje, salah silap dalam entry mintak sorry siap2 sbb taip laju!


A new princess

9:16 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Dec 19, 2013
Thursday
Page 135/365

Okay2, previous entry tu clearly not the last entry of this year, ehheee
So, I would like to welcome a new addition to the family
Second princess of Pok Awang & Ima ^_^
Alhamdulillah
Liat nak kuar ni budak comey ni, lambat seminggu, hehee


Ye lah-ye lah, Kak Naurah tau rambut awak banyak, hahha
Bertambah lagi gigirl dalam keluarga kami ^_^




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates