DIY Flashcards

2:00 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Feb 28, 2014
Friday
Page 17/365


Sebelum Naurah masuk Pasti ni, ibu takder pun nak ajar2 sangat dia kat rumah, mainnnnnn je la dari bukak bijik mata sampai dah nak tido

Tapi sejak2 dah sekolah ni, time2 free, time2 ibu dan Naurah rajin (hahhha), ajar la jugak
Bukan nak push dia, just tak nak dia terleka sangat dengan main2 ni

So, sebab tak nak bagi dia bosan, ibu buatlah flash cards sendiri. Untuk setiap huruf tu, ibu pilih karekter2 yang dia suka



B for BABA



and I for IBUUUUUUUUUUUUU
Definitely la kannnn....



N mestiiiiii la untuk Naurah kannnnnn
Nanti kang jumpa Z, bubuh muka dia jugak kat situ

Ibu ajar dia parallel, kenal huruf dan tulis sekali
Ajar cara conventional, bukan pakai fonik tu
Tak retilah nak ajar style baru tu, biar dia belajar kat Pasti je la yg fonik2 ni
Bila dia dah lancar, kita tunjuk tak ikut turutan pun dia boleh catch up, boleh sebut boleh tulis, baru tambah satu huruf lagi
Slow and steady je, tak der nak cepat2 pun
Sabtu ngan Ahad cutiiiii
Tu tak masuk lagi hari2 lain ibu busy ke, malas ke, lupa ke

Kelas ibu Naurah ni memang best lah, lepakkkkk je sambil makan mamee

Kang dah bosan2, layan Naurah tengok Hi Fi
Baba tak suka betul ngan Stevie tu, baba rasa cam nak bagi tapak kaki

Tapi hari tu tengok2 Stevie ni buat kelakar spontan macam tu, terkekeh2 ibu ngan Naurah ketawa
Rasa macam tak betul pun ada, Stevie pun kelakar pun ibu ketawa, mengong....

Naurah tak suka yang ahli baru ni sebab dah biasa ngan yang lama kan

Tetiba citer pasal Hi Fi pulak...
 

Ni flash cards lama yang ibu buat, dia suka mula2 je, pastu dia macam dah boring2 sket, tapi skang ni kadang2 dia amik jugak baca



2 comments:

  1. alaaaa...ada printer kaler2..syok kan..aku ni dh lama dah xpegang benda2 tu sume...printer ke, kertas A4 ke..takat lappy usang ni je la yg aku sentuh...kalo nk print ke atau fotostat ke, bg je kat papa diorg...hhehehe.. printer yg kat rumah ni pun takat black je...tu pun takat print paperwork papa budak2 ni..

    eh, aku suka la sume karakter dlm hi 5...tapi yg lama nya la...yg hi 5 baru ni belum boleh nk go lg...khabir pun lg suka layan yg versi lama dr yg baru ni..hehe..tp yg bab nk bg tapak kaki tu yg xleh tahan tu (^_____^)....

    kartun yg huruf H tu khabir suka..nnt mesti dia jerit Ocemmmmm!!!!...

  2. Printer color tu aku dapat free (aku mintak sebenarnya, hahhha) masa beli lap top akhir tahun lepas. Printer aku yg duk selalu pakai tu memang black aje.

    Pagi2 sebelum gi Pasti, layan la yang Ocemmmmmm tu dulu, habis tiga beranak ni melayan, dah nak habis baruuu gi hantar Naurah gi Pasti ^o^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates