DIY Wide Chiffon Shawl: Kyoto Japanese Chiffon

9:34 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

August 26, 2014
Tuesday
Page 65/365



 Tak tau la nak nangis ke nak ketawa tengok all these pastel colors
Sukaaaaaaaaa sangat!!!!!
Soothing, calming, soft, whatever you call them, these type of colors memang so me!
Top down: Chestnut, milky cream, off white, peach, light beige and light purple.
Utk yg light beige & light purple tu, dalam gambar ni nampak macam kelabu & biru respectively.

Masa staff Kamdar tu potong kain2 ni, berbunga-bunga hati ibu
Tak sabar2 nak jahit


Tapi kena sabarrrr dulu. Up until now, satu pun tak berjahit lagi. Ibu busy sikit akhir2 ni.
Ibu beli ni pun sebab plan lepas dah abis busy ni, ada banyak kain yang boleh jahit, heheeee



 Masa beli tu, beli lapan helai, dua helai lagi tu warna dark blue & dark chocolate
Kalau tengok kat luar, lagi gelap sebenarnya warna dia

So, 3 helai daripada semua kain2 ni fabrik dia jenis Kyoto Japanese Chiffon (KJC) yang super soft!
Serious, memang super soft. Masa pegang tu rasa macam pegang pipi baby pun ye, lembut!
Terpikir2 jugak masa tu cemana nak jahit ni sebab lembut sangat
 

Then bila dah lembut sangat ni paham2 le bila benang dia tertarik

Untuk material KJC ni, ibu beli 3 warna, yang light purple, light beige and lagi satu dark chocolate
Masa kat Kamdar hari tu, kain KJC ni ada 4 warna je, satu lagi warna hijau, cantik tapi terang sangat rasa. Kalau beli, ibu tak tau bila nak pakai. Warna terang2 ni ibu segan sikit, tapi sesekali pakai, suka jugak.

Yang warna lain2 tu, jenis standard chifon yang biasa ibu beli tu lah. Harga yg KJC tu mahal sket dari chiffon biasa.
Warna putih ibu dah ada 2 helai, tapi sebab yg material kali ni macam lg lembut dari yang sedia ada, ibu beli jugak lagi. Macam tu jugak yg dark choclate, dah ada tapi beli lagi because of the fabric wise.

Utk warna putih, ibu memang tak boleh tengok, tempting aje, laju aje tangan ni. Target ibu, ibu nak warna putih yang macam masa Azreen pakai masa bertunang dengan Datuk Tengku Kamaruzaman dulu. Korang ingat tak?
Masa tu ibu kecik lagi, akhir 80an atau awal 90an agaknya, tapi sampai skang ibu ingat betapa lembutnya shawl putih dia tu. Macam nak kebiru-biruan gitu. Azreen pun cantikkk sangat masa tu. Ibu try google gambar dia tapi tak jumpa. Sebab dah lama sangat kotttt

mesti semak dalam kepala hotak kau kan zue, benda ni pun kau nak ingat jugak


Mana2 warna benang yang takder lagi, kena gi beli la sekejap. Kedai barang jahit kat depan tu je


***Tulis entry ni sikit2


5 comments:

  1. kalau aku, aku nangis dulu sbb pening xtau nak sumbat simpan mana lg collection terbaru...hahahha..selalu mcmtu, ms membeli xfikir lgsg pastu balik rumah mula la pening xtau nk ltk mana benda2 baru ni...

    rumah tgh mcm tongkang pecah..abis sume tudung aku' aku dah 'terseal' dlm kotak.. ada alasan nk beli tudung baru lg ni...kekekeke..

  2. Ni tgh panik ni x tau nak sumbat tang mana. Buat masa ni aku campak dlm laundry basket je dulu kihkih

    Wahhh, tgh rancak packing ye :D sempat lg tu pikir nak tambah tudung :D

  3. Salam kak, saya pon planning nk buat shawl sndiri tp tak tau sgt kat mana nk carik kain2 cmni utk buat shawl..agak2 kdai mane leh dpt harga murah2..

  4. Salam

    Akak biasa beli kat kamdar aje, kalau chiffon biasa tu, dlm RM6++ semeter. Yg kyoto tu, rasa dlm Rm10 kot semeter. Kalau kat nagoya, harga yg chiffon biasa tu pun lebih kurang macam tu jugak. Happy sewing :)

  5. Assalamualaikum sis..
    Kalau chiffon jenis ni jarang tak? kena pakai inner ke kat dalam?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates