DIY Flashcards

2:00 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Feb 28, 2014
Friday
Page 17/365


Sebelum Naurah masuk Pasti ni, ibu takder pun nak ajar2 sangat dia kat rumah, mainnnnnn je la dari bukak bijik mata sampai dah nak tido

Tapi sejak2 dah sekolah ni, time2 free, time2 ibu dan Naurah rajin (hahhha), ajar la jugak
Bukan nak push dia, just tak nak dia terleka sangat dengan main2 ni

So, sebab tak nak bagi dia bosan, ibu buatlah flash cards sendiri. Untuk setiap huruf tu, ibu pilih karekter2 yang dia suka



B for BABA



and I for IBUUUUUUUUUUUUU
Definitely la kannnn....



N mestiiiiii la untuk Naurah kannnnnn
Nanti kang jumpa Z, bubuh muka dia jugak kat situ

Ibu ajar dia parallel, kenal huruf dan tulis sekali
Ajar cara conventional, bukan pakai fonik tu
Tak retilah nak ajar style baru tu, biar dia belajar kat Pasti je la yg fonik2 ni
Bila dia dah lancar, kita tunjuk tak ikut turutan pun dia boleh catch up, boleh sebut boleh tulis, baru tambah satu huruf lagi
Slow and steady je, tak der nak cepat2 pun
Sabtu ngan Ahad cutiiiii
Tu tak masuk lagi hari2 lain ibu busy ke, malas ke, lupa ke

Kelas ibu Naurah ni memang best lah, lepakkkkk je sambil makan mamee

Kang dah bosan2, layan Naurah tengok Hi Fi
Baba tak suka betul ngan Stevie tu, baba rasa cam nak bagi tapak kaki

Tapi hari tu tengok2 Stevie ni buat kelakar spontan macam tu, terkekeh2 ibu ngan Naurah ketawa
Rasa macam tak betul pun ada, Stevie pun kelakar pun ibu ketawa, mengong....

Naurah tak suka yang ahli baru ni sebab dah biasa ngan yang lama kan

Tetiba citer pasal Hi Fi pulak...
 

Ni flash cards lama yang ibu buat, dia suka mula2 je, pastu dia macam dah boring2 sket, tapi skang ni kadang2 dia amik jugak baca



About a trip to the northern side, the dresses and some random stuffs

7:00 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Feb 27, 2014
Thursday
Page 16/365


Around mid of February, we had a short trip to the northern side, Kedah and Penang to be specific
We've been away for 2 nights
Departed on  Tuesday, and reached home on Thursday

Biasanya kalau ke Kedah sebelum2 ni, we preferred to depart on Saturday, ibu masuk campus hari Ahad, and by Monday dah bertolak balik ke Kuantan
So, the husband just has to take one day leave. Jimat cuti!

Tapi bebaru ni, memang hari tu je yang free
Sebelum ke Kedah tu, baba kena pegi team building kt area Rompin, Ahad baru balik, rehat sehari hari Isnin, tak la rehat pun sebenarnya masuk office as usual, tolong hantar kete ibu untuk servis lagi, Selasa dah travel. Kesian baba, penat.


Sebelum bertolak
Wearing ThePoplook dress
Ibu  beli masa ThePoplook launched yg wedding and celebration tu
Warna dusty purple, kiranya purple buruk la
Ibu memang sukaaaa sangat warna pucat2 ni

Tapi lately dah slowww sket dengan ThePoplook sebab dah ada new addictions, ehhee


Masa kat Kedah, we stayed at EDC Hotel
Hotel UUM ni, dekatttt je dengan UUM tu
Kalau nak ke UUM, jumpa hotel ni dulu, baru jumpa pagar UUM
Pakai student rate, dapat RM140 per nite

Wearing  Byfatinsuhana jubah dress
Suka sangat dress BFS ni sebab dia highwaist
Jadi bila pakai tu, dress ni jatuh elok je, macam empire waist dress
Even dia ada shape, tapi dia tak ketat, plus kalau pakai tudung style ibu, takder nampak pun high waist ke tak,  just lebih kepada self satisfaction
Rasa selesa sebab dress cantik terletak

Naurah ngan baba tak mandi pun lagi masa turun breakfast tu, ibu je yang wangi2
Ibu masuk UUM awal betul, sama naik dengan staff UUM yang nak masuk keje
Jadi masa kat pak guard tu, boleh la kete ibu menyelit2 celah kete staff UUM, takyah kena tahan 


Sebelum bertolak hari tu, ibu dah mintak homework siap2 dengan muallimah Naurah
So, takderlah bila balik tu banyak sangat nak buat homework 
Masa kat rumah dah buat sikit, lepas tu sampai hotel sambung lagi
Kononnya nak minta baba yang tolong tengok2kan Naurah buat homework sementara ibu masuk campus, last2 semua homework Naurah buat dengan ibu, petang masa hari sampai ke EDC tu jugak siap.


Another BFS jubah dress
Okay2, ini bukan gambar masa ke Kedah/Penang, tapi gambar masa kat kampung hari tu, nak gi kenduri kawin adik mama naylinuha
Semangat betul ibu, Acik La & Acik Pah, 2-3 minggu sebelum balik kampung, tiga beradik ni duk whatapp each other asking and discussing 'kekgi mung nok pakai baju pende?'
Sibuk betul!

Sampai sudah tak buat entry balik kampung sebab satu2nya gambar yang ada muka ibu, Acik La dan Acik Pah, diorang berdua pakai baju tido lagi!
Karang letak jugak kat blog, kata derhaka pulak kannnn

Basically, yang jubah dress BFS ni, antara koleksi yang ibu dah beli, ibu paling suka yang Royal, warna merah dan hitam, cantik!
Lamaaaa tunggu dia restock sebab masa dia mula2 launched, tak sempat nak grab!!!

So, bila BFS bukak je preorder, terussssss je ibu order, tapi bila dah ada kat tangan, sayang pulakkkkk nak pakai


Lepas je setel urusan ibu kat campus, terus ibu balik hotel (biasanya baba hantar, tapi sebab dekat je dari hotel, hari tu ibu gi sendiri)
Balik hotel, tengok baba dah pack luggage, so around 11.50 am, terus checked out and headed to Penang
Kat Penang, we stayed at Pearl View Hotel
We've been here for several times, kt area Seberang Perai ke Seberang Jaya eh, lupa, but quite close to Jusco Perda tu


So, about the dress, it is by Arlene
My newest addiction

Pandai orang yang jahit dress ni, dia punya kembang tu cantik!
Kalau nak tengok details, just visit Arlene ye 
Ibu Naurah ni memang useless and hopeless kalau nak suruh untuk deliver rupa sebenar dress ni

Dress ni dia high waist, ada riben kat belakang
Tapi riben tu ibu ikat buat syarat je
Longgar pusing keliling kat pinggang ibu ni
Dari pandangan belakang, riben tu nampak sikit je kat bahagian ujung sebab kena cover dengan tudung syria yg pakai sebelah dalam 

Jadi semua2 feature high waist la, riben la, kalau ada kedut2 ke hapa ke even kalau ada labuci lip lap lip lap ke memang tak nampak la sebab ibu pakai tudung style macam tu kan
Dia macam BFS, ada shape tapi tak ketat, verrrrry loose, kat pinggang pun loose sangat2, suka! 
Really nice dress with fine workmanship!

This dress comes in three colors, cream+pink (the one in the picture), blue, and orange
Sebab suka sangat, so I grabbed them all

Tapi tak aaaa beli tiga lai sekaligus, beli selai2, duit masuk baruuuu beli, duit masuk lagi baruuuu beli
Pastu tiap2 hari berdoa please-please-please janganlah out of stock sementara tunggu masa nak beli lagi tu

Masa beli yang warna oren tu ngok-ngek sikit 
Kisahnya, mula2 ibu beli yang cream-pink tu
Then whatapp la kat Acik La & Acik Pah, sesi show off sesama adik beradik seperti biasa 

Acik Pah tengok terus berkenan
Ibu pulak siap pesan masa dia nak beli tu, 'kalu mung nok beli, jangan beli kaler pink sebab kalu mung dok suka, aku dok leh beli ngan mung, aku ada doh!' 

So, dia beli yang oren
Lepas parcel sampai, dia try sekali, dia rasa dia tak suka, terus jual kat ibu
Memang buat keje ngok-ngek betul ni
Buat rugi duit pos je

Antara ketiga2 tu, ibu paling suka dengan Arlene and BFS, tak tau nak letak yang mana nombor satu, and clearly ThePoplook falls at the last place


Olo-lo-lo, masyam nya mukaaaa
Dress Naurah tu ibu beli kt Jusco Perda, murahhhh sangat sebab less 80%.
Cardigan pulak punya la banyak pilihan, ibu beli tiga helai. Murah2 je, semua RM belas2 je.
Boleh pakai dengan sleeveless dress.

Kata dah sekolah Pasti kan, mana boleh pakai sleeveless lagi

Dress Naurah tu ibu beli size besar sikit sebab nak yang labuh. 
Awak kan tinggi, pakai labuh2 nampak manissss je anak ibu


Acik Pah kata Naurah ni dah macam ibu version kecik, pakai dress labuh, tinggal tak pakai tudung je kan naurah 



Aktiviti dalam kereta, asyik lukissssssssss je
Little Piccasso sangat ni
Semua kertas dia lukis rainbow, cloud, sun, stars, cup, apple tree, ulang2 lukis benda sama dari Penang sammmmmmmpai la ke Kuantan
Tu tak masuk lagi dia suruh ibu lukis


 Seriusnye muka, muncung mulut tu buleh ikat!

Kadang2 Naurah pegi Pasti pakai kasut jelly bunny cap giant dia tu, rasa kelakar sangat sebab macam beria2 aje dia melawa, walhal nak masuk kelas, kena bukak kasut

Gi main2 kat playground pun kadang2 pakai kasut tu, nanti bila pasir masuk kasut, terus ajak balik





Meet Roses and Carnations

9:43 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Feb 21, 2014
Friday
Page 15/365

 Hari yang baik, tapi mood ni, tak tau nak kata apa dah...
So, just forget about it

Eh, jom tengok pokok2 ibu yang baru


I bought this lovely roses last weekend
Sebabnya, dua pasu pokok bunga ros ibu dah mati

Sedihhhhhh sangat sebab dua2 tu gemuk2 betul, berbungaaaaa je memanjang
Tapi mati jugak sebab masa ibu busy ari tu, asyik lupaaaaaa je nak siram, lupaaaaaaa je nak letak baja
Neighbour ibu pun terkejut pokok bunga ros ibu mati sebab memang baik betul2 dua2 pokok tu
Tak manja pun

Gardening ni basically is a good theraphy
Tapi kalau dia mati, sedihhhhhhhhhhh

So, roses, we start all over again yeah..., huhu


Yang ni carnation
Cantikkkkkkk sangat


Pokok2 yang lain, okay, alhamdulillah
Ada satu pokok tu, dia jenis berdaun, gemuknyaaaaaaaaaa lah haiiiii, suka betul ibu tengok, masa ibu tgh duk bz2 tu, dia dah macam kuning2 sket, tapi lepas ibu duk pulun siram balik, letak baja, alhamdulillah, dah menghijau semula


***Be strong my babies! Moga2 lepas ni, walau bz macam mana pun, harap tak la sampai lupa siram pokok, huwaaaaa



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates