Melaka 2015

10:24 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

March 28, 2015
Saturday
Page 9/365

Unlike our first family trip to Melaka few years back, kali ni boleh dikatakan x pusing2 sgt pun bandar melaka tu. It was a scorching hot day! Last2 duk merayau kt shopping mall kt Dataran Pahlawan tu, yg penting air cond :D

So basically we were there since both ibu & baba had to attend a conference....macam sebelum2 ni lah...tapi kali ni, rasa macam dah lamaaaaa sangat dah tak gi conference, walhal baru end of last year ari tu pegi conference kat Osaka.


Bertolak dari office ibu sebab pagi tu ibu ada training sampai tengahari. Supposed sampai petang, tapi sebab dah nak bertolak ke Melaka, training yang belah petang tu lain kalilah ibu pegi.  Baba & Naurah duduk melepak dalam office ibu. Lepas lunch, baru bertolak. Sampai je kat Equatorial Hotel, lepas kemas2 barang, terus turun bawak Naurah swimming.


Boleh tahan besar swimming pool kat hotel ni. 



While we were there, we took this young lady to cinema to watch Cinderella...ibu yang over excited sebenarnya hehheeee 
Tapi memang sukalah, rasa macam kena sangat semua watak2 dalam cerita tu.


And we also bought her that shoes...apa ke namanya kasut yang ada roda kat tapak dia tu...actually she wished for roller blade, tapi nak main kat mana kan...so that one will do 


Masa mula2 pakai, memang dia tak boleh nak control lagi, asyik nak jatuh aje :D


Asyik bergayut je lah kat tangan kita ni.


Seronoklah cuti sekolah, jalan2 ikut baba & ibu, tapi takde la bangun lambat pun. Dah biasa bangun awal nak gi sekolah kan


Pagi2 sarapan dia dah tak tentu hala sebab sibuk nak terjun. Dah nak pukul 11am baruuuu lah nak naik. Itupun jenuh pujuk


Baba pun boleh jadi pelampung kan Naurah kan :D


Hah, bukti gi Melaka :D


Ada kisah beli kasut ni sebenarnya. Masa kat sana, HP ibu masuk dalam air...dah takder rezeki. Ibu masa tu sibuk duk ikut budak ni jap gi kolam belah sana jap gi belah sini, sekali macam tergelincir sket dalam kolam tu. Tu yang terus arwah HP tu.

Mula2 tu relax aje sbb HP ibu tu waterproof. Siap sambung whatapp lagi. Tapi tak perasan rupanya ada cable cap yang dah longgar.

Terus la tengahari tu terkedek2 berdua ngan Naurah pegi Dataran Pahlawan, cari Sony Centre. Baba masa tu tengah attend satu session tu. Petangnya datang balik untuk tengok samada boleh baiki ke tak. Staff dia bagitau memang dah tak boleh buat apa sebab HP tu dah totally masuk air. Dia cuba nak recover data pun tak boleh sebab computer tak boleh detect langsung.

Jadi, jumpa kasut Naurah ni masa otw lepas gi hantar telefon tu la. Nak tak nak, kena la beli sekali HP kat sana. Beli kat Sony Centre tu jugak. Trade in yg rosak tu, dia ambik RM120....bolehlah daripada rosak macam tu je. Memang takder dalam plan langsung nak tukar HP sebab HP tu baru lagi, tak sampai setahun pun lagi. 


Senyum dan redha je lah, dah memang tak panjang umur HP tu, nak buat camana kan. Masa hantar tu, memang dah rasa HP tu tak boleh baiki sebab terendam terus dalam air. Ibu pulak patutnya off dulu, tapi sebab konfiden water proof, tu yg selamba duk sambung whatapp tu



Ada lah sikit sebanyak ambil gambar jalan2 kat bandar Melaka tu. Jonker Street tu kitorang malas nak pegi....takpelah, dulu dah gi dah...memang takder mood betul...melekit2 rasa badan.



Jangan terpedaya tgk muka budak tu senyum....sebenarnya ada orang buat perangai ari tu grrrrrr dah la panas!


Serious panas!

Ibu antara yang affected by Sofina 3 fever. Dari Sofina yg first version lagi teringin nak beli tapi tak berjaya, last2 yg Sofina 3 ni berjaya jugak beli. Menggigil tangan masa nak beli tu sebab system tetiba jadik slow hahhhhhaa
Sebab payah sangat nak beli, so I bought 2, lagi satu kaler navy blue.
Memang worth every penny! Size besar, so banyak betul barang boleh masuk dalam tu. Nak galas pun boleh macam2 style. 



Naurah nak ambik gambar pun xde mood, panas + tengah buat perangai kannnnnnn


Eh baba pun tengah buat perangai jugak ke tu hahhhhaa



Stay kat sana dari hari Selasa sampai Jumaat. Selasa tu, bukan bertolak dari rumah, tapi  pegi office ibu dulu, ibu ada training kejap pagi tu. Dah kul 12noon, baru gerak dari sana.



Gambar untuk kenangan :)


After checkout, we headed to JB, balik kampung jumpa nenek :)



Little updates

9:45 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

March 15, 2015
Sunday

Last week was a pretty hectic week for me
Joined an exhibition from Monday-Tuesday, then had to run for class
And by end of Tuesday, I was like fully exhausted...with hot weather and all...penat, rasa terkejar2 sungguh
But then, it was a good experience though :)

Malas pulak nak letak gambar masa exhibition
Jom tengok gambar Naurah taekwondo nak? :D



Haaaa, last Friday she got her uniform for taekwondo class...cenggini barulah semangat kan Naurah kannnnn
Schedule pun dah tukar, we (yes, we, sebab time Naurah pegi kelas tekwondo, pergi bertiga, hehhhe) chose to attend the class on Friday, so on Saturday, boleh lah kita berjimba2 even sampai petang sekalipun, no need to rush back sebab nak kejar kelas taekwondo Naurah.




I can see that she inherited my hobby...we loves shoes so much :D
Dia ni kan, pantang ibu saja2 nak cuci mata kat kedai kasut, mesti dia mintak nak kasut baru. 
Ibu pun, kadang nama je nak cuci mata, tapi selalu sangatlah terbabas terbeli. Sebab nya macam ni, mula2 belek2, then terTRY, lepas tu tetiba termintak size ngan pekerja kedai, then tau2 dah tercongok depan casher. Kat rumah tu banyak sungguh kotak kasut. Memang ada aje yang tak pakai lagi.
Tak tau la nak buat macam mana, memang tak boleh tahan tengok kasut.
Eh, tapi so far tak membazir tau! 
Cepat kan cover line :D

Tapi tadi kan, asalnya nak beli Naurah punya aje, tapi last2 terbeli jugak ibu punya. The good thing is, I just have to pay seposen to buy another pair of shoes.
Here goes the story... kasut Naurah tu RM49.90. So, pekerja kedai kasut tu cakap, kalau bayar lagi seposen, dapat pilih mana2 kasut yang ada pink tag, dengan syarat kasut tu sama harga dengan kasut Naurah. Kalau nak pilih yg lagi mahal pun boleh, tapi nanti dia akan ambil harga yg paling mahal lah. Ibu pusing keliling cari kasut yg sama harga dengan kasut Naurah. Asal berkenan aje mesti lagi mahal. Pilih punya pilih, last2 jumpa lah satu sandal yg okaylaaaaaa, bukan kasut pun, selipar aje. Comel la jugak kalau nak pakai gi jalan2 :D



Lovely husband yang sungguh baik hati
Sangat rajin basuhkan my car, almost every weekends macam tu 
Siap kilatkan tayar :D

Oh I just bought a new skincare (just toner and emulsion) to be combined with the skincare products that I used right now. Pakai campur 2 brands skang ni. 

Ibu dah beberapa bulan tak pakai bedak langsung kat muka. Just toner and moisturiser, then tenyeh la lipgloss sket, siap, ready to go!
Mudah sungguh skang ni. Cepat je bersiap. Gi keje ke, jln ke, bareface aje :D

Hopefully, bolehlah loyal sikit dengan the combination of these two brands!

Till then!





March

3:31 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

March 1, 2015
Sunday
Page 7/365

It's already March :)
The month where there is no public holiday and have more days compared to February, hehhee

Last month, during CNY holiday, we went back to Marang
The feeling was just like nak balik sambut raya puasa, plus the highway is fully completed, within 2 and half hours, we safely reached our destination. Tu pun baba bawak kete rilek2 aje, plus ada sangkut jugak sikit sebanyak, tapi tak lah lama sangat.
Luckily we weren't involve with any traffic jam, alhamdulillah. But Acik pah experienced the other way around, bertabahlah Acik Pah!
She reached her home at KL at 2am, huhu


Siap2 nak pegi shopping sama2, makan sama2
Naurah pakai merah like dia pulak yg nak celebrate CNY :D


While we were at Marang, kejenya makannnnnnn aje
This is mee siam, family mertua Pikah yang bagi, all the way from Kota Bharu :D 
Sedap!


Acik La prepared us heavy breakfast
Ibu & Acik Pah as usual, buat2 sibuk aje kat dapur, hehhee


Family NayliNuha fed our tummies with mee hoon & mocktail
Meanwhile Mok Ngoh brought asam gumpal, the viral food among us during CNY, hehhhee
Kecoh dengan asam gumpal sampai ke Nilai!

New uniform on Friday
Ibu tempah dengan isteri kawan baba


Hari2 memang ibu & baba akan hantar Naurah ke Pasti, jarang sangat Naurah ke Pasti dengan ibu atau baba aje. Kalau Naurah ke Pasti naik motor dengan baba pun, memang ibu akan hantar jugak, ibu follow dengan kereta. Dia suka sangat kalau ibu follow motor baba dengan kereta :D


Hari tu crown Mr DIY, ni crown Daiso pulak. Makin hari crown dia makin besar.
Kuat berangan anak ibu ni


Grocery shopping at Aeon Big
Naurah bawak hand bag yang Mok Ngoh belikan kat dia  masa pegi umrah dulu, masa tu Naurah kecik lagi :)
Semalam dia selongkar2 almari dia, terjumpa hand bag blink2 tu, suka sangat dia!

Till then
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates