Presentation day - Yodobashi Hakata

9:26 PM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

June 28, 2016
Sunday
Page 19/365



Mak aiiii, sikit puna sememeh rupanya masa present tu

Lepas dapat notification of acceptance tu, dah cuba mintak dengan organizer untuk present awal sebenarnya, so boleh balik awal ke Malaysia, tapi tak dapat
Dah la nak puasa dah
So, nak tak nak terpaksa la redha first day puasa tu dalam flight

Masa hari present pun ibu rasa dah tak ramai sangat dah presenters sebab dah last session kan
Maybe ramai yang dah balik


Ibu & baba dapat satu slot, senang, kita boleh gilir2 jaga anak


Baba pulak tu yg jadi session chair, lagi bahagia hidup ini hahhhaa

Sebelum pegi present tu dah check out, sebabnya flight esok awal, kul 7am++, so sebab tak nak rushing kejar shinkansen, jadi kita nak tukar hotel, check in kat hotel di Hakata
Kalau kat sana, naik train berapa minit aje utk ke Fukuoka airport, so, relax sket la

Luggage semua kami dah simpan kat coin locker, kat Kokura JR Station, senang sebab nanti masa nak naik shinkansen terus ambik, tak payah lah bawak luggage tu semua masa present
Dulu masa ke Tokyo terpaksa bawak luggage sampai masa nak present sebab tak der tempat nak simpan luggage


Ambik dua locker, satu locker besar skali, 700Y, lagi satu locker sedang, 600Y





Duk lalu lalang kat sini la hari2 sepanjang kat sana



Sampai je Hakata, terus check in, baba book hotel di Centraza Hakata, jalan kaki aje dari Hakata JR Station

Masa sampai tu hujan jugak



Lepas check in, terus keluar, nak ke Yodobashi Hakata
Tiap kali ke Jepun, memang ni la antara yang kitorang tuju
Suka tengok barang2 kat sini


Lepas hantar kami berdua balik, baba keluar balik, nak beli makanan untuk sahur sekali
Esok dah nak puasaaaaa



Ini view dari Rihga Royal Hotel ni, masa di Kokura, takpelah, ibu dah malas nak rearrange


Bila gambar muka terang, view belakang pulak tak clear, bila view clear, mula pulak gelap



Ini pun masa kat Rihga


Memang besar la hotel ni, masa stay kat sini, nampak ada orang kawin, comelnya pengantin Jepun :)


Ini hotel masa kat Centraza, kecik aje, okaylah, nak stay semalam aje pun
Tapi masa kami di Tokyo dan Osaka dulu, stay hotel kecik aje pun, berhari2, kitorang okay aje
Kali ni je dapat stay hotel besar sikit



Ni tak tipu ni, memang sedapppppp sangat. Apa nama kedai tu, baba yang gi beli, baba ligat sikit bab turun naik train ni, jadi dia selamba aje gi cari kedai tu, study map sikit, demi isteri dan anak tercinta, kihkihkih


Nan cheese, sangat sedap, tapi sebab dah kenyang sangat makan briyani, tak habis....pastu mula ibu teringat2....kalau kat Malaysia ibu tak pernah makan pun ni


1 Ramadhan @ Hakata
Jam 5.30 am rasanya masa ni


Anak dara pun tak bangun lagi ni


Rosetta yang bertuah, tuan dia bawak sampai ke Jepun



Hari nak balik, masih hujan


Centraza hotel kat atas tu



At Narita airport

Sementara tunggu flight balik ke KL, sempat la shopping souvenirs sikit2 lagi


Our meal masa nak balik ke KL
Ko posa ke tak posa ke, dia hidang jugak
Tapi takpe, tak membazir sebab ada yang tak posa 


Touched down at KLIA around 5pm


Maka berbuka lah kami di KLIA

Jam 10.05pm, flight dari KLIA-Kuantan
Jam 11 malam, alhamdulillah, selamat sampai di rumah....

Sampai je, ibu terus la memulakan trip pertama basuh baju, terus unpack dua luggage, setelkan semua sekali malam tu
Esoknya, ibu ambik cuti sebab nak setelkan rumah, baba aje yang gi keje
Takpelah, ibu tak sampai hati juga nak hantar Naurah ke Pasti sebab tau dia penat
Nak ajak dia gi ofis ibu pun kesian juga
So, baik ibu ambik cuti, teman dia relax kat rumah aje




Kokura Castle

6:30 AM

بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

June 24, 2015
Wednesday
Page 18/365

Alhamdulillah, dah seminggu di bulan Ramadhan

So, let's continue, sementara ada masa nak menaip ni, nanti dah busy payah pulak nak update


The conference that we attended was held at Kitakyushu International Conference Centre 
It just takes around 10 minutes walk from the hotel that we stayed

It was raining on the registration day, so we bought an umbrella from Lawson, 1274Y, expensive huh

Kokura ni bandar yang mendamaikan, tak sesak sangat
Rasa relax aje berjalan kat sini


Ulang alik untuk welcome reception, registration dan presentation day memang takder masalah sbb dekat aje dengan hotel Rihga 

Jadi princess Jepun pulak hari ni cik kak kita tu
Dari kecik memang dah selalu bawak dia ke conference
So now, she's getting used to it. She knows that her parents need to work if we go to this kind of place.


During keynote speech
This was not our first time bringing our child to keynote speech. The first time was during we attended a conference in Malacca, 2 years ago I think. She was so behave, so we have no problem with that. She knows that she has to keep quiet, not making any noise. 


And you two, you have to listen!


During coffee break, there were several presenters presenting their  posters


Ada yang related dengan our research of study, ada yang baca title pun kita satu hapa pun tak paham, clueless


Picture of three of us, tuu, dalam cermin nampak lagi sorang tuuuu



Masa balik dari register pun still raining, tapi tak lebat, renyai-renyai aje


Yang jalan kat belakang tu tak berpayung la jawabnya, kihkih takpe, suami mithali, siap amikkan gambar lagi



Taking a picture with one of the tourist guide at the conference centre, I told her that I want to take a picture with her because she's wearing a kimono, hehhheee


Petang, ada masa sikit, nak berjalan ke Kokura Castle, dekat aje dengan hotel 
No need to take any train, kita jalan kaki aje

Still raining, so, along the  way to the castle, we bought another umbrella at one of the drugstore at the shopping arcade. Murah aje, around 500Y
Sadly, payung ni tertinggal kat KLIA, huhu

Penat sangat, macam tu lah...


Jalan pelan2, and finally nampak dah castle...lebih kurang aje bentuk dia macam Osaka Castle masa ke Osaka akhir tahun lepas

So based on the history, this castle was built in 1602 and rebuilt in 1959


Family picture


Pakai monopod, macam nilah, punya seksa to get the best shot



Jalan sikitttt je lagi nak sampai ke pintu masuk castle
Naurah sebenarnya yang beria2 sangat nak ke sini, dia kan living in la-la land, jadi suka sangat dengar bab castle2 ni
Asyik tanya ada tak castle kat Fukuoka ni, then tanya bila pulak nak ke sana. Mujur dekat aje


Hujan dah berenti pun tak nak lepas pegang payung, jadi banyak betul gambar yg tak nampak muka baba sebab Naurah sibuk dengan payung


Macam na bergaduh suruh dia letak kejap payung tu


Inside the castle
Panoramic view of the castle town Kokura, very detail, cantik


Ibu teringat cerita The Last of Samurai bila tgk baju perang tu


Nama gambar ni, Senkyakubanrai Mukae Tora (Tiger greeting full of customers)
So, this painting was derived from the loss of Kokura Castle  in 1866 which was the year of the tiger.

I didn't memorized this, ibu baca ni kat pamplet, kihkih



Haa, ni kita nak tgk the scene of strategy meeting before taking to the battle field. Ada budak tu takut


Nak pakai kimono betul2 tak berpeluang, so, macam ni pun jadilahhh


Ada yg kanak2 punya, tapi dia tak buat sorang, ada lagi sorang kat sebelah, jadi nampak tak cantik kalau amik kat situ, jadi Naurah pun terpaksa menjadi seorang wanita Jepun


Muka baba besar sangat kot, jadi macam tak muat hahhha


Haaa, ni sambung yg atas tadi tu, sementara tunggu dia nak start, tu yg kita amik gambar pakai kimono ngan baju perang tu


Nampak dari jauh macam orang betul, maunya budak tu tak takut


So this is Daimyo Kago which is the Feudal lord's palangquin.
Puas ibu pujuk suruh Naurah duduk dalam tu, dia tak nak



View from the highest level of the castle
Cantikkkkk, hijauuuuuu, rasa sejukkkkk aje


Dah keluar dari castle, penat naik tangga turun tangga dalam castle tu



Naurah asal nampak meriam aje terus kaitkan dengan Jake the Neverland Pirate


Tangga tu kan berbatu2 macam tu, punya seksa nak turun sebab budak tu kan gitu, dia kan tak boleh tempat tak rata, kena sabor banyak2


Another picture before we leave the castle


Jalan2 cuci mata dekat Kitakyushu Riverwalk kejap...Tak menarik pun, shopping mall besar yg jual barang mahal2 tu, jadi lalu macam tu je, amik sejuk air cond je

On the way balik hotel, jalan2 sekejap kat shopping arcade kat Kokura, then terus balik hotel. 
#AdaBudakPenatSapaSuruhPakaiKasutAdaHeelsRasakan 

To be continued...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Free Website templatesFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesSEO Web Design AgencyMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates